I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
I Nydalen er det anlagt et svømmebasseng tilknyttet Akerselva, men adskilt fra denne. Som bilde nr. 31600 viser, er det sommerstid et yrende badeliv der. Nå, med flomstor elv, er det en stor strømvirvel i bassenget, og bading er livsfarlig. Bildet markerer også slutten på oppholdsværet denne dagen, se rød paraply.
Se på bildetVed Myraløkka er det et flatere parti, og elva roer seg ned en stund. Her er den omkranset av gamle og noe forkrøplede trær. På motsatt side av elva (østsiden) er bygningene til Myrens Mekaniske Verksted synlige. Det ble etablert som en smie i 1848, og produserte etter hvert avansert maskineri til blant annet papirindustrien. Produksjonen der opphørte i 1988.
Se på bildetDen store gule trebygningen på bildet er kalt Glads mølle eller Nedre Papirmølle. Den er fra 1736, og er den eldste bevarte fabrikkbygningen langs Akerselva. Her ble det produsert skrivepapir og protokollpapir (klutepapir). Bygningen er fredet, men fortsatt i bruk som trykkeri.
Se på bildetI januar 2014 var Christiania Seildugsfabrik kunstferdig dekorert av spruten fra Øvre Foss, se bilde nr. 21151. Med dagens flomvannføring var det interessant å se hvordan bygningen var berørt av fossetåka. Dette bildet antyder at veggen ville vært dekket av et solid islag helt opp på taket om det hadde vært like kaldt nå som da.
Se på bildetFossetåka drev over gangveien på østsiden av elva og var en utfordring for fotografen grunnet vanndråper på objektivet. Bilde nr. 21150 fra januar 2014 viser fossen i mer beskjeden, men større enn vanlig vintervannføring. Det var en uvanlig kald periode da, og gangveien var islagt.
Se på bildetKverna i Nedre Vøyenfallene holder seg fortsatt oppreist. I forhold til bilde nr. 21149 fra januar 2014 ser den nå noe mer medtatt ut. Med denne dagens vannføring blåser det en ganske kraftig vind med vanndråper her, se bladverket og spor på bildet etter dråper på frontlinsa på kameraobjektivet. I bakgrunnen Hønse-Lovisas hus, nå restaurant drevet av Anne på landet.
Se på bildetPå østbredden ved Vøyen bru sitter denne elefanten og mediterer, eller suger opp vann gjennom snabelen. Den skal ifølge Oslo Bymiljøetat være et minnesmerke over Oslos første vannuttak fra før 1624. Dette er synlig ved bruenden på motsatt side av elva. Symbolikken her er ganske spenstig.
Se på bildetKornsiloene til Bjølsen Valsemølle ble bygget i 1939, og er typiske eksempler på såkalt industri-funkis-stil. De ble supplert med flere bygninger i 1980, og er fortsatt i bruk som Regal Mølle, en del av det svenske Cerealia. Bildet er tatt fra Jerusalem bru, og Akerselva er synlig langt der nede.
Se på bildetJerusalem bru er en gang- og sykkelvei over Akerselva fra Bjølsen Valsemølle til undergangen under Treschows gate på vestsiden. Det er en 124 meter lang S-formet skråstagbru, ferdig i august 2011. Navnet stammer fra et småbruk i området fra 1699 med samme navn. Bildet viser brua sett fra vestsiden.
Se på bildetDemningen nedenfor Treschows bru markerer starten på Bjølsenfossen, 16 meter fallhøyde, og den høyeste i Akerselva. Herfra tok Bjølsen Valsemølle, anlagt 1884, vannet til turbinene som drev mølla. Disse var i drift til 1967. Både demningene, damlukene og fossen er nå innlåst på møllas fabrikkområde, og derfor utilgjengelige.
Se på bildetAkerselva er langt fra en flod, men renner stedvis ganske rolig gjennom områder med tett vegetasjon av løvtrær. I flom gir det et inntrykk av stor elv gjennom sumpskog. Selv om løvet delvis har falt av nå, dekker skogen effektivt utsikten til blokkbebyggelsen, og man kan et øyeblikk glemme at dette er i Oslo by.
