I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var ikke preparert over Nibbitjern, men skiløpere hadde tråkket løype over vannet.
Se på bildetNibbitjern dam er preget av tidens tann, og du bør ferdes forsiktig her. I kanten til høyre for åpningen henger en stor stein halvveis ute av muren.
Se på bildetDen gamle demningen helt sør i Nibbitjern ligger utenfor stinettet, men er imponerende for dem som leter den opp. Den ble brukt for å regulere vann i forbindelse med fløting i Lomma. Kjentmannspost 1994-1996.
Se på bildetSolen tittet plutselig frem mellom trærne her sør i Nibbitjern. Litt av den gamle demningen skimtes i høyre del av bildet.
Se på bildetDet er ideelt med felleski når man må labbe over gress. Løypa kan se utrygg ut på bildet, men den er ikke det. Isen er fast helt inn til land og tørr over hele vannet.
Se på bildetRett ved løypa over Nibbitjern ligger tjernets minste øy. Bader man i tjernet, kan man klatre opp og stått på den. Det er et sikkert vårfenomen at isen sprekker slik at øya blir synlig, også for skiløpere.
Se på bildetDet var tørt over Nibbitjern, festet var bra og skøyting ideelt. På øya i Nibbitjern var det delvis snefritt og en idyllisk teltplass i kvelssolen.
Se på bildetDet var mye overvann på Nibbitjern mandag i påskeuken. Det var mulig å ta seg frem langs kanten, men det anbefales absolutt ikke.
Se på bildetDet var en fantastisk skidag på Krokskogen i dag, med solskinn og tørrvoksføre.
Se på bildetHer og på Heggelivannene var det lett å stake over på speilblank is. Iallfall når man hadde medvind.
Se på bildetDet ar godt føre på flere av krokskogvannene i dag. På Nibbitjern var det ikke tegn til overvann, og heller ikke is isporet. Det samme var tilfellet på Nordre og Søndre Heggelivann.
Se på bildetEnkelte skiløpere har krysset Nibbitjern tross mye overvann og usikkerhet om iskvalitet. Kanskje ikke så lurt så varmt som det har vært etter at bildet ble tatt!
Se på bildetI de vakre nypreparerte skutersporene legger de første to skiløperne av gårde i skøyte- og klassisk stil.
Se på bildetTil tross for overvann var det mulig å passere Nibbitjern uten å bli våt på bena ved å gå langs kanten av vannet.
Se på bildetI motsetning til de fleste av oss som farer over et nypreparert Nibbitjern, venter dette innbydende frokostbordet og en innflytningsklar fuglekasse på vår og sommer.
Se på bildetDer løypa kommer inn på Nibbitjern østfra, er det ofte skummel is. Her er to skiløpere som skjærer unna hullet der en skuter tydeligvis har vært nedi og der en preppemaskin sank til bunns for noen år siden.
Se på bildetNibbitjern har noen centimeter fin sne, er ferdig staket og klar for skiløpere. Men snedybden i terrenget rundt er dessverre ikke dyp nok ennå.
Se på bildetNibbitjern har noe centimeter fin sne, er ferdig staket. Det er fint for både fotgjengere og skiløpere på vannet. Her er Markatjenestens Vigdis Jynge på tur over tjernet.
Se på bildetDet var ikke lett å få øye på Nibbitjern fra blåstien som følger nordvestenden av vannet ganske nær, men ved innløpsbekken kom fotografen under tåka, i alle fall delvis. Isen har begynt å legge seg på vannet, men den er tynn, og det er fortsatt ganske bra vannføring i innløpsbekken. Fin senhøststemning, men kanskje ikke midt i blinken for skientusiastene?
Se på bildetHvem skulle trodd at scooteren som drev med løypepreparering skulle våget seg ut på Nibbitjern - et tjern som kan vær lumskt i vårløsningen? Svaret er enkelt: Løypekjørerne vet hva de gjør. Her er det tre lag med is, til sammen 70 cm, med litt vann mellom. Det øverste laget er nesten 20 cm tykt! God tur til alle - en stund til!
Se på bildetNypreparerte spor over Nibbitjern. Nibbitjern har egen plassnavn på yr.no.
Se på bildetVi måtte gå på beina fra Nordre Heggelivann og opp til Nibbitjern, men på vannet var det fint å gå på ski. Videre til Løvlia gikk vi på beina og lot skia stå igjen ved Nibbitjern.
Se på bildetNår du ser dette bildet, forstår du nok hvorfor få er oppmerksomme på den gamle demningen. For det første ligger den ikke langs bredden av selve Nibbitjern, men i enden av et lite bananformet vann etter utløpet. For det andre er den ganske overgrodd. Dessuten er det rester av en enda eldre demning ved utløpet, så hvorfor lete videre da?
Se på bildetSelv om jeg har vært på og ved Nibbitjern mange ganger, var jeg ikke oppmerksom på at vannet tidligere var regulert med en ganske høy steindemning. Men takket være Kjentmannshåndboken 1994-96 fant vi at det hadde vært en post ved denne demningen, som i sin tid ble brukt til å samle og regulere tilleggsvann for fløtingen i selve Lomma og til driftsvann til Guriby sag.
Se på bildetKanoene er dratt på land, og isen er i ferd med å legge seg på Nibbitjern. Snart er det slutt på den stille barmarkstiden her, og da kryr det av skiløpere på vei til eller fra Løvlia.
