I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Jeg ble den første skiløper fra Stryken første juledags formiddag. Var det ingen andre som fikk nye ski til jul?
Se på bildetGjerdingselva gikk stor i dag. Den gikk godt over veien nedenfor det oppdemte vannet vest for Svartvann, men beverdemningen tålte påkjenningen bra.
Se på bildetVeien som ble anlagt forbi vannet ved Tunneltippen demte det opp, men har stikkrenner rett under veitoppen. Men det syntes ikke beveren at var bra nok, så den bygde sin egen demning på toppen av veien, og sørget for at vannet fikk sin karakteristiske profil med mange døde trær langs kantene. Men som bildet viser, var dette en god stund siden.
Se på bildetDet skal ha vært flere tverrslag til tunnelen Gjerdingen – Store Daltjuven, og dette er ett av dem. Forsvarlig avstengt med sammensveiste kamstål, og egentlig lite fristende å gå inn i med vått og sleipt gulv med steiner og plankebiter. Dette kan ikke ha vært en trivelig arbeidsplass for de to-mannslagene som drev tunnelen med håndboring.
Se på bildetSlik ser det ut innover i tverrslaget vest for Svartvann. Her gikk det sannsynligvis en trallegang med sporvidde 600 mm for vagger som fraktet ut utsprengt tunnelmasse. Det er egentlig lite fristende å gå inn her med vått og sleipt gulv med steiner og plankebiter. Dette kan ikke ha vært en trivelig arbeidsplass for de fire to-mannslagene som drev tunnelen helkontinuerlig med håndboring.
Se på bildetTunneltippen vest for Svartvann er navnsatt på Markadatabasens kart. Navnet kommer av at massen fra et av tverrslagene til i tunnelen Gjerdingen – Store Daltjuven er dumpet ned den bratte åssiden her, og senere brukt til å lage en vei som også demmer opp et langt og grunt vann i dalbunnen. I løpet av 100 år har rødlav funnet gode voksekår her.
Se på bildetLekkasjen mellom tetningselementene i det regulerbare løpet danner et nesten kunstnerisk mønster av naturlige fontener. Tilsvarende bilde fra 2007 viser at mønsteret forandrer seg med tiden.
Se på bildetGjerdingselva var en krevende, men forseggjort fløtningselv. Her er skåmuren på nordsiden av elva langs den første fossen etter Svartvann. Flott og holdbar tørrmurt naturstein, og et elveløp med intens grønn begroing der vannet renner.
Se på bildetPå luftsiden er det nå et virvar av stående og falne trær, men det er da mulig å se at det er to løp i demningen: et fast overløp til høyre, og et regulerbart løp til venstre. Nedenfor det til venstre er det bygget en solid skåmur, så dette har vel vært fløtningsløpet. Men det er også spor av en steinforbygning høyt oppe til høyre for løpet til høyre. Var det her det ble fløtet før demningen ble bygget, og har terrenget ved fløtningsløpet blitt senket da demningen ble bygget?
Se på bildetGjerdingselva var fra gammelt av en viktig elv for tømmerfløting, men i 1909 ble vannet fra Gjerdingen ledet i tunnel til Daltjuven, for å bidra til Oslos drikkevannforsyning. For å kunne fortsette fløtingen ble det da bygget demninger for vannreservoarer til bakvann i sidevassdrag, og ny steindemning i Svartvann. Her er demningen sett fra vannsiden. Kjentmannspost 2006-08, posten står der fremdeles til høyre i bildet.
Se på bildetNår det ikke er en eneste krusning på vannspeilet, da kan skyene få dekorere både himmel og vann. Kraftlinja her ved Svartvann er kanskje ikke fullt så dekorativ, i hvert fall er den ingen dekorasjon fra naturen sin side.
Se på bildetPost 24 i Kjentmannshåndboken for 2006 - 2008 Svartvannsdammen ble besøkt av 3 damer av eldre årgang (tilsammen 212 år) denne sensommerettermiddagen. Vi anbefaler deg å lese mer om denne posten i den nye Kjentmannshåndboken.
Se på bildetSvartvann ligger sørøst for Gjerdingen. Da mye av vannet i Gjerdingen ble overført til Maridalsvannets nedslagsfelt i 1909, var ikke Gjerdingselva lenger brukbar som fløtningselv. Det ble derfor bygget demninger i Fjellsjøen, Svartvann og Muttabrodammen for å råde bot på manglende vannføring i Gjerdingselva.
Se på bildet13 bilder vist.