I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Isen på Storflåtan innbød ikke til å ta turen over vannet, men benken på land var et fint sted å nyte matpakken den siste lørdagen i mars 2022.
Se på bildetDisse tok en lengre svømmetur. En av fordelene ved å bade i vannene i Marka, er at der er det ingen båter eller vannscootere som kommer i rasende fart. Her er det bare stillhet og ro.
Se på bildetMye meget god solmoden multe, og mye klegg. Multene smakte som om de var nysukret. Vi hadde ikke med sukker, bare reine gode bær!
Se på bildetVeien rundt Storflåtan er flott å sykle på, og selv med luksusoppakning går turen lett.
Se på bildetMange har automatiske gressklippere i hagen, men disse er enda mer effektive, og bryr seg ikke om ujevnt terreng, vann eller bål. Innebygget gjødselsystem også. Alltid en glede å se dyr på skauen.
Se på bildetDet er flott å raste ved dammen, og det var ganske mange som stoppet her i dag, sikkert ti stykker på fem timer. Vi var fire som badet også.
Se på bildetKlokka er 22.38, og det gløder i skyene. Flott å få med seg slike solnedganger. Storflåtan gård til høyre i bildet.
Se på bildetSola går ned og speiler seg i Storflåtan. Fisken lever utrygt - eller kanskje ikke, men det ble da en abbor!
Se på bildetDammen ved Storflåtan er et av de fineste stedene i hele Oslomarka, i hvert fall på Krokskogen. Sol fra tidlig om morran til seint på kveld. Men badevannet var heller friskt, tipper 13 grader.
Se på bildetDu skimter en benk til venstre i bildet, og denne ved hytta har skrift i fonten «motorsag» - Eriks kvilebenk. Litt artig med god plass til å begynne med, og tettere og tettere på slutten. Litt som klassikeren «Plan ahead», med mindre noen har lånt en bit til ved fra høyre side. Hadde vært artig å vite historien bak.
Se på bildetFint å sitte i le inni gapahuken og se på vannet og bare nyte naturen, og glovarm kaffe!
Se på bildetNorske Amok har laget hengekøyer som er 90 grader mot normalt og testvinner. Dette skulle bli konemors første natt i hengekøye. Det gikk bra, bortsett fra at fotografen vissnok snorket, noe som må være helt feil… Han sov som en stein med ørepropper som vanlig.
Se på bildetVi hadde to hengekøyer, og dessuten en gapahuk som le for vinden. Til og med en stol for litt luksus. Vi var de eneste på denne siden av Storflåtan - motsatt side regnet det.
Se på bildetDet var i hvert fall planen, men en OK abbor og en stor en som hoppet av, ble fasiten. Trøsta var at tre gutter som fisket like ved, ikke fikk noe i det hele tatt.
Se på bildetDet går en liten, umerka sti fra veien og opp til Store Åbortjern, den følger Kvernbekken. Flotte forhold for sykkel nå.
Se på bildetDette bildet er tatt fra broen under demningen. Skiløypa og bilveien går over denne broen. Hvis man stopper og ser godt etter, kan man ofte observere fossekall i dette området. Den holder sannsynligvis til under fossen ut fra Storflåtan, og livnærer seg på bunndyr i elven.
Se på bildetEt av de flotteste teltstedene på Krokskogen er ved damvokterboligen. Har aldri sett den i bruk, men den er godt vedlikeholdt. Det er lett å sykle inn hit fra Damtjern. Stedet er mye brukt av skoleklasser og barnefamilier. Men ikke noe søppel på denne siden av dammen. Det blåste kaldt, så ly fra tømmerkoia hjelper mye. Ei meget flott trapp også, mange har nok rastet på denne. Tørk av tarp, soveposer hører med på flerdagsturer. Konemor laget frokost. I dag skal vi gå til Gyrihaugtjerna via Løvlia og Gyrihaugen. Har fått insider-tips ved å «ringe en venn» - den tidligere løypebas Rolf, som er fra området og er meget godt kjent. Så ruta er klar.
Se på bildetVi har her slått opp et knøttlite telt for to personer. Det veier knappe 700 gram, så en tarp på 200 gram til å legge sekker under er kjekt.
Se på bildetDenne ørreten ble fanget i Langtjern og stekt på stormkjøkken ved Storflåtadammen. Den smakte himmelsk, og konemor greide å få skinnet sprøtt også. Litt smør, salt og pepper og selvfanget fisk gjør turopplevelsen enda bedre.
Se på bildetEn turgruppe hadde søkt ly i veggen på damhytta, mens fotografen sto i blåsten og nøt utsikten i cirka ett minutt før hun syklet videre.
Se på bildetSolen varmet, men vinden gjorde det den kunne for å forsure t-skjortetilværelsen i dag. På Storflåtan krøllet bølgene seg hvite, og det føltes bedre å være på sykkel enn i kano.
Se på bildetDet begynner å bli seint, og vi må bare nyte resten av dagen på Storflåten, der solnedgangen farger himmelen i øst.
Se på bildetDette er litt bortgjemt, og hadde nok passet som en kjentmannspost.
Se på bildetDet er mye vann i Marka, og her renner vannet ut. Litt merkelig vinkel av dammen, men veien var isete, og vi ville gå sydsiden av Storflåtan til Vassendvika. Isen ved utløp er alltid svekket, så da ble det å gå litt som elgen i snøen, som for øvrig var kram og bar dårlig.
