I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Kiosken var åpen fredag ettermiddag, og en del folk var ute. Tor Haakon Glimsdal-Nes skulle gå til Ullevålseter, og han mente det var ganske flatt opp på vestsiden. Det er det ikke, sa jeg. I begynnelsen er det ganske flatt, men etter hvert kommer du til den bratteste veien i hele Marka. Senere på kvelden fikk jeg tilbakemelding på sms at det hadde vært en fin tur og en takk for hjelpen!
Se på bildetSelv om dagene har blitt merkbart lengre, kommer solnedgangen fortsatt ganske tidlig. Mens vi var på vei ned skråningene i nordøstenden av vannet, forsvant de fleste som var på vannet. En etternøler nøt solnedgangen ved en bålrest. Selv om termometeret i bilen viste en utetemperatur på +5 °C, begynte det å danne seg isskorper på overvannet på vannet. Her var det fortsatt ganske stille, men vel hjemme igjen var det kraftige vindkast.
Se på bildetDet var lite folk ute i løypene i ettermiddag, men etter hvert som jeg nærmet meg Sognsvann, ble det noen flere.
Se på bildetI sydenden av Sognsvann var det fortsatt glød i den siste aftenrøden, men på vannet var det ganske mørkt og stille. Det var litt flytrafikk over vannet, men den lyse prikken over en av bjørkene på høyre side av bildet var ikke et fly, men en stjerne eller planet. Den holdt posisjonen hele tiden mens vi gikk vannet på langs.
Se på bildetSolen hadde gått ned, nordavinden hadde tatt seg opp, og det var bare noen få skøyteløpere som tok sine siste runder.
Se på bildetTo hunder, to barn, ett akebrett. Jenta som løper bak hundene hadde litt av en jobb med å få dem til å forstå at de ikke skulle få godbit uten å jobbe. Så forsto de plutselig hennes eksempel. På et øyeblikk var hun tatt igjen, tungene kom ut, og barna fikk en ordentlig snøsprut. De endte opp ned uten hunder og akebrett, men ingen sure miner av den grunn.
Se på bildetBjørkene i nordenden av Sognsvann lener seg mer og mer ut over vannet. Noen har allerede lagt seg ned. Røttene undergraves av bølgene, og da ender de slik etter mange år.
Se på bildetFint ved Sognsvann i dag, og ingen trengsel på parkeringsplassen. Men folk var det nok av, både på vannet, på stiene rundt det, og i lysløypa. Her ble det skøytet på brøytet bane og gått overalt ellers.
Se på bildetSola har gått ned, og blåtimen er i gang ved Sognsvann.
Se på bildetMidt i det store krysset ved Sognsvannskiosken har Oslo kommune satt opp store infotavler. Her er det både kart, turforslag, informasjon om kulturhistorie, dyre- og planteliv, og mer til.
Se på bildetPå julis siste dag hersket det en idyllisk stemning ved Sognsvann. Solen hadde nylig gått ned bak åsene i nord, og den hadde etterlatt seg litt ferger i vannet. Det var fortsatt en del mennesker som slappet av rundt vannet, men det var kun noen få som badet.
Se på bildetRett ut av bilen og inn i Marka. Noen dager er det greit å lade opp til julematen uten ski eller sykkel også.
Se på bildetDet ble en vellykket nissefest på Sognsvann. Nysneen gjorde sitt til at stemningen var på topp med mange glade barn og foreldre! To nisseforeldre hadde nok å gjøre med barna, og så fikk de skrive juleønsker på en lapp til julenissen.
Se på bildetDet ble en vellykket nissefest på Sognsvann. Nysneen gjorde sitt til at stemningen var på topp med mange glade barn og foreldre! To nisseforeldre hadde nok å gjøre med barna, og så fikk de skrive juleønsker på en lapp til julenissen.
Se på bildetDenne blide jenta hadde gått fra Holmenkollens kunstsnøløyper og helt ned til Sognsvann. Hun var strålende fornøyd med Bymiljøetatens gode jobb med pakking av snø.
Se på bildetChristian Myhre Melsom og Håkon Grenan hadde holdt følge til litt før Svarten, derfra hadde avstanden vokst. Føret, ski og smøring ble heftig diskutert etter målgang. Forskjellen var ca. 5 minutter, så han brukte ca. 6 timer 33 minutter. For øvrig, i dette løpet er alle vinnere!
