I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Etter hugging synes den flotte muren på Kongeveien mye bedre. Flott håndverk! Du ser at det er mye skispor, og det er nykjørt her i lysløypetraseen.
Se på bildetTo syklister suste forbi da fotografen stanset ved den flotte steinbroen ved Langebru mellom Lommedalen og Kleivstua. Hensikten med den korte pausen var å drikke litt og å lete opp den nye geocachen her. Ellers var det svært få folk ute på tur denne varme mandagen.
Se på bildet«Den bergenske kongevei» ble offisielt åpnet i 1807, men alt i 1276 reiste Kong Magnus Lagabøte over «Kroka skog», ifølge historiske kilder. Merket på stolpen viser at dette er en pilegrimsled, nærmere bestemt «Gudbrandsdalsleden», avd. Ringerike. Den har også en østlig variant som går gjennom Gjelleråsmarka og over Romerike, til de to møtes på Lillehammer. Bildet er tatt ved den restaurerte Amtsbrua.
Se på bildetHer krysser scooterløypa gamle Kongeveien. Et riktig kryss, med både vei, pilegrimsvei og sti. Men det er ikke et løypekryss, etter min mening, så burde bare være én rød ring. Det er hugget vest for Bureheim, og denne løypa er trolig blitt en historisk/nedlagt løype, ingen tegn til vedlikehold, og det ligger mye trær over traseén. Litt synd, for det er ei artig løype å gå opp. Men på truger går det greit begge veier.
Se på bildetGrått og fuktig på Krokskogen denne oktoberfredagen. Den gamle kongeveien er fin å sykle, selv om det er noen brutale motbakker i starten fra Lommedalen. Her litt sør for Langebru. Legg merke til de gamle stabbesteinene i veikanten.
Se på bildetI 1805 ble en nyanlagt kjørevei ferdig over Krokskogen, og denne tok over trafikken fra den gamle kløvveien. Det var kongeveien til Ringerike og Bergen, og helt sørøst i Hole finner vi Amtsbrua, en gammel steinvelvbru med merkestein som viser grensen mellom Buskerud amt og Hole sogn. Til Amtsbrua er det nyttet stedegen stein, og byggemåten er kjent helt fra middelalderen. Amtsbrua ble bygget i 1807, men stor trafikk og tyngre kjøretøy førte til forfall, og den ble derfor restaurert i 1995.
Se på bildetAmtsbrua fra 1807 er vel den best kjente delen av Bergenske Kongevei. Nå midtvinters når sola bare delvis over åsryggene bak Langebrutjern. På denne dagen skyet det til akkurat da. Bølgeskyene viser en forstyrrelse i høyere luftlag, et første varsel om lavtrykket som skulle komme til kvelds med kraftig vind og nedbør.
Se på bildetSommerblomstene pynter nå opp langs mange av Markas skogsbilveier. Dette bildet er tatt ved Kongeveien, like ved Jonsrud.
Se på bildetAmtsbrua ved Langebrutjern er en del av den Bergenske kongevei over Krokskogen. Den ble bygd i 1807 og er konstruert som ei steinhvelvbru. Selv om den ser særdeles solid ut, var fundamenteringen dårlig. Mer trafikk og tyngre kjøretøyer bidro til at den gradvis forfalt. Derfor ble veien lagt om. I 1995 ble brua restaurert. Like ved brua er det satt opp benker og bord. Amtsbrua er også med på noen av bildene fra Langebru.
Se på bildetDe bratte Steinsvollbakkene er tilbakelagt, og så kommer man ned til Langebru. Den Bergenske kongevei ligger staselig og fin i terrenget, med solide stabbesteiner på begge sider.
Se på bildetLysløypen på Kleivstua er godt preparert for både klassisk og fristil. I tillegg kan den skilte med utsikt mot Vikerfjell her hvor den går på Kongeveien.
Se på bildetTåka hadde frosset på bakken og trærne, og det var vinterlig her i dag. Men ennå fint å sykle på Kongeveien over Krokskogen.
Se på bildetMarit, Pernille og Theodor hadde funnet mye sopp i dag langs Kongeveien. Nå venter rensing, tilbereding og spising!
Se på bildetDen Bergenske Kongevei går forbi Langebru, der hestene på jordet koste seg i det fine været i dag. De brydde seg imidlertid lite om at solen og gjerdet laget fine sebrastriper i sneen. Bygningene på bildet ble oppført på 1800-tallet, og har de siste årene vært brukt som bønne- og konferansesenter under navnet "Fredens bolig". Stedet hadde imidlertid milliongjeld, og trengte en del vedlikehold. Det ble derfor solgt høsten 2007.
Se på bildetI dag slo sommeren til igjen, og langs Kongeveien var vegetasjonen i toppform etter kombinasjon av nedbør og sol de siste dagene. Planten med de gule blomstene er kanadagullris, som opprinnelig ble innført til Norge som prydplante i 1648. Den har etter hvert spredd seg utover store deler av landet, spesielt Østlandet. Den blir opp mot 1,5 meter høy og blomstrer august-oktober.
Se på bildetLommedalen golfklubb ligger vakkert til ved Jonsrud gård. Til høyre på bildet ser vi Den Bergenske Kongevei gå forbi en del av banen.
Se på bildetHar du kommet hit sydfra, er de verste motbakkene unnagjort. Og kommer du nordfra (i bilderetningen) venter friske utforkjøringer. Altså bare fordeler med å være her!
Se på bildetDenne skogsbilveien går fra Jonsrud i Lommedalen og videre til Kleivstua og Sundvollen. Den kalles også Gamle Ringeriksvei eller Krokskogveien. Fin sykkelvei!
Se på bildetGamle Kongevei går i naturskjønne omgivelser. Bildet er tatt litt nedenfor toppen med utsikt over Steinsfjorden. Sikkert tøffe tak her i gamle dager når de satte utfor med hest og vogn...
Se på bildet19 bilder vist.