I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
For meg er det nostalgi. Alle de fine kjentmannspostturene på 70-tallet. Fremdeles står stemplingsboksen på Brennberget i Lillomarka. Når var den i bruk?
Se på bildetLitt syd for selve toppen på Brennberget er det en åpning i skogen med utsikt mot sydøst til brede bygder med Øyeren omtrent midt i bildet. Her peker skiltet med «Opptur» nedover, siden toppen er passert på opptur, og nå går stien videre nedover til Sørskogen.
Se på bildetToppsignalet på Brennberget er et populært motiv i Markadatabasen, men treet det sto i, har til nå ikke blitt presentert i sin fulle høyde. Treet har nok vokst mye siden signalet sto i toppen av det, og under veksten har både stangen brukket og ståltrådene som holdt det på plass, løsnet fra sine fester, og/eller rustet og blitt dratt av. Nå markere det toppen på DNT-toppturen Sagtomta – Brennberget – Sørskogen – Sagtomta.
Se på bildetBrennberget var post allerede i 1978 i første generasjon av Kjentmannsmerket. Atie kontrollerer at boksen med stempelputen fortsatt er på plass.
Se på bildetFor snart elleve år siden dokumenterte fotografen det litt snodig oppnedhengende trig.merket på Brennberget (se bilde nr. 9287). Det henger der fremdeles, på Lillomarkas høyeste punkt.
Se på bildetLørdagens fottur gikk i Lillomarka, fra parkeringsplassen på Sagtomta. Derfra gikk jeg opp til Brennberget, som er Lillomarkas høyeste punkt på 441 moh. Vanligvis er det flott utsikt på begge sider av Brennberget, men lørdag lå tåka tjukk.
Se på bildetUtsikt mot Varingskollen og Nittedal er meget god fre Brennberget, i alle fall rett nord for selve toppunktet. Her går det godt merket sti opp fra Sagtomta. Hvis vi sammenligner med bilde nr. 5985, tatt ti år tidligere, ser vi at det har kommet til en god del boliger i Nittedal, i området nede til høyre i bildet.
Se på bildetDette er selve toppen på Brennberget. Trigtårnet var festet i furua et godt stykke opp på stammen der den deler seg i en gaffel. Tidens tann gnaget stangen over, og nå har tårnet med det hvite korset hengt slik i noen år. Kjentmannsmerke 2008-10, posten sto da på furua. Nå er det post i Nittedalsturene her.
Se på bildetPå et tre litt syd for furua med trigpunktet fant vi denne boksen med stempelpute og kjetting til stempel. Det ser ut til å være samme arrangement som vist i bilde nr. 17098, som Kåre Haug nå har bekreftet at var av de første postene i første generasjon av kjentmannsmerket som startet i 1962. Poster som den er eldre enn den hvite og blå som ble vist på åpningsdagen. Vi fant også rester av rødmalt finerplate i terrenget nær stemplingsboksen.
Se på bildetBrennberget er Lillomarkas høyeste med 441 moh. Det er utsikt i de fleste retninger, men ikke fra samme sted. Her er Hexebergfjellet med steinbrudd synlig omtrent midt i bildet, og Øyeren kan skimtes helt i høyre kant. De havarerte bjørkene er et fristende motiv. Bildet fra samme sted tatt i november 2008 viser at småskogen har vokst bra siden da, og om får år kan utsiktene bli begrenset til det man ser fra jakttårnene i området.
Se på bildetBrennberget er med sin 441 moh. den høyeste toppen i Lillomarka. Som vi ser har trig.punktet gjor jobben sin, her foreviget i motlys en ettermiddag i begynnelsen av september. Kjentmannspost 2008-2010.
Se på bildetUtsikten nordover fra Brennberget i Nittedal er meget god. Toppen rager 441 moh., og er med det den høyeste i Lillomarka. Utsikten mot Varingskollen (546 moh.), som vi har 7,9 km unna og midt i bildet, er kanskje best litt nedenfor toppen. Der er det relativt bratt, og få trær som hindrer sikten. På bildet kan vi lett følge kraftlinjen som slynger seg gjennom skogen og som passerer Varingskollen på vestsiden. Til høyre på bildet har vi litt av bebyggelsen i Nittedal. Helt til venstre, 5 km unna, skimter vi noen av bygningene øst for Ørfiske. Dette vannet kan man for øvrig se litt av fra fotografens ståsted, men det ligger så vidt utenfor venstre bildekant.
Se på bildetBrennberget er den høyeste toppen i Lillomarka med sine 441 m.o.h. Det er utsikt i flere retninger. Fra østsiden ser man blant annet Tryvannstårnet, mens man har utsyn mot store deler av Lillomarka fra sydsiden. Går man litt nedenfor toppen, har man fra nordsiden god oversikt over Nittedal.
Se på bildet13 bilder vist.