I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Nord for Rødputten på bilde nr. 35420 er det et stort hogstfelt med noen få gjenstående trær. Videre mot nord er Store Fidlingen synlig med rester av høstfarver. Bildet er tatt med teleobjektiv. Mot nordøst stikker også solobservatoriet på Harestua opp over åskammen. Etter myra er det lurt å krysse den lille dalen mot nord over til skiløypa igjen.
Se på bildetSnøtunge trær ved Fidlingen i løypa mellom Katnosa og Elgstøa.
Se på bildetVi er ved dammen ved Store Fidlingen, nord for Katnosa. Fisken vakte i vannet, men ellers folketomt en grå og kald junikveld.
Se på bildetPur idyll med speilblankt vann ved demningen i Store Fidlingen. Ikke en gang et vak, som det ellers var mange av. Mest fiskepinner som hoppet høyt, muligens noen større på dypere vann lenger ute.
Se på bildetBilde nr. 23923 viser at damluka nå er helt nede, men ved hjelp av denne mekanismen kan den heves og settes fast slik at vannføringen kan reguleres. Noen deler er eldre med sjarmerende rust, andre er nyere og galvaniserte.
Se på bildetDemningen i sydenden av Store Fidlingen er fra 1886, og ble fullstendig rehabilitert i 2012. Her er den sett fra nedsiden. Vannføringen i elva videre til Katnosa er meget liten, ikke noe vann over damluka, bare lekkasjevann gjennom selve luka og i dens nedre høyre hjørne. På mange av steinblokkene var det tydelige spor etter sømboring og utsprengning med kiler. Vest for hoveddemningen er det spor etter en lang, lav atthaldsdemning.
Se på bildetSkiløypa fra Bislingen mot Katnosa går ikke lenger over vannet, men er lagt vakkert i terrenget på østsiden. Den gamle dammen fra 1886 i sydenden av vannet er restaurert og innbyr i dag til en rast.
Se på bildetDet åpenbarte seg et nydelig høstmaleri da fotografen bushet ut av skogen og kom ned til den restaurerte dammen i Store Fidlingen. I løpet av en lang dag i Nordmarka nord møtte jeg null andre på tur.
Se på bildetMellom Elgstøa og Katnosa er løypa som tidligere har gått over Fidlingen, nå lagt i terrenget på østsiden av vannet. Løypa er lagt nydelig i terrenget og var rett slett og slett helt herlig!
Se på bildetMed klarvær, kuldegrader og innbydende løyper var det flott med en kveldstur i området mellom Gjerdingen og Katnosa. Her på Store Fidlingen.
Se på bildetDet var folketomt og stille på Fidlingen i dag. Vi tente bål i nordenden og kokte kaffe og nøt stillheten. Fint påfyll for å møte arbeidsuken på mandag.
Se på bildetResultatet av nattens frost er synlig langt på dag her ved Store Fidlingen. Vi får satse på at isen blir sterkere etter hvert...
Se på bildetSol og 5 minus over Fidlingen. Denne delen av Marka er nesten ikke berørt av mildværet i det siste.
Se på bildetHer et parti fra skiløypa over de åpne myrene rett syd for Store Fidlingen. Løypa til Katnosa gikk tidligere noe mere vestlig enn dagens løype, som jo ender på isen i vika ved Sandvikshytta
Se på bildetHeldige er de som kan ta seg fri på dager som denne, når Marka ligger på sitt mest innbydende. Her på Store Fidlingen
Se på bildetDet er synd at gamle kulturminner forfaller og gror igjen, slik som dammen i Vesle Fidlingen, ved Elgstøa nord i Marka. Slike minner fra fløtningen i Marka burde vært holdt i hevd av Akerselven Brukseierforening, dvs. nåværende OVA.
Se på bildetDet er ikke alle som vet at det ble fløtet tømmer i det vesle vassdraget mellom de to Fidlingvannene og Katnosa. Dammen i Store Fidlingen vitner riktignok om det, men de gjengrodde restene av atthallsdammen i Vesle Fidlingen viser at det også ble fløtet mellom de to Fidlingvannene
Se på bildetEn fin blanding av ørret og stor abbor, tatt på mark og spinner i Aklangen, Katnosa og Store Fidlingen. 2,2 kg renset fisk viste vekten da vi kom hjem ...
Se på bildetDet ble fløtet tømmer fra Store Fidlingen og ned i Katnosa, og en vanlig steinkistedam i sydenden av vannet er minner fra den tiden. Bildet er tatt nordvestover fra østenden av vannet.
Se på bildetFidlingen er et av mange nordmarksnavn som har fått unngjelde for språkforvanskingen som ble innført av NGO (?) for flere år siden(!) - Fyllingen står det på nye kart. Store Fidlingen er i hvert fall et vakkert vann, med et par fine teltplasser. Her fra en liten tange i nordenden av vannet.
Se på bildetDet er mulig å fiske nesten langs hele vannet, og både sluk, mark og flue kan gi gode resultater. Her en stolt