I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Her når skiløypa land før den går opp Plaga og videre mot Helgeren eller Gørja. Dammen i Trehørningen kan så vidt skimtes på den andre bredden, bak steinen i vannet. Tunnelinntaket i Trehørningen befinner seg bak odden til høyre.
Se på bildetDenne jernstangen ligger rett ved luken i tunnelinntaket i Trehørningen. Det har tilsynelatende ingen funksjon er det ligger. Kanskje er det et slags spett eller noe som brukes i justeringen av lukene, og som er låst fast for ikke å forsvinne?
Se på bildetVannet flyter rolig inn mot luken og hullet i fjellet. Kjentmannsposten i 1996-98 var plassert et sted til venstre i bildets bakgrunn.
Se på bildetHer kan du se nærmere på installsjonene ved tunnelinntaket i Trehørningen. Rett ved var det en kjentmannspost i 1996-98, og kanskje er det på tide med en repetisjonspost på dette fine stedet?
Se på bildetVannet siger rolig inn forbi luken og forsvinner i fjellet, før det renner ut i Sølvvika i Helgeren.
Se på bildetI sørenden av vannet ligger tunnelinntaket i Trehørningen. Ganske flate omgivelser og stilleflytende vann, og mer fredelig enn fotografen hadde forestilt seg. Kjentmannspost i 1996-98.
Se på bildetVed Trehørningen dam er det fremdeles synlige spor etter arbeid som har pågått her.
Se på bildetSteindammen i Trehørningen ble bygget tidlig på 1900-tallet i forbindelse med reguleringen av vassdragene i Nordmarka. Før vannreguleringene i Marka rant Trehørningen og nabovannene Nordvannet og Anderstjernene østover mot Hakadal. Fra Trehørningen går det en 880 meter lang tunnel til Sølvvika i Helgeren, og denne stille kvelden hørtes renningen godt over vannet.
Se på bildetDet er spor etter mer bruk langs Trehørningens bredd, og vi tar vel ikke feil hvis det har med koronapandemien å gjøre. Risten fra en engangsgrill som noen ikke hadde orket å bære med seg, ble med fotografen til et dertil egnet deponi.
Se på bildetVind og plussgrader tar snøen og dermed skiføret over Trehørningen. Tirsdagen var det kraftig vind, som gjorde tilværelsen sur her på bredden.
Se på bildetØst i Trehørningen ved utløpet til Askeren, og ikke langt fra en kjentmannspost, ligger denne flotte demningen.
Se på bildetLøypa er midlertidig alternativ til Stryken Trehørningen/Delebekken.
Se på bildetVel 100 meter syd for hoveddemningen er det stor vik i Trehørningen, og der er det bygget en atthaldsdemning. Den er nå overgrodd med vegetasjon og mose, men enkelte steder er det mulig å se at den er dekket med fint tilpasset stein på samme måte som for hoveddemningen, men med slakere sider.
Se på bildetHoveddemningen er egentlig en atthaldsdemning, men hadde i tillegg et bredt overløp som var regulerbart. Det besto av en jernkonstruksjon med bukker og en skinne i topp og bunn som horisontale trebjelker kunne støtte seg på. Bildet viser en endebukk og restene av bunnskinnen. Trehørningen hadde tidligere utløp til Askeren, og det forklarer at det var funnet grunn til å demme den opp til et reservoar for en mølle.
Se på bildetSiden demningene ved Trehørningen egentlig bare skulle brukes til øke vannstanden i vannet, var de ikke utstyrt med tappe- eller fløtningsluker. Som bildet viser, er dette en stor steindemning, hvor steiner med forskjellig fasong er tilpasset hverandre som om noen skulle laget og lagt et kjempemessig tredimensjonalt puslespill.
Se på bildetTrehørningen ble ikke bare ledet om og tappet i forbindelse med Det store vanntyveriet, den ble også demt opp med to demninger. For arbeidere, ingeniører og oppsynsmenn ble det bygget en brakke øst for hoveddemningen. Bildet viser det av grunnmuren med mange kjellerrom som det er mulig å se og fotografere i krattet som typisk vokser opp i ruiner og i hogstfelt.