Se på bildetChristian Myhre Melsom vant det ti mil lange skirennet Nordmarka rundt, og det på første forsøk. Tiden ble imponerende 6:27 timer, med påskeføre og bl.a. overvann på Vestre Fyllingen opp til ankelen. Boller venter på de som fullfører. Valgfrie bøker eller lue var premiene.
Se på bildetLøypebasen i Bymiljøetaten hadde stoppet pga. en ulyd fra maskinen. På kveldsturen gjennom Nordmarka traff vi ingen andre syd for Mylla, bortsett fra på Kikutstua. Her står maskinen nederst i bakken ved Sognsvann mot Ullevålseter. Lysene på lysløypa slukket akkurat da vi kom frem, kl. 23:00.
Se på bildetHer er det kanskje mange fremtidige verdensmestere fra Lyn. Ellers var det kommet en del utenlandske skiløpere i Marka som reklamerte for Vattenfall og Lukoil.
Se på bildetVannet var best egnet til å speile seg i i dag, men skiløypene fra Sognsvann var flotte med grovkornet snø og nypreparerte spor.
Se på bildetDette bildet fra inngangen til løypene ved Sognsvann, ble tatt dagen etter bilde nr. 30799. Sol i går, men tåke i dag. Det er ennå hardt i høyden, men bløtere i lavere strøk.
Se på bildetDisse tre løypene går fra Sognsvann, hvor bildet er tatt, til henholdsvis Frønsvollstråkka opp Måneskinnsløypa, Lorttjern - Ullevålseter og Lille Åklungen - Ullevålseter. Solen går ned bak åsryggen til Vettakollen.
Se på bildetSkiløpere håper at maskinen ved Sognsvann kommer seg ut igjen så kjapt som mulig, selv om den har vært nesten overalt i dag. Ute i løypa er det ikke så lett å legge merke til det. Men med denne snøen så blir forholdene veldig bra når været har roet seg.
Se på bildetNoen hadde byttet ut skiene med paraply ved Sognsvann i dag. På Frognerseteren var det enda mer regn, men allikevel flere på ski. Det var mindre regn inne i Sørkedalen, som antagelig var det beste stedet nær Oslo for en skitur i dag.
Se på bildetEn turorienteringspost lyser i skogen omtrent der skiløypa går i oppløsning vest for Sognsvann. Det er fremdeles mulig å gå på ski hit, og noen benyttet anledningen søndag, mens andre tok fatt på en ny Stifinner-sesong.
Se på bildetEtter ti mil tur-retur Mylla kom deltagerne tilbake til Sognsvann.
Se på bildetHusmannsplassen Dammen på Sognsvanns sørside var tidligere et av flere populære serveringssteder i dette området. I bakgrunnen ser vi Vettakollen i ettermiddagssol.
Se på bildetLøypen på Sognsvanns østside er Markas mest populære løype, og det var spesielt tydelig å se i dag. Stappfull parkeringsplass, og køgåing i begge retninger inn mot Ullevålseter. Bedre plass i sporet på vestsiden av Sognsvann. Dette var vinterens beste skidag så langt, ingen tvil om det: sol, kuldegrader og nysne!
Se på bildetOver Sognsvann var tåka i ferd med å danne seg, og med – 10 °C og sno satte de fleste kursen tilbake mot parkeringsplassen. Men på en av bålplassene fortsatte en godt kledd familie å kose seg med grilling av pølser på pinne.
Se på bildetGodbekken har sitt utløp i Sognsvann, mellom bekken fra Svartkulp og nordenden av vannet. Her gikk bekken fortsatt åpen, og myra bar dårlig. Sognsvann var islagt, men med spor etter råker. Det var likevel folk som prøvde seg på en tur på isen.
Se på bildetUnder vår tur til Øvre Blanksjø i dag ledet fakler og røyklukt oss en omvei om nissenes festplass øst for Sognsvann. Hit arrangerte Skiforeningen nissetur for småbarn med foreldre og besteforeldre. Her ble det kost i mørke skauen med grilling og andre aktiviteter. Snø på bakken og i trærne hadde nok gitt mer julestemning og gjort fotografering mindre utfordrende, men slik var det ikke i år.
