I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Dælivann er fremdeles islagt, men bekken er åpen. I området rundt vannet er det stort sett bart, og blåveisen ved Fleskum gård er i gang med blomstringen. I noen av skyggepartiene ligger imidlertid både sne og is.
Se på bildetDet var barfrost i terrenget rundt Dælivann i dag, og isen har lagt seg på vannet. Det var ingen skøyteløpere å se i ettermiddag, og vi testet heller ikke isen. Hvis kuldegradene holder stand, blir det snart muligheter til å prøve skøytene.
Se på bildetIsen på Dælivann har smeltet, og en ny sesong har begynt i dette populære turområdet. Veldig mange ute på tur i dag, men båten på bildet fikk ligge i fred.
Se på bildetRundt Dælivann er det et bredt sivbelte, med blant annet dunkjevler og takrør. I dag blåste det en del, og sivet hvislet i vinden. Vi ser Kolsås-massivet i bakgrunnen.
Se på bildetI gode snøvintre blir det preppet skiløype forbi Dælivann og opp til Stein gård, som vi kan skimte i bakgrunnen. Denne sesongen ble det ikke slik, men våren gir nå turfolket anledning til å ferdes på stiene gjennom dette landskapsvernområdet.
Se på bildetDen rødlistete orkidéen fuglerede vokser i Dæliskogen, men uten bladgrønt og med uanselige blomster er den vanskelig å se sommerstid. Vinterstid derimot holder den seg, som bildet viser, opprett i snøen selv etter en våt høst og en vinter med svært vekslende vær. Utseendet er ganske typisk, og gir et godt hint om hvor man bør lete neste sommer. Bilde nr. 25705 med tekst viser planten om sommeren og gir mer informasjon om den. Fuglerede er ikke årviss, og dette var den eneste som blomstret i 2020.
Se på bildetI Dæliskogen er det rekordtidlig vår i år. Både blåveis og tysbast er i blomst, men blåveisen er kortstilket og knapt over løvdekket. På tysbasten begynte knoppene å briste allerede for en uke siden, og nå var blomstene nesten helt utviklet. Flittige edderkopper hadde nå laget sitt spinn mellom dem, godt synlig på originalbildet og også i fakrisk størrelse på det som er sendt inn til Markadatabasen.
Se på bildetBekkeutløpet der Christian Skredsvig malte «Seljefløyten» er et kjent og kjært sommermotiv, men vinterbilder mangler i Markadatabasen. Nå, i februar 2020, har Dælivann med omgivelser akkurat fått hvitt dekke. Det gir en interessant kontrast til bekken, som fikk et tynt islag etter snøværet og hvor grønne liljeblader fortsatt stikker opp.
Se på bildetDet er fortsatt spor etter ettdøgnsvinteren i åpne områder, men i skogen har snøen forsvunnet. På Dælivann er isen ganske sikker, også enkelte steder i sivbeltet, og da er det mulig å fotografere visne takrør mot Kolsåsmassivet med Gråmagan midt i bildet og Nordre Kolsås til høyre.
Se på bildetDælivann (99 moh.) er nå helt tilfrosset, men fotografen målte ikke istykkelsen i dag. Ikke andre farger i landskapet enn nyanser av brunt og grått, bortsett fra den røde driftsbygningen på Stein gård som kan skimtes oppe til venstre i bildet.
Se på bildetIsen har lagt seg på Dælivann, og det var fristende å prøve skøytene. Fotografen hadde imidlertid ikke med utstyr for å sjekke isen, og ble derfor på land. Langs vannet står sivbeltet tett, og opp mot tre meter høyt, så det er ikke så mange stedene det er god oversikt mot vannkanten. Bildet er tatt på østsiden av odden sør i vannet.
Se på bildetDe høye temperaturene denne påsken har tatt livet av den siste resten av vinter i lavere strøk av Marka. Skogen ved Dælivann var lysegrønn 2. påskedag, og innbød både trimmere og turfolk til besøk.
Se på bildetFuglekikkeren konkluderte med at også fugler tar det med ro i varmen, for det var lite å høre og se i dag. Men på senvinteren og våren er Dælivann et yndet sted for hobbyornitologer. I bakgrunnen ruver Kolsåsmassivet.
Se på bildetDet er idyllisk ved Dælivann, og etter at Bærum kommune ryddet og satte opp et gjerde, er det lett å kjenne igjen stedet der Christian Skredsvig malte "Gutten med seljefløyten" i 1889. Denne novemberdagen 128 år senere var det veldig vått i Marka, men dette landskapsvernområdet er vel verdt et besøk.