Se på bildetI 1896 var planene om å lede mest mulig vann fra Marka til Maridalsvannet for Christianias vannforsyning klar, i Nittedal helst kjent som «det store vanntyveriet». I planene inngikk det å stenge Nordvannets naturlig avløp, snu bekken fra Anderstjerna, og lede vannet derfra og til Trehørningen gjennom en 44 meter lang tunnel. Denne ble drevet fra trehørningssiden, og var ferdig i 1908. Fra tunnelutløpet ble vannet ledet i en steinsatt V-formet renne ned til Trehørningsrumpa. Kjentmannsposten finnes enklest ved å følge blåstien fra veien mot vannet og se mot venstre. Posten blir da etter noen meter synlig gjennom granbaret.
Se på bildetMed lyse kvelder og gode temperaturer, er det bare å komme seg ut i Marka. Her en pause helt nord i Trehørningen etter at kjentmannsposten var besøkt. Så ble kursen satt mot Maridalen via Hakkloa, og mange nedoverbakker ventet på sykkelen.
Se på bildetEn sensommerdag i september med temperatur over 20 grader er uvanlig! På en fin hylle med vannstandsmåler på Trehørningens østbredd er det bare å nyte en hvilepause med en forfriskende dukkert.
Se på bildetHer går isen som regel en uke etter at den har gått på Langvann - hvor den gikk for et par dager siden. Vinterens skispor blinker på isen, og var det enn orrfugl som akkurat hørtes i det fjerne?
Se på bildetFortsatt nok snø og fine forhold til en vårtur fra Stryken eller Grua gjennom Marka via Trehørningen.
Se på bildetEtter en natt med mange kuldegrader, la isen seg på Trehørningen, men den er bare 1-2 cm tykk. Fotografen måtte bort til vannet og nyte solnedgangen da fargene begynte å spille på himmelen.
Se på bildetTåken ligger tykt over Marka denne desembertirsdagen. I tillegg var det en sur vind, så det var riktig så godt å komme inn i hyttevarmen etter at turen ble avsluttet da dagslyset forsvant.
Se på bildetDen måler ikke temperaturen, men vi kan forsikre alle om at den var herlig. Etter en sykkeltur i varmen, nøt vi derfor både badevann og utsikt over Trehørningen fredag kveld. Insektene var for øvrig nesten fraværende både fredag og lørdag her inne.
Se på bildetEn flottere helg skal vi lete lenge etter, og blant mange aktiviteter i Marka sto også en padletur på kjøreplanen. Her er doningen "Dolly" i sitt rette element, nemlig det våte. Stedet er Trehørningen, og hun fikk selskap av to kanoer i sørenden av vannet. Vil du lese mer om å padle i Marka, anbefaler vi artikkelen "Nordmarka på langs i kano" http://www.skiforeningen.no./cgi/newsshow.cgi?nr=1938.
Se på bildetMed Storhaugen i ryggen ser fotografen ned på Trehørningen, og i bakgrunnen sees Eriksknatten med Varingskollen rett bak. Denne søndagen bød på skitur rundt Trehørningen. En til tider strabasiøs foreteelse, med kryssing av en våryr bekk og snø som begynte å råtne i solhellingen, og som gir flere naturopplevelser enn kilometer i loggen.
Se på bildetFra sørenden er det lett å se hvorfor Trehørningen har fått navnet sitt. Midt i mot ser vi odden som skiller nordvestre og nordøstre arm av dette tredelte vannet.
Se på bildetEn stille søndagsmorgen nyter fotografen lyset over Trehørningen, og angret på at hun ikke tok med bålkjelen.
Se på bildetFolk koste seg i Nordmarka i dag. Noen badet, andre plukket bær, mens andre var på fottur. Treningsglade joggere og syklister ble også observert. Noen var så heldige å disponere båt på et vakkert nordmarksvann, slik som her på Trehørningen.
