I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Sett fra vannsiden går det frem at demningen i Ølja er ganske lav, men lang, omtrent 60 meter. Lukene som regulerer vannstanden, er satt på opprinnelig vannstand, mens fløtningsløpet naturlig nok er helt stengt.
Se på bildetØlja er ganske idyllisk i høstfarger og for det meste blankt vann. Litt til venstre for midten av bildet er hytta «Bristol» synlig. Et av dagens få solstreif treffer Helgehaugen i bakgunnen.
Se på bildetØlja er et pent skogsvann omgitt av stor granskog. Demningen ligger i den sydvestre vika, og åslia til venstre i bildet er østsiden av Svarttjernshøgda, på kartet kalt Øljeberga. I bakgrunnen Helgehaugen på 705 moh.
Se på bildetDet var strekninger i elva fra Ølja som tydet på at elveleiet der var ryddet for stein og kanskje utgravd i tillegg. Her ligger det en lang røys av stein på østre (venstre) elvebredd som ikke ser ut til å være plassert der fra naturens side.
Se på bildetDet er ikke klart ennå om elva fra Ølja til Tverrsjøen var fløtbar, eller om det var en tømmerrenne der. I denne kanskje fem meter høye fossen var det ikke spor etter skåmurer eller lemmer, men i en utstikkende stein nedenfor var det spor etter at den var delt med borehull og kile.
Se på bildetDet er bare to hytter ved Ølja. Dette er den ene av dem, «Bristol», en hytte som kan leies.
Se på bildetDemningen i Ølja er en gråsteindemning i det som kan sies å være en standardutførelse av demningene i starten av vestre Nordmarksvassdraget. Terrenget er ryddet og senket både på vannsiden og luftsiden av demningen for å øke tilgjengelig vannmengde i reservoaret.
Se på bildetHer er fotografen på vei i løypa Ølja rundt mens sola begynner å nærme seg horisonten. Fortsatt flere skiløpere ute, men de fleste på retur, kanskje til Mylla dam eller p-plassen ved Trantjernveien. Jeg skulle tilbake til Trantjern gård.
Se på bildetFantastisk flott over Ølja i dag tross 19 blanke kuldegrader. Men med vindstille og sol merkes kulda bare i form av trått føre.
Se på bildetDet har nettopp kommet mange dyr ut i Marka, og spesielt lam er vimsete som en førsteklassing. Vis hensyn og kjør forsiktig, enten du kommer på sykkel, motorsykkel eller bil.
Se på bildetIsen har gått lengst i nord på Ølja, og snøen er borte i løypa inne i skogen. Etter hvert ble det litt for ofte å ta av seg skiene for fotografen, som dermed snudde slik som også andre gjorde som kom samme veien.
Se på bildetAlle kan benytte allmenningshytta Bristol, som ligger på vestsiden av Ølja. Det var imidlertid temmelig rolig her i formiddag.
Se på bildetIkke akkurat folksomt ved Ølja i dag, så det var lett å finne seg en ledig resteplass. Fint turvær: 10-12 grader og ingen nedbør.
Se på bildetFotografen tok skibussen til Mylla i dag, sammen med mange forventningsfulle og blide skiløpere. Nok en gang innfrir både Marka og Skiforeningen. Rett etter uvær med masse rydding av brukne trær og rusk og rask, serveres det fantastiske løyper i Nordmarka, Krokskogen og Vestmarka. Ikke minst preppen fra Solli via Bergsmarka til Asker. Aldri vært bedre! Tusen takk! Bildet er fra Ølja. Ganske tidlig på turen, og god motivasjon for resten av dagen.
Se på bildetDet var mye folk ute i Myllatraktene denne lørdagen i januar, og mange fornøyde og yre unge og gamle skiløpere ute i sporene. Her er May Britt Ystenes ved Ølja, etter besøk på Tverrsjøstallen.
Se på bildetI dag møtte vi Tom Stensaker, og han slikket sol og mil langs Ølja. Dagens fangst ble litt over fem mil med utgangspunkt fra Mylla. Skiforeningen har pakket snøen bra, slik at snødekket fortsatt er bra etter mildværet. Noen steder der bekker og smeltevann krysser løypa, er det bart.
Se på bildetFlott føre over Ølja i dag, og i bakgrunnen ruver Nordmarkas høyeste topp, Svarttjernshøgda, med sine 717 meter.
