I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Pinsen regnes av mange som en god fiskeperiode i Marka. Her prøves lykken i sørenden av Plassedammen.
Se på bildetNå har isen lagt seg, men det er nok tre generasjoner med is, og noe av isen har ligget under uværet. Bildet er tatt fra veien, like ved dammen. Og isen er tynn!
Se på bildetNå har isen lagt seg, men er nok tre generasjoner med is, og noe av isen har ligget under uværet. Bildet er tatt fra dammen.
Se på bildetDet er sommer i Marka, og på junis siste dag var det idyllisk ved Plassedammen på Krokskogen. Små vindpust ødela nok litt for myggen, men det var helt greit for fotografen. Både små og litt større fisk slo hyppig etter insekter, så det hadde vært interessant å prøvd fiskelykken. Dette vannet er også fint å bade i. I kveld ble temperaturen målt til 19,5 °C på ca. 30 centimeters dyp.
Se på bildetDenne firfislen (nordfirfisle) koste seg i det fine været inne ved Plassedammen. Her stilte den opp til fotografering på demningen. Zootoca vivipara er det latinske navnet på denne øglearten, som er den ene av to i Norge. Stålorm er den andre.
Se på bildetCa. 20 til 30 prosent av Plassedammen hadde i dag overis. Du kan se at vannet kommer opp. Men det er i ferd med å fryse fast. Du ser skøytespora mine på isen. Det ble en runde på drøyt to kilometer.
Se på bildetDet hører med å ha et lite kaffebål og steike litt pølser - eller som i dag, ostesmørbrød. Sammen med en god samtale og skogens ro, blir det en flott turopplevelse, selv om ikke sola dukker opp. Husk nødvendig kunnskap og utstyr når du beveger deg på isen.
Se på bildetVed Steinvika i Plassedammen ligger det ei øy, og her har naturen laget sitt eget lille kunstverk i farget is. Det er brukt naturfarger av beste sort, og kunstverket er av ren midlertidig karakter, det kan bli større eller det kan bli borte på kort tid. Dette kunstverket dukket opp på en skøytetur. Husk riktig kompetanse og utstyr om du beveger deg på isen.
Se på bildetIs er ferskvare, og forholda endrer seg raskt. Her bruker Morten isstaven for å sjekke tykkelsen på isen. Han står på farbar is, men der staven er, holder den ikke en mann. Her er det ca. 30-40 cm dypt, så ingen fare. God kunnskap om is og riktig utstyr slik som her, er viktig når du skal gå på is under slike forhold. Morten lærte mye i dag.
Se på bildetTurskøyter gir unike opplevelser. Her ser vi på beverens verk, og studerer isen, som her har ligget litt lenger og er tykkere. Husk nødvendig kunnskap og utstyr når du beveger deg på isen!
Se på bildetDet er to beverhytter ved Plassedammen, begge på østsiden av vannet. Dette er den minste, men ingen tegn til bever her nå.
Se på bildetHer sjekker Morten istykkelsen rett ved dammen. Han bruker isstav, slik at han vet at han står på trygg is. God kunnskap om is og riktig utstyr slik som her, er viktig når du skal gå på is under slike forhold. Legg også merke til at ingen har beveget seg der hvor det er antatt å være svakest is.
Se på bildetDet er fortsatt noen minutter til klokka blir 15, men like fullt er sola i ferd med å forsvinne bak åsryggen vest for Plassedammen. Vannet er tilfrosset, og det har vært en fin formiddag på skøyter.
Se på bildetDet er ei beverhytte på østsiden av Plassedammen, rett ved hytta. Men er ingen bever her, etter det jeg vet.
Se på bildetDrømmeforhold for turskøyting på mestedelen av Plassedammen i dag. I bakgrunnen ser vi Mattisplassen, som ligger utrolig fint til. Husk nødvendig kompetanse og utstyr hvis du skal ut på isen!
Se på bildetFin is på Plassedammen i dag, og med sikkerhetsutstyret på plass, ble det en god opplevelse på skøyter.
Se på bildetKjekt med turfølge som har med både pølser og kaffe, når turen blir lenger enn planlagt. Egenspikket pølsepinne.
Se på bildetHer står han på ganske trygg is og sjekker en markant isovergang. Han har laget et hull med en isstav for å måle istykkelsen. Bildet viser noe av området som ikke har farbar is akkurat nå. Husk at isen kan forandre seg fort. Her er riktig kompetanse og utstyr essensielt. Oppfordrer til å ta kurs.
Se på bildetHer ser du et tydelig skille i isen, så jeg måtte gi meg her. Isens tilstand ble behøring innrapportert til RegObs. Husk nødvendig utstyr og kunnskap når du beveger deg på isen! Bildet et tatt rett nord for dammen, og vi ser sydligste øya til venstre i bildet. Kald vind, -3 grader og litt lav sol i dag. Her blir det perfekte forhold vil jeg tro, men er meldt snø på fredag, så her er det carpe diem!
Se på bildetVannet som kommer inn i Plassedammen er utrolig klart, det må bli filtrert på en måte. Bildet er tatt helt nord i vannet, rett etter bommen inn til Mattisplassen.