Se på bildetDet var stor aktivitet på Dælivann 1. nyttårsdag. På ett tidspunkt var det omtrent 50 skøyteglade voksne og barn som nøt tilværelsen på vannet. Selv etter at solen forsvant, strømmet det folk ut på isen.
Se på bildetDet var skøyter i alle varienater å se på Dælivann i dag. Noen valgte turskøyter, og benyttet også staver.
Se på bildetFlere av de som nøt tilværelsen på Dælivann i dag, moret seg med kølle og ball.
Se på bildetDet var flere som koste seg på isen på Dælivann i dag. Litt rimete is, men ganske god glid likevel.
Se på bildetDæliskogen er kjent for praktfull blomstring av tallrike blåveis og hvitveis. Men skogen har også andre planter, som er mer beskjedne, men likevel oppsiktsvekkende om du først finner dem. Dette er fuglerede (Neottia nidus-avis), en orkidé, rødlistet som nær truet. Den vokser på kalkholdig grunn i edelløvskog, mangler klorofyll, og snylter derfor på andre planter. Navnet har den fått fordi roten ser ut som et fuglerede. Alt som er over jorden ser vissent ut hele plantens liv. Selv om disse eksemplarene står nær sti, kan du gå rett forbi uten å legge merke til dem. Men dette bildet kan muligens hjelpe?
Se på bildetBreddene av Dælivann gror mer og mer igjen av kratt og siv, og utsikten over vannet blir stadig mer begrenset. Fiske- og badebrygga på østsiden av vannet har også forfalt mer og mer, se bilde nr. 14968. Men etter tørkeperioden nå, med lav vannstand til følge, var det igjen mulig å balansere seg ut på den og nyte utsikten mot Kolsås. I tillegg var det sverdliljer og gule og hvite vannliljer i vannkanten.
Se på bildetDenne knoppsvanen hadde reiret sitt i sivbeltet ved Dælivann, og fotografen holdt god avstand for ikke å forstyrre rugingen.
Se på bildetFamilien Venheim Østensen fra Haslum hadde tatt turen inn til Dælivann i dag, der de koste seg med pilking i januarsolen. Og det ble mye fisk, ikke minst på Helga og Nordahl, men far Hans Kristian fikk napp han også. Fotografen kunne bivåne at både abbor og mort ble trukket opp gjennom den ca. ti centimeter tykke isen.
Se på bildetMed 20 varmegrader i luften, solskinn og vårblomster var det flere som tok en skogstur til fots 2. påskedag. Ved Dælivann var det både gående og joggende mennesker som nøt våren, og en del syklister hadde også funnet frem til dette flotte turområdet.
Se på bildetVed Godthåb var det skare i skogen og is på stiene. Her nede ved Dælivann hadde ikke varmluften kommet til, og det var fortsatt tørrsnø. Et skyområde dempet sola og lot det likevel være et lysspill med høylys og skygger på det tynne nysnølaget.
Se på bildetSyd i hyttefeltet ligger disse to hyttene. Den til venstre har vært under oppussing en tid nå, den til høyre står det ikke så bra til med. Spor etter en hage med bærbusker med røde bær, men kratt og sitkagran er i ferd med å ta over.
Se på bildetPå åsryggen øst for Dælivann ligger det flere hytter av eldre dato. Noen er i bruk, noen i forfall, og én er bebodd. Denne hytta ligger på en hylle på siden av åsryggen og har egentlig fin utsikt over Østre Bærum og Oslofjorden. Men krattet tetter seg til rundt den. I øvre høyre hjørne en av de andre hyttene, muligens Kristi Rolighet fra 1919, men vi har fått forskjellige opplysninger om hvor den ligger.
Se på bildetDen siste søndagen i november lir mot slutten, og de siste solstråler lyser sjenerøst opp Gardlaushøgda og nordre del av Dælivann. Bildet antyder stor skøyteaktivitet her i dag, men nå var alle gått hjem. Kun fotografens lange skygge vitner om menneskelig aktivitet på isen nå.
Se på bildetDet er nå stålis på mange vann i Marka, og på Dælivann var det mange som prøvde skøytene i dag. Her ser vi Beate Rindal og Lars Söder med sønnene Vebjørn (7) og Storm (4 1/2) som koste seg i flere timer på isen i solskinnet. De hadde først sjekket istykkelsen, som var på mellom 10 og 15 cm.
Se på bildetStein gård lå badet i solskinn i dag, mens de løvløse trærne fortsatt var i høstlig modus. Men nede på Dælivann lå stålisen tykk og vinterlig, noe skøyteglade mennesker satte pris på.
