I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Rundt os og bredder er isen i ferd med å gi tapt for en stadig varmere sol. Heretter blir nok turen lagt utenom vannene.
Se på bildetDisse husmannsplassene ligger nydelig til ved Dausjøen i Maridalen. Bynært, men likevel ordentlig på landet.
Se på bildetLike dystert som navnet sitt er nå Dausjøen ikke, og hvorfor vannet har fått dette navnet kan vi bare fantasere om. På motsatt bredd kneiser Dausjøberget, også der er det stupbratt ned mot vannet.
Se på bildetOgså Lillomarka har sin jettegryte, den ligger ved Dausjøens vestside. Den har en diameter på ca. 2,5 meter og ligger mot vakkert dekorert fjellvegg.
Se på bildetDausjøberget ligger midt i Maridalen og byr på spennende utsikt på klare dager, som da bilde nr. 12377 ble tatt i september i fjor. Her henger det en kjentmannspost (http://forums.delphiforums.com/kjentmenn/messages/?msg=1204.1) frem til høsten 2013, og en geocache (www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=eb9ef796-0440-4cc4-b37d-2b7f34e18691) for de som vil utvide spekteret innen turorientering. I dag var det tåkete i denne delen av Marka, så det ble en tåketur, dog uten tåkelur.
Se på bildetPå tangen som stikker ut i enden av Dausjøberga er det en solid fortøyningsbolt i fjellet. Skipsfart har det aldri vært på Dausjøen, men i Skarselva ble det fløtet tømmer. Bolten er sannsynligvis et feste for en tømmergrime, som skulle holde tømmeret på plass. Dausjøelva ble også kalt Sagstuelva, fordi det lå et sagbruk ved Sa(u)gstua, ca. 150 m syd for der Berntsberg senere ble bygget.
Se på bildetPå plassene Nordby og Vårnhus viser rimet at vinteren er i anmarsj, mens Dausjøberga på østsiden fortsatt varmes av gylden kveldssol. Og i midten er Dausjøen i ferd med å legge seg. H. O. Christophersen mener forresten at Dausjøen har fått navnet fordi den med sine bratte kanter stort sett ligger i ly for sterke vinder.
Se på bildetKjentmannsmerkehåndboka nevner brua ved Berntsberg. Men også ved utoset er det mulig å krysse elva. Her er brufundamentene grovt overdimensjonert, og det er en mengde bolter med rester av treverk i fundamentene. Ingen skikkelig sti fortsetter på østbredden. Så er da dette også restene av en demning, bygget i 1910, som regulerte Dausjøen med omtrent to meter.
Se på bildetVed utoset fra Dausjøen går en trapp ned den bratte skråningen. Starten er vasket vekk, resten mosegrodd. Ikke lett å ta seg ned, ikke mye trafikk, men den leder til en gammel, men fortsatt bra bru.
Se på bildetDen så litt mørk og dau ut i dag, elva som renner fra Dausjøen til Maridalsvannet. Men navnet kan bedra, for vi står på en perle av en bergknatt; Dausjøberget. Her har du fin utsikt over deler av Maridalen. På Dausjøberget finner du en kjentmannspost for periode 2010-12. Se også bilde nr. 12378 og bilde nr. 12377.
Se på bildetMidt i Maridalen ligger Dausjøen, og sør for dette finner vi Dausjøberget. Her er det åpen og idyllisk furuskog, men samtidig dramatiske stup ned mot elva. Utsikten er vestover, mot plassen Nordby. På Dausjøberget finner du en kjentmannspost for perioden 2010-12.
Se på bildetMidtveis ned i løypa mellom Tømte og Movann kan du ta av en skiløype til høyre, langs Kvernbekken, som bringer deg langs Movassbekken til Dausjøen på bildet. Herfra kan du gå rake veien mot Sander gård og Kjelsås, eller ta av mot Hammeren i løypekrysset en drøy kilometer sør for vannet. Bygningene til høyre i bildet er plassen Nordby i Maridalen.
Se på bildetLitt nord for Sander gård i Maridalen går det en flott skiløype nordover til Dausjøen, og videre langs Movassbekken til utfartsparkeringen i den krappe svingen nedenfor "Sørbråtenbygda". Fra p-plassen snirkler løypa seg inn på løypa mellom Movann og Tømte ca midtveis. I bakgrunnen på bildet sees "maridalsalpene", med Øyungskollen, Mellomkollen osv.
Se på bildet14 bilder vist.