Se på bildetDet er ikke mye snø igjen på Plassedammen. Men isen er 60 cm tykk, 20 cm stålis, vann og 40 cm sørpeis om hverande. Kaldt, grått og litt vind. Men ikke noe overvann her. Løypestikkene er løse.
Se på bildetSeint på høsten fryser isen til, og er du heldig, kan du treffe slike dager. Perfekt is, lav sol og fine temperaturer. Her har jeg fått med meg naboen, som jeg lærer opp i kunsten med trygg turskøyting. Husk nødvendig utstyr og kompetanse før du tar slike turer. Her har Roger alt på stell.
Se på bildetScooterløypen Tverrelva - Mattisplassen - Fjellsetra går fint i terrenget, og også over Plassedammen sør for Mattisplassen. Det var mindre folksomt her enn i hovedtraseene mot Løvlia.
Se på bildetIngen badegjester her i dag, og med uvær på vei, var vel det greit. Fint å sykle i folketom juli-skog fra By, men på returen satte det inn med øs pøs regn, og igjen ble det ufyselig.
Se på bildetPå østbredden av Plassedammen er det et storsteinet rasområde, lett synlig fra demningen. Det speiler seg i den lille vika nord for selve raset, hvor en bunnstokk har fått grønt hår.
Se på bildetDagens demning i Plassedammen er en steindemning bygget av svenske rallare i 1920. I sin tid Markas høyeste med sine 12 meter. Senere har den fått krone av betong og gangvei. Nå har en av steinene nesten nederst i demningen falt ut, og det lekker der og minst ett sted til.
Se på bildetI overløpet til Plassedamdemningen har ferden ned Vesle Lomma stanset opp i flere år for denne kubben. Gras- og mosebevokst, men fortsatt ikke synkeferdig.
Se på bildetØst for Øskjevallsbrenna ligger Plassedammen (262 moh.), også kalt bare Dammen. Ved nordenden ligger Mattisplassen. Plassedammen har vært i bruk siden 1700-tallet, men er i dag ikke regulert eller tappet, men blir jevnlig ettersett og vedlikehholdt.
Se på bildetUnder en kanllblå himmel var isen på Plassedammen i ferd med å smelte. Det blir nok ikke mange dagene til vinteren er forsvunnet helt for denne gang.
Se på bildetGodfølelesen var absolutt til på plass under ferden over Plassedammen i ettermiddag. Løypa er både stikket og scooterkjørt, og føret var upåklagelig. På bildet har vi en av øyene til venstre, mens fast land er til høyre.
Se på bildetDette bildet er tatt fra demningen syd i Plassedammen. Vi ser at også her har høsten gjort sitt inntog. Denne lørdagskvelden var det overskyet og mykt lys her inne.
Se på bildetDet flott å være på Krokskogen i dag. Solen skinte hele tiden mens enkelte skyer skled bedagelig over himmelen slik de gjorde her ved Plassedammen.
Se på bildetPå en helt vanlig tirsdag i slutten av september var det riktig så idyllisk ved Plassedammen. Vi får håpe noen flere enn fotografen fikk oppleve det i høstferien!
Se på bildetI dag viste Plassedammen seg fra en svært innbydende side, der vannet gjengjeldte fargen av den nesten skyfrie himmelen.
Se på bildetSom skiløper fulgte jeg scootersporet over Plassedammen, men det var andre som også hadde satt sine spor på vannet. På bildet ser vi revespor mellom scootersporet og sporene etter en som har gått med truger. Og mange steder på vannet var det elgspor, selv om de ikke vises på bildet.
Se på bildetVed Plassedammen strakk smørblomstene seg mot solen, og sørget for et vakkert, gult farveinnslag ved bredden.
Se på bildetEtter noen varme kilometere på sykkelsetet, var det godt med en hvil ved sørenden av Plassedammen.
Se på bildetDet er flere fine rasteplasser på Plassedammens sørside. Her er vi på en av dem, hvor vi har fin utsikt utover vannet.
Se på bildetMan kunne i dag så vidt se restene etter skiløypen over Plassedammen, men det er nok en stund siden den siste skiløperen gikk over vannet nå. Bildet, som er tatt i sydenden av vannet, lyver litt, for på noen steder var isen gått opp.
Se på bildetI nordenden av Plassedammen ligger det noen hytter. Herfra er det god oversikt over vannet. Kanskje har noen fulgt med den enorme elgtrafikken det har vært på isen i det siste.
Se på bildetPlassedammen ligger 2 km nord for Tverrelva. Scooterløypen derfra kan anbefales! Dagen startet med overskyet vær, men etter hvert ble det sol og blå himmel
Se på bildetPlassedammen ligger noen få km nord for Tverrelva på Krokskogen, og det finnes fisk i vannet! OFA setter av og til ut ørret her
Se på bildetOmtrent en mil innenfor By i Lommedalen ligger det idylliske vannet Plassedammen (270 m.o.h.). Navnet kommer fra Mattisplassen, en tidligere finneplass i nordenden av vannet. Med den augustvarmen man opplever nå om dagen er det fristende med et bad, og det er flere fine steder å bade fra i dette vannet
Se på bildet45 bilder vist.