Se på bildetI åkerkanten ved Dælivann lyste de purpurrøde kattehalene opp denne sensommerdagen. Planten har vært benyttet som legemiddel. Mer om dette kan du lese på siden http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/lyth_sal.htm.
Se på bildetEnnå ligger det sneflekker igjen langs brøytede grusveier i Marka, selv i lavtliggende områder. Men i dag var det fint å sykle på Dæliveien, som er en del av rute 275 (Valler - Øverland). Nå er sykkelsesongen i gang!
Se på bildetVed Langenga i Dæliskogen øst for Dælivann har et enslig epletre kastet årets eplehøst ut over skogbunnen. Her er ingen hustufter som tyder på at treet er plantet, men gropa til høyre i bildet er et gammelt kalkbrudd, og stubben i bakgrunnen midt i bildet står på toppen av en gravhaug.
Se på bildetDælivann er et idyllisk vann, men langs østkanten er det for det meste flytetorv med tett siv og/eller kratt og heller utilgjengelig. Fra denne fiske- og badebrygga var det tidligere fri og flott utsikt over vannet og mot Kolsåsmassivet. Nå er den i ferd med å gå i oppløsning og er dekket av svært glatt grønn alge- og lavvekst. I bakgrunnen ser vi Gråmagan.
Se på bildetBladene levner ingen tvil om hvilken årstid vi nå er inne i. Fortsatt er det litt grønnfarge igjen, men det er andre kulører som overtar mer og mer for hver dag som går.
Se på bildetOdden i sydenden av Dælivann er godt besøkt. Her er det mange ungdommer som har teltet opp gjennom årene, gjerne i forbindelse med gjeddefiske i vannet. Det er høst her nå, men fortsatt er vegetasjonen langs vannet ganske kraftig. På odden er det også en god blanding av furu- og bjerketrær. Bildet er tatt mot nord.
Se på bildetMed sol, 20 grader og flotte høstfarger var det herlig med en løpetur i kulturlandskapet ved Dælivann.
Se på bildetDet er nå like før vårisen smelter på Dælivann. Den er absolutt ikke farbar nå, men er sprø med enkelte råker her og der.
Se på bildetSneen har smeltet langs turveiene ved Dælivann. Nå venter en ny årstid. Med den varmen vi har fått oppleve de siste dagene, vil det ikke vare lenge før landskapet får en lysegrønn farge. Enn så lenge er det blåveis og mose som bidrar med litt kulør.
Se på bildetLøpeturen i området ved Dælivann går på stier og mindre veier, som nå er delvis dekket til av det store løvfallet de siste dagene. Rett før solnedgang ble det en kort pause i denne løvtre-alleen for å presse ut et bilde fra det lille kompaktkameraet ved hjelp av høy iso og stor blender.
Se på bildetPå en denne vakre høstdagen holdt flere fugleflokker til i åkrene i området rundt Dælivann. I det neste øyeblikket var de på vingene, og fløy med høylytte vingeslag opp i trærne rett ved. Noen sekunder senere var de igjen i luften, før hele formasjonen igjen var stasjonert i åkeren. Bildet er tatt litt nordvest for vannet. Vi ser Gardlaushøgda i bakgrunnen.
Se på bildetRegnet de siste dagene etterfulgt av sommervarme i dag har gitt gode vekstforhold. Stien ved Dælivann er nå innhyllet av grønne busker, gress og trær.
Se på bildetI våtmarksområdet ved Dælivann er det nå svært frodig. Sverdliljen, denne vakre, store planten, har nå startet blomstringen.
Se på bildetDa vi besøkte stedet der "Seljefløiten" ble malt, kunne vi konstatere at sommeren er kommet for alvor. Grønt og frodig over alt.
Se på bildetSolen klarte ikke helt å bryte gjennom skydekket i dag, men det forhindret ikke at det var flott å gå på ski i scooterløypen ved Dælivann. Bildet er tatt rett syd for Skotta.
Se på bildetDet var godt å få på seg skøytene og gli over den svarte, 10 cm tykke stålisen på Dælivann i dag. Legg merke til ispiggene rundt halsen. De bør alltid være med, selv om isen kan virke aldri så sikker. En turgåer var uheldig og gikk gjennom isen ved flytetorvet helt inne ved land, der isen er tynnest. Men det gikk heldigvis bra.
Se på bildetDet mangler sne på Dælivann, men en stålisflate er heller ikke å forakte i november. I bakgrunnen ser vi Gardlaushøgda med Stein gård.
Se på bildetDet merkes at dagene er blitt korte nå, og allerede ved 15-tiden begynte solen å gå ned her ved Dælivann. Vannflaten er nå islagt, og det går sikkert an å prøve skøytene nå.
Se på bildet50 bilder vist.