Se på bildetVest i Ølja ligger det en tømmerkoie med det prosaiske navnet "Bristol". Stedet er mye brukt som rasteplass, og derfor kjører løypebasen en liten stikkløype inn fra hovedløypa over vannet.
Se på bildetEnnå er det overraskende bra mange steder, som her på veien langs Ølja, der sommerstien tar opp til venstre mot Svarttjernshøgda (717 moh.).
Se på bildetSkisporet over Ølja synes godt i påskesolen, men i dag fristet det mest å gå den landfaste løypa. Skjønt, ferske spor inn på bredden lenger sør tydet på at noen nylig har gått over isen. En del vind, men et fantastisk påskevær lokket mange ut på ski i denne delen av Marka langfredag.
Se på bildetVed Øljas vestbredd ligger en åpen allmenningshytte som alle kan bruke. Hytta sto opprinnelig et annet sted i Marka og skal ha fått navnet på grunn av sin heller lite luksuriøse standard.
Se på bildetDet er enkelt innredet i allmenningshytta på vestsiden av Ølja. Ute ligger det nok av ved og hytta er åpen for alle. Hytta sto opprinnelig et annet sted i Marka og skal ha fått navnet på grunn av sin heller lite luksuriøse standard.
Se på bildetFra skiløypa på vestsiden av Ølja finner vi det rene postkortmotivet, med Kollern på 688 moh. rett imot.
Se på bildetVi gikk Ølja rundt på isen langs bredden. I sørenden traff vi på Tore Gullen, mester fra slutten av 70-årene. Han holder stilen fint ennå!
Se på bildetØst for Svarttjernshøgda ligger Ølja på 528 moh. Det lille vannet virket mye lenger enn vanlig i dag. Tåken lå tykk, og motvinden var så hard at det nesten ikke gled fremover!
Se på bildetDet går løype på begge sider av Ølja, men på denne solskinnsdagen var det mange som valgte å gå over vannet.
Se på bildetSolstrålene var riktig nok ikke like varme som i påsken, men minst like intense! Flotte spor over Ølja og videre nedover Nordmarksvassdragets nordlige rekke av vann.
Se på bildetFlotte forhold nord i Marka denne helgen, og ikke spor av overvann over Ølja
Se på bildetDet var nydelig langs Ølja idag. Det var litt lite snø i løypene, men med gamle ski gikk det bra. Det var ca. minus 13 grader.
Se på bildetFremdeles muligheter fra Mylla til Tverrsjøen (løype 504), men nå haster det.
Se på bildetDet var flott skareføre på Ølja i dag. Det var bare å gå, stake eller skøyte overalt, og solen varmet deilig. Langs skogkanten satt det folk som koste seg i solen. I bakgrunnen ser vi Helgehaugen.
Se på bildetHytta til Jevnaker Almenning ligger ved veien som går rundt Ølja til Tverrsjøstallen. Det kom ca 5 cm med nysnø natt til 27. november.
Se på bildetSeptember er den første høstmåneden, men ennå varer det noen få uker til trærne inntar høstfarvene, selv her oppe ved Ølja.
Se på bildetHer ved stikrysset opp til Svarttjernshøgda fra Ølja har de første bjerkebladene blitt gule. Snart er det høst på alvor i dette området.
Se på bildetI "Ølja rundt"-løypa på vestsiden var det overraskende mye snø og fint klisterføre. Tidlig på morgenen er det faktisk tendenser til skareføre.
Se på bildetIngen kamp om parkeringen i dag, til tross for meget vinterlig tørrvoksføre på morgenen.
Se på bildetMarka var omtrent folketom denne gråværsdagen med snø i vente. Over Ølja falt snøværet oss i ryggen, så vi fikk litt føling med elementene, etter mange fine solskinnsdager.
Se på bildetØlja rundt går ikke over Ølja, men det er preparert med scooter over vannet og det var mange som gikk her i dag i finværet. Vi ser ut over Ølja fra nordenden.
Se på bildetØlja ligger mellom Mylla og Tverrsjøen og er en del av Maridalsvassdraget. Vi ser nordover mot Helgehaugen, som er en av de 5 høyeste toppene i Marka.
Se på bildetSupert vintervær i hel Oslomarka i dag, her på Ølja - nordligste vann i Akerselva vassdraget
Se på bildetHer er det Terje Johannesen som er ute med scooter i området rundt Ølja for å preppe traseen "Ølja rundt"
Se på bildet50 bilder vist.