I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Dette er øvre (østre) del Engerfløyta sett fra starten av myra nedenfor Sagfossen, se bilde nr. 26175. Målt i luftlinje (rette strekk, ikke over vann) fra standpunkt for bilde nr. 37593 gir dette en kilometertid på nesten en time. Igjen en stor og våt grasmyr som avsluttes med Svartebekk fra Øyervann rett nedenfor åsen i bakgrunnen. Her er forholdene omtrent som ved Kjemmelibekken, se bilde nr. 37591, men bekken er bredere og myra mye våtere ved utløpet i Engerfløyta.
Se på bildetDette er nedre (vestre) del Engerfløyta sett fra utløpet. Store grasmyrer på nordsiden, ikke egnet for ferdsel til fots selv ved lav vannstand om man ønsker å holde seg tørr på føttene. Sauetråkket litt innenfor er tørrere, men småkupert, og dimensjonert for sauer heller enn folk gjennom den ganske tette vegetasjonen.
Se på bildetDette er den nest siste skarpe elvesvingen før vestenden av Engerfløyta. Elva går her inn i en kløft opp til vannet. Bildet er ganske typisk for forholdene langs elva, med tallrike vindfall over hverandre. I skogen er det i tillegg rikelig med toppbrekk. Her ble det lange kilometertider!
Se på bildetPå vei oppover langs nordsiden av elva fra Store Sandungen og Engerfløyta må man først krysse et myrlendt område med Kjemmelibekken fra Engersetra. På orienteringskartet er den merket kryssbar (ikke svart linje langs breddene) helt ned til elva, men den nedre delen er et om lag to meter bredt løp i bløt jord og fylt med vann. Vi fant første noenlunde sikre plass for tørrskodd kryssing 100 meter oppover langs bekken. Fortsatt bløt bunn, men nok morkne trestammer til å komme seg over om man ikke stoppet opp.
Se på bildetDet var ganske stille på vannet denne ettermiddagen, men områder med mange vak der fisken hoppet helt opp av vannet. Å ta bilde av en fisk i lufta ble en interessant utfordring. Dette er bare andre forsøk, tatt som enkeltbilde (ikke seriebilde), og ble det siste. Det krever et kamera med lynrask lukkerrespons og fotograf med både rask respons og flaks. De hvite flekkene er sannsynligvis insekter, vanskelig å bedømme på såpass avstand. Det var ikke storfisk som vaket.
Se på bildetDet var velgjørende å komme til Asdøltjern etter en tur i terrenget fra Store Sandungen. I dette ganske stiløse området er det satt ut «svartposter», dvs. turorienteringsposter med krevende terreng, postdetaljer og strekk mellom postene. Særlig krevende er den bratte lia ned mot Asdøltjern med skrenter og steinurer, men også det flatere området ovenfor har sine utfordringer med småkoller og diffuse myrer.
Se på bildetDet var flott å sykle i Marka i dag, og ved Asdøltjern i Vestmarka ble det en liten pause. Ved dette vannet er det noen fine badeplasser. Det ble ingen svømmetur i dag, selv om vannet holdt 18,5 °C.
Se på bildetMed sterk vestavind var det viktig å holde seg på "riktig" side av Asdøltjern dersom man ville ha litt le. Dammen ligger på vestsiden av tjernet, og har var det fint å spise matpakken.
Se på bildetDet er flott å bade i Asdøltjern etter å ha gått opp Asdøljuvet. Det er flere fine muligheter til å raste og telte ved tjernet.
Se på bildetKlokka er 02.37, og jeg måtte opp en liten tur. Magisk himmel, og skogen speiler seg i Asdøltjern. Bildet er tatt ut av teltåpningen - derav bardunen på bildet.
Se på bildetHit, men ikke lenger. Et stort og vått hull i løypa ved sørvestenden av Asdøltjern. Ellers var det fine forhold i dag.