Se på bildetRundt Sognsvann er det nesten bart, men på dagens tur fra Stryken kom jeg meg nesten helt ned Måneskinnsløypa. På vestsideveien var det isete, men visstnok bare én stor, bar flekk så langt.
Se på bildetDet er litt slitt enkelte steder, men nå er det brukbare forhold helt nede fra Sognsvann. Mange benyttet den strålende fredagen i vinterferien til å ta en skitur.
Se på bildetEtter at flere dager med lavtrykksaktivitet har tatt fra oss skiføret for en stund, ble det i dag en flott, kjølig novemberdag. En natt med litt kulde var nok til at barfrosten igjen dominerte, klar for nye snøfall.
Se på bildetDet blåste en sur vind ispedd regndråper over Sognsvann i dag. Høstfargene blåste av trærne og la seg på vannet. Likevel var det ganske bra med folk ute, men tydeligvis følte få for annet enn å gå for å holde varmen. I vika ved plassen Nordre Skjeggerud fikk ikke vinden så godt tak, så vannet var ganske blankt, og mange ender hadde samlet seg her.
Se på bildetRundt Sognsvann var det fra gammelt av flere husmannsplasser. En av de større var Nordre Skjeggerud i nordenden av vannet. Den første registrerte bosettingen var i 1754. Overtatt av Kristiania kommune i 1910, revet i 1913. Brukerne drev også servering til turfolk. Dette er tuftene etter våningshuset.
Se på bildetDet er ikke mye snø igjen nede ved Sognsvann, men det er fortsatt mulig å gå helt til enden av lysløypa.
Se på bildetFullt på parkeringsplassen på Sognsvann langt på dag, og når noen dro derfra i 13-tiden etter turen, var det stadig nye biler som parkerte. Nydelig turdag midt i november, og det var bålrast ved vannene og matpakke-rast i solskinnet.
Se på bildetSkikkelig usselt vær var meldt denne søndagen, og det stemte til punkt og prikke. Under 10 grader, striregn og hissige vindkast gjorde nok sitt til at bare fotografen var ute en "trasstur" på formiddagen. Og endene kunne nyte badevika syd i Sognsvann helt alene.
Se på bildetDet er fremdeles is på Sognsvann og i dag var det noen som tok seg en tur utpå. Brannvesen og politi advarer imidlertid mot å gå utpå, fordi de ikke anser isen som trygg.
Se på bildetDet er fortsatt mulig å gå på ski fra nordenden av Sognsvann. Og man skal ikke langt opp i bakkene mot Åklungen før det er helt fine forhold.
Se på bildetStor bruk gjør at løypene ned til Sognsvann ofte er slitte, men det er fortsatt helt greie forhold. Her fra lysløypa ved nordenden av vannet.
Se på bildetMotet til isvandrerne på Sognsvann hadde tydeligvis vært størst nærmest parkeringsplassen. Her, ikke langt fra øya, hadde nok mer enn føttene blitt våte. Med overvann blir man våt også av å falle på isen. Med bare et tynt snølag og –13 °C burde isen raskt bli både tykkere og av god kvalitet nå.
Se på bildetNærmere parkeringsplassen ved Sognsvann var det bra med spor etter folk til fots og med ski som hadde prøvd lykken til tross for overvann. Det ble nok noen våte føtter, men ingen ufrivillige bad.
Se på bildetRundt Sognsvann var det stor trafikk av fotfolk. Noen hadde undersøkt råken ved utløpet av bekken fra Svartkulp, men her hadde heldigvis ingen prøvd isen. Med isnende sno var isbading heller ingen god idé denne dagen.
Se på bildetDet er vått og litt tynt med snø i starten, men allerede her ved enden av Sognsvann er det bedre forhold i lysløypa mot Ullevålseter.
Se på bildetDet var lettere nitrist å sette seg på skibussen og skue ut på silende regn over Sognsvann. Ifølge bussjåføren hadde det regnet over Sollihøgda også. Omtrent halvparten av de påmeldte til bussen uteble, ikke overraskende, men yr.no holdt stikk: Store deler av turen fra Ringkollen gikk i oppholdsvær.
Se på bildet50 bilder vist.