Se på bildetIdylliske Nibbitjern (526 moh.) har bare hatt et par skiløpere over siden siste snøfall, og bare suset fra skiene høres i stillheten. I bakgrunnen ser vi at Lauvlisæterbrenna har fått seg en skikkelig omgang med ny snø etter noen dager med kraftig vind.
Se på bildetDenne helgen har vært flott for de skiglade, med stabilt føre, pent vær og nok snø i hvert fall nord for Kikut. Her snur vi oss på Nibbitjern og venter på noen som kommer fra Løvlia.
Se på bildetLøypa over Nibbitjern er ikke kjørt enda pga usikre isforhold, så da blir det en ekstra slynge "bakveien" for de som kommer fra Sørkedalen. Fine forhold og atskillige kuldegrader denne andre dagen i desember.
Se på bildetDenne kronglefurua ligger ved det lille tjernet øst for Nibbitjern som hadde et lite melislag med snø.
Se på bildetSå fjernt fra hovedstadens svarte november ligger et hvitt Nibbitjern og bare venter på skiløperne.
Se på bildetÅrets første dag var som vanlig ganske kort, i alle fall den tiden solen var oppe. Men de som benyttet muligheten til å ta seg en skitur på Krokskogen, fikk oppleve en vakker solnedgang på en kald, tidlig ettermiddag, slik som her ved Nibbitjern.
Se på bildetDet var mange som tok seg en skitur innover Krokskogen i dag. Her ser vi løpere på rekke og rad ta seg over Nibbitjern på vei til Løvlia.
Se på bildetTrolsk stemning med kronglefuru og islagt tjern ved Nibbitjern på vei til Løvlia. Bare fine stier innover, men litt is på veiene og skiføret forrige helg er historie.
Se på bildetFra blåstien mellom Løvlia og Gagnumsetra ca 3,5 km har vi dette flotte motivet mot Nibbitjern. Her ble hugget for noen år siden og utsikten mot Nibbitjern ble mye bedre. Her er også flott utsyn østover mot Oppkuven. Det ligger et par private hytter her noe som er typisk for "Bondeskauen" på Krokskogen. Men vi er snart inne i Løvenskiolds skoger og takker Godseieren for lite private hytter og godt vedlikehold av sine skoger. Vi vandrer både her og der og elsker variert skog og i Løvenskioldskogene finner vi både urskog og moderne skogsdrift. Etter hogsten oppstår landskapet i helt ny drakt og det er nettopp dette som gjør landskapet så spennende og nyansert ved at det skjer noe nytt. Særlig om vinteren er de åpne hogstflaten et friskt åpent hull i den ellers så mørke skov.
Se på bildetIkke lett å komme ut på Nibbitjern i dag, men det gikk så vidt. Mye flom i bekker og myrer etter de siste dagers mildvær. Det smelter så fort nå at snøen forsvinner under skiene våre og vi ser forandringer fra time til time, trist.
Se på bildetDet våres i Nibbitjernskrysset der løypa deler seg mot Løvlia og Stubdal. Fortsatt holder snemassene stand mot bekkens vårbrus, men snart må du ta en liten omvei for å passere. Her blir det bedre til neste sesong, Skiforeningen har allerede kjørt inn materialer til ny bru og vi gleder oss i denne hovedløypa fra Skansebakken over Oppkuven til Løvlia
Se på bildetScootersporet føyk igjen i vinden, men ingen kan klage i sånt vær!
Se på bildetNår det igjen er spor på Nibbitjern er det vinter. Dette er et av de lumske småvannene i Marka. Strøm gjør at isen ofte er uttrygg i begynnelsen og slutten av skisesongen. Overvann er normalt. I deg var det snevær, et fint lite snedekke på isen og null overvann. (Men noen åpne bekker mot Løvlia)
Se på bildetDen første snøen har kommet i marka. Et lite dryss så langt, men forhåpentlig varer det ikke lenge før vi har snø nok til å prøve skiene.
Se på bildetNibbitjern (526 m.o.h.) ligger rett øst for Løvlia. Løypa fra Nordre Heggelivann krysser isen. Det er stor trafikk over vannet denne fine vintersøndagen i februar 2007.
Se på bildetSkiforeningens prepareringsmaskin som er stasjonert i Sørkedalen havarerte tirsdag morgen i en myr ved Nibbitjern på Krokskogen. Løypebasen kom seg heldigvis velberget ut av maskinen før den forsvant i myra. Etter iherdig innsats fra hjelpemannskaper fra Forsvaret, dykkere og mannskap fra Drammens Brannvesen lyktes det i går kveld å få maskinen opp på tørt land.
Se på bildetSkiforeningens prepareringsmaskin som er stasjonert i Sørkedalen havarerte tirsdag morgen i en myr ved Nibbitjern på Krokskogen. Løypebasen kom seg heldigvis velberget ut av maskinen før den forsvant i myra. Etter iherdig innsats fra hjelpemannskaper fra Forsvaret, dykkere og mannskap fra Drammens Brannvesen lyktes det torsdag 22. desemberr kveld å få maskinen opp på tørt land.
Se på bildetPå ettermiddagen tirsdag 20.desember havarerte Skiforeningens prepareringsmaskin ved Nibbitjern mot Heggelivann. Med hjelp fra Forsvarets Ingeniørtropp, dykkere fra Hønefoss Brannvesen og Skiforeningens løypebaser ble maskinen tatt ut av myra torsdag kveld. Skiforeningens løypebas kom seg heldigvis helskinnet ut av maskinene før den gikk til bunns.
Se på bildet50 bilder vist.