Se på bildetVannføringen i Akerselva har nå blitt øket til 25+ kubikkmeter i minuttet, og nærmer seg dermed femårsflom. Gjennom bebyggelsen i Nydalen er den ført mellom betongvegger med kunstige stryk. I normal vannføring pur idyll, f.eks. som vist på bilde nr. 7327, i flom frådende og vill, en fryd for øyet.
Se på bildetPå Sagene er det kort avstand mellom den brusende fossen i Akerselva og byens boligstrøk. Denne oktoberhelgen tappet Oslo kommune ned Maridalsvannet og overliggende vann for å kunne ta i mot høstflommene, og en vannføring på 15 kubikkmeter pr. sekund gjorde fossene til et spektakulært syn.
Se på bildetDen øverste brua i Akerselva etter brua ved demningen går over en oppbygd steinterskel. Her får man et godt overblikk over vannføringen, og hvordan elva går fra foss til stryk. Men her må man vente til rett tidspunkt og faktisk også rett årstid for å kunne ta et bilde, ellers blir det for mye skygge eller for direkte motsol.
Se på bildetDette er et nærbilde av demningen og lensene som er synlige i bakgrunnen på bilde nr. 35503. Brekkedammen var oppsamlingsplass for sagtømmer, og Brekkesaga lå i og utenfor høyre bildekant. Nå har byen krøpet tett innpå, men et ganske bredt område langs elva er fortsatt friområde.
Se på bildetMot Frysja ser man ikke mye til at Brekkedammen har hevet vannspeil. Forskjellen er mest at siv og gress langs vannkantene nå er under vann.
Se på bildetVed Brekkefossen har det ligget både møller og sagbruk opp gjennom tidene. Mest kjent er Brekkesaga på vestsiden, som var i drift til 1965. Den hadde eget elektrisitetsverk fra 1892, og kraftstasjonsbygningen står her fortsatt.
Se på bildetDet var full fart i fossen ved overløpet på Nydalsdemningen, med fossetåke langt inn over parkeringsplassen til farveriet til Nydalens Compagnie. Med teleobjektiv kunne man få bilde av fossen med regnbue uten å få vasket seg selv og objektivet samtidig.
Se på bildetIfølge Aftenposten har nå vannføringen i Akerselva økt til ti ganger det den normalt var før regnet. Da blir elvesvinger til tjern, og turveier og stier langs elva oversvømt. Her markerer trærne den vanlige elvebredden med turveien innenfor. Det gikk greit å ta seg frem over plenen, men der det var bratte, krattbevokste leirskråninger, ble det mer utfordrende, med krabbing opp og ned.
Se på bildetI Nydalen er det godt tilrettelagt for bading, og stedet tiltrekker seg besøkende i hopetall på dager som dette. I dag ligger temperaturen på vel 30 grader.
Se på bildetI dag var de fleste på ski fra Oset i Maridalsvannet eller til fots langs elva. Èn person prøvde fiskelykken, ikke med pilk, men med flue ved Teknisk Museum. Vi så ingen vak, og heller ingen fangst, men han fikk i alle fall mye kastetrening og avkjølte føtter.
Se på bildetIngen badegjester i dag, men vannet lå som et speil med flotte høstfarger omkring. Her fortsetter Akerselva sin videre ferd mot Oslofjorden.
Se på bildetMange steder langs Akerselva er det fint å bade. I Nydalen er badedammen svært populær på dager som denne. Også videre oppover har folk slått seg ned like ved elva, og nyter sommeren.
Se på bildetAkerselva var ganske stor da dagens kuldeperiode satte inn, og vannspruten fra Nedre Vøyenfallene har dekorert gangbrua nedenfor og lyktene ved denne. Det kan være god grunn til å ta en tur langs vinterutgaven av elva nå, det var bra med både trenende og turgåere denne heller sure onsdagkvelden.