Se på bildetGår du fra leirplassen på bilde nr. 31996 og over dammen, kommer du til denne bålplassen. Fin utsikt nordøstover. Her er det fint å bade. I bakgrunnen til venstre er det også plass til noen telt.
Se på bildetFlott leirplass med plass til flere telt. Går du over den lille dammen, kommer du til enda en bålplass.
Se på bildetDet regnet mye i går, men i dag var det oppholdsvær og temmelig mildt. Det var vått i terrenget, både i form av smeltende sne og rennende vann som fløt sammen i strie strømmer noen steder. Uansett var det fint med en liten pause ved Asdøltjern.
Se på bildetMarkadatabasen etterlyste flere badebilder, og Atie stilte velvilligst (og helt frivillig) opp til en svømmetur i Asdøltjern blant hvite og gule vannliljer. Temperaturen var upåklagelig.
Se på bildetAsdøla har gjennom tiden vært drivkraften i flere industrianlegg nedenfor Asdøljuvet. Den siste mølla ble lagt ned i 1955. Vannet ble derfor tidlig demmet opp med en solid steindemning, som senere ble fortsterket og tettet med betong på vannsiden. Overløpet på denne er ganske bredt, så Asdøla er nå en typisk flomelv.
Se på bildetSmå og store nyter en nydelig sommerdag ved Asdøltjern (266 moh.), som ligger på grensen mellom Asker og Lier, vest for Store Sandungen.
Se på bildetRett sørvest for Asdøltjern finner vi dette skiltet, som viser at vi her befinner oss i et løypekryss. Bildet er tatt oppover bakken opp fra vannet. Her er det ganske bratt, så det er ikke satt spor med preppemaskinen. Det gjør utforkjøringen motsatt vei enklere. På tvers av denne løypen viser skiltet vei mot Haukelia. Dette er en løype som ikke prepareres, og den er foreløpig ikke gått opp denne vinteren.
Se på bildetEtter utforkjøringen ned mot den sørvestre delen av Asdøltjern, bar det ut i manuelt oppgått spor på vannet. Vel over på den andre siden kom jeg inn på løypen som førte meg mot Store Sandungen.
Se på bildetVestmarka var dekket av skare i dag morges og den bar et godt stykke utpå dagen. Plutselig kan man gå overalt. En herlig følelse. Her fra Asdøltjern hvor jeg var ganske alene.
Se på bildetFølger du løype 31 nord og ned fra Myggheim, kommer du langs østsiden av Asdøltjern. Ved nordenden kommer du til en bilvei som løypa følger noen meter til høyre (østover). Går du imidlertid noen meter til venstre (mot vest) har du fin utsikt sydover Asdøltjern.
Se på bildetHer på vestsiden av Asdøltjern møtes stier og veier og gir deg mange valg. Kanskje det er like greit å ta en rast og nyte utsikten over vannet før du går videre?
Se på bildetNovember har kommet, og selv om det var flott solskinn i dag, er temperaturen kommet så langt ned at noen av en del Markavann har fått is på overflaten, slik vi ser har på Asdøltjern.
Se på bildetDet har snødd jevnt og trutt i hele dag, og nå er det snøtungt ved Asdøltjern. Bildet er tatt fra nordenden av vannet.
Se på bildetHva er vel hyggeligere enn å ta med seg hele familien på søndagstur i Asdøltjern?
Se på bildetAsdøltjern er et fint sted å bade. En av badeplassene ser vi på motsatt side av vannet. Til høyre kan vi såvidt se noen svømmere (to mennesker og en hund) - og nærmest i bildet ser vi en som kanskje er blant de "fastboende".
Se på bildetAsdøltjern er et idyllisk vann som ligger ca fem kilometer nord for parkeringsplassen ved Solli gård. Det går bomvei hit fra Sylling.
Se på bildetAsdøltjern er et av de få vann i Vestmarka man kan bade i og slå leir ved. Det er flere fine muligheter, slik som her, på østsiden, men også vestsiden har flere fine plasser.
Se på bildet29 bilder vist.