Se på bildetIsen er passe fin på sidene, men utpå er det overvann/is, og vi trenger litt kulde. Men det er en flott dag. Legg merke til skrittstoppen på sekken. I sekken er det tøy og mat pakket vanntett, dette er en turskøyteløpers redningsvest.
Se på bildetSitte slik i Sæterroa og ta ei pause mens du ser på den flotte isen, gir meg ro i sjela. Isen er så tykk at vi fant aldri ut hvor tykk den var, men tipper 30-40 cm ut i fra sprekkmønsteret. Men det er fortsatt muligheter til å finne kaffevann ved bekker og nes.
Se på bildetRegn og lavt skydekke over Vesleflåtan. Overvann på isen også, men det har vært en flott dag tross alt. Husk nødvendig utstyr og kompetanse ved ferdsel på isen.
Se på bildetDette er et fargebilde, men det ser ikke slik ut. Isen er i ferd med å bli kjempefin i Marka. Husk nødvendig utstyr og kompetanse ved ferdsel på isen.
Se på bildetDet er drømmeforhold og bra spor på Storflåtan. Ganske mange på tur i det fine været.
Se på bildetJeg så ikke så mye mer av Storflåtan enn dette, bortsett i fra elva på nedsiden.
Se på bildetHøsten er flott, og Sæterroa er et veldig flott sted, her har man sola rett på der man kan raste. Denne dagen ser sola nesten ut som kveldssol gjennom skyene, men det er formiddag.
Se på bildetStille og fint på Storflåtan i kveld. Månen henger nesten fast i buskene på andre siden. Bildet er tatt med håndholdt mobil fra Sæterroa - altså tvers over hele Storflåtan, så det er litt kornete.
Se på bildetStille fin høstkveld, sola lyser i skyene, og Sæterroa ligger litt i skyggen. Men litt fascinerende lys, legg også merke til lyset over dammen/Vesleflåtan til venstre i bilde.
Se på bildetStille og fint i ettermiddag. Storflåtan er stor, og med litt vind blir det fort kjølig her ved Sæterroa, da det oftest blåser sydfra, og dermed over store deler av vannet.
Se på bildetVed Flåtadammen studerer en gruppe ivrige vårskiløpere hakkespettens arbeider midt i løypa, som ellers fremstod som ypperlig denne solrike aprildagen på Krokskogen.
Se på bildetEt vakkert fenomen på himmelen søndag formiddag. I horisonten skimtes Tupperen til høyre for skiløypa, mens åsrekka videre mot høyre er Oppkuven.
Se på bildetDen flotte vinteren har gjort at også scooterløypene er i god stand. Disse spreke karene er i ferd med å gå ut på Storflåten fra østsiden, og fotografens erfaringer fra ferden andre veien tilsier at de ikke vil få noen problemer med overvann.
Se på bildetIkke alle o-poster er vanskelige å finne. Denne ved Storflåtan dam tilhører Ti på topp Ringerike, og må være den flateste toppen i årets sesong.
Se på bildetFlott vær og fint å overnatte ved Storflåtans bredd. Marka er ennå myggfri så tidlig i mai.
Se på bildetBroen over elven under Storflåtan-demningen var stengt for større kjøretøy vinteren 2015. Nå har den fått gelender og er forsterket med en støpt mur på nordsiden. Skiløypa går over broen. Her er det ofte mulig å se fossekall langs bekken.
Se på bildetTil tross for lang periode med kulde, er det flere vann som har dårlig is. Løypebasen på Ringkollen var i ferd med å kontrollere isen på Storflåtan, da de oppdaget en stor råk og så seg nødt til å sette opp sperringer. Publikum bes respektere sperringene.
Se på bildetDet ble enda en herlig vinterdag i Marka, kald, men vakker. Over Storflåtan er det ikke preparert løype ennå, men det går skispor mellom øst- og vestbredden, og jeg så minst to skiløpere krysse vannet. Løypa over brua nedenfor demningen var nypreppet, men det var uventet lite snø enkelte steder.
Se på bildetSom bildet viser, er det bare ubetydelige lekkasjer i den isdekkete luka i det gamle fløtningsløpet, slik at vannet hovedsakelig kommer gjennom bunnluka og derfor er bunnvann. Vann har størst spesifikk vekt ved +4 °C, så vanntemperaturen her er høyere enn i utløp hvor det renner overflatevann.
Se på bildetVassdraget fra Storflåtan var fløtningselv blant annet for tømmeret fra kjerraten i Åsa, og var i bruk som det til tømmerbilene overtok. Det var derfor viktig at elveløpet var så rett og regelmessig som mulig, slik som bildet viser.
Se på bildetIdet solen gikk ned over Storflåtan, skiftet himmelen farge fra blå til oransje. Det ble en pause her, selv om myggen gjorde alt den kunne for at oppholdet skulle kortes ned.
Se på bildetBrua ved Aurtjern mellom Storflåtan dam og Skottaveien på sitt mest vårlige og vakre.
Se på bildetDet var flotte forhold i Grenadertraseen vest for Storflåtan i dag, både for klassisk og fristil.
Se på bildetBroen var stengt for tyngre kjøretøy, fordi støtteveggen hadde ramlet ned. Skiløpere kunne passere, men prepareringsmaskinen var for tung til det. Den kjørte frem til broen på begge sider, slik at vi likevel fikk nypreparerte løyper.
Se på bildetStøtteveggen til broen og elven hadde ramlet i elven, men skiløpere kunne passere.
Se på bildet50 bilder vist.