Se på bildetAamodt bro fra 1852 er opprinnelig fra Åmot i Modum. Ei smekker og arkitektonisk vakker bru, som ble flyttet til Akerselva i 1952. Brua kommer lett i svingninger, en løpende person med tunge skritt er nok til å sette opp godt merkbare svingninger, som også vedvarer en stund etter at løperen er borte. Bilde nr. 21151 av Seilduken er tatt fra brua. Med kveldens tette trafikk av trenende tok det sin tid før brua ble stille nok til lange lukkertider.
Se på bildetChristiania Seildugsfabrik, eller Seilduken på folkemunne, lå nedenfor Øvre Foss. Grunnlagt 1858, i sin tid omtalt som Oslos største bygning etter slottet. Huser i dag Kunsthøgskolen i Oslo, men er i vinter kunstferdig dekorert av spruten fra Øvre Foss. Rett nedenfor Seilduken lå det opprinnelige Aker Mek. Verksted fra 1841.
Se på bildetDe Nedre Vøyenfallene var drivkraften til Vøyens Bomuldsspinderi på vestsiden (venstre) av fossen. Grunnlagt 1846 av Knud Graah, og i drift til 1955. Bygningen ovenfor denne er en del av Hjula Væverier, grunnlagt 1855 og nedlagt 1957. Det røde huset til høyre i bildet er Oskar Braaten-karakteren Hønse-Lovisas hus. Det var i virkeligheten en sagmesterbolig.
Se på bildetDe Nedre Vøyenfallene begynner rett etter Beierbrua. Ganske nær brua står denne gamle kverna. Om den sto her opprinnelig eller er flyttet hit fra et annet sted, er ikke klart. Den er ikke omtalt i Oslo kommunes Turistguide. Bak kverna er Beierbrua fra 1837, opprinnelig kjørebru, men nå gangbru. Rett til høyre for personen på brua skimtes skulpturen av de fire fabrikkjentene.
Se på bildetDet er mye Nordmarka-vann som skal ned gjennom Nydalen nå. Akerselva bruser forbi boliger og kontorbygg på sin ferd mot Oslofjorden.
Se på bildetAkerselva er temmelig flomstor der den suser nedover gjennom Nydalen. Turveien går på venstre side.
Se på bildetFra Skiforeningens senior-/tirsdagstur langs Akerselva.
Se på bildetPå veg langs Akerselva møter vi "Fabrikkjentene" på Beierbrua. Mennene begynner å gjøre seg gjeldende for nå er det 7 menn (ca 20%) som er med.
Se på bildetI Nydalen har det skjedd mye de siste årene. Det er blitt aktivitet i de tradisjonsrike, gamle fabrikkbygningene, og mange nye bygg har kommet til. Utbyggerne har lagt vekt på at folk flest skal komme tett innpå elva, slik som her, like ved de nye boligene som bygges nå. Turveien som starter ved Vaterland, fortsetter opp gjennom Nydalen, forbi Nydalsfossen og videre opp til Maridalen.
Se på bildetI Nydalen finner vi gammelt og nytt i skjønn forening - og midt gjennom bebyggelsen renner Akerselva, som i fordums tid var kilden til liv og aktivitet i fabrikkene her. Til høyre ser vi en av de gamle bygningene - til venstre ser vi litt av det nye hotellet nærmest, og nedenfor ligger nye boligblokker, som det fortsatt bygges på. Bak disse ligger BI.
Se på bildet7. november 06 gikk turen langs Akerselva. Mange piker var med.
Se på bildetDette er starten på den 10 kilometer lange Akerselva. Gjennom skogen kan vi såvidt skimte demningen i Maridalsvannet. Like til høyre for bildet ligger en målestasjon for vannføringen i elva. Det går turveier langs elva helt til fjorden.
Se på bildetI området fra Stilla og oppover mot Maridalsvannet er det mange fine steder å bade. Dette er Grønvoldstangen, som ligger omtrent midt mellom Brekkedammen og Maridalsvannet.
Se på bildetBrorparten av Nordmarkas skiløyper havner i Akerselva når vinter blir til vår. Dette er Nydalsfossen, et kjent syn for de mange som sykler og går fra Nydalen og oppover langs Akerselva. Nydalsdammen ligger like ovenfor.
Se på bildet39 bilder vist.