Se på bildetOppe fra de øvre luftlag var det i dag fin utsikt mot Trehørningen og Lanvann. Vi ser en del av Helgeren nede til venstre på bildet.
Se på bildetHer på Trehørningen målte vi 15-20 centimeter i alle hullene vi boret, så vi tok sjansen på å gå en tur over isen.
Se på bildetEtter en regnfull natt og tåkete morgen ble det strålende sol over Nordmarka i dag. Bare over vannene hang en og annen grå dott. Nå utpå ettermiddagen kom tåka krypende for fullt igjen, og en kuldegrad fikk det til å knase i gress og lyng, som her ved Trehørningen. Til høyre skimtes målepinnen for vannstand (den drukner vel snart).
Se på bildetMorgensol og rim i gresset møter oss nedenfor Trehørningen gård første lørdagsmorgen i oktober. Mange trær har sluppet alle bladene, andre byr på knallfarger på vår tur senere denne godværsdagen.
Se på bildetLangs bredden av Trehørningen og Trehørningsrumpa er det tydelige tegn på at det bor bever her. Falne trær i fleng, en beverhytte - og et plask fra dyret selv da fotografen padlet forbi. Dette treet står fremdeles, og kanskje forblir det vertikalt, siden stammen er kilt fast mellom andre trær høyere opp.
Se på bildetVi benyttet mandagen til en padletur med farkosten Dolly på Trehørningen. Det eneste tegn til annet liv var et vak. Her har vi tatt en pause på odden mellom de to nordlige armene i dette fine vannet.
Se på bildetEtter en fin sykkel- og fottur til Elneshøgda syntes Inger det passet med et bad. Trehørningen var stedet, og temperaturen ble anslått til åtte-ti grader. Fotografen sjekket ikke.
Se på bildetIsen har lagt seg på Trehørningen, og Ragnhild Krogvig var lei seg for at skøytene lå hjemme. Skiføret var steinhardt og snøen full av rusk etter uværet, mens isflaten skinte innbydende i solnedgangen.
Se på bildetUtrolig, men for tre uker siden kom fotografen gående over isen på Trehørningen under ganske normale vinterforhold. Omtrent samtidig kom varmegradene og gjorde slutt på kosen.
Se på bildetLørdag kveld og fullmånen står opp over Nordmarka. På grunn av spesielt kort avstand til Jorden ser månen større ut enn på mange år. Heldigvis var det klarvær så vi fikk nyte synet.
Se på bildetDe flotte fargene varer ikke så lenge, så det var bare å komme seg ned til bredden og ta bilde. Vi står ved Badstuvika, den nordøstlige armen av Trehørningen. Åsen i det fjerne er Fuglemyrhøgda.
Se på bildetEtter den lange kuldeperioden er det meste frosset, inkludert hyttene i Marka. Til frokost fikk vi den reneste iskunsten i dag, det er rim og is på utsiden av hyttevinduene. En fin stemning nå en uke før jul.
Se på bildetLaks eller kylling på folie med litt olje under, grønnsaker og krydder etter ønske, legges på rist på bål i 20 minutter og middagen er klar! Dette måltidet ble inntatt ved Trehørningen.
Se på bildetEtter en lang ferd gjennom Nordmarka kom vi etter hvert frem til Trehørningen, hvor flotte scooterspor møtte oss i nordenden her ved Trehørningsrumpa.
Se på bildetDenne Milslukeren traff vi på Trehørningen, hun heter Else Kolflaath og er "Milslukerdronninga" i Marka. Hun går ca 300-400 mil på ski i marka hver vinter og sykler nesten 1000 mil når hun ikke går på ski. Vi treffer henne titt og ofte og hun elsker å gå fra Skansebakken-Ringkollen-Skansebakken i helgene. Men hun liker også å gå fra Skar-Kikut-Katnosa og tilbake.
Se på bildetDette minner oss om den tid vi går inn i ved de neste turer i Marka. Noen kuldegrader har fått sneen til å henge på trærne, men veien er fremdeles bar - for tur på bena eller sykkel.
Se på bildet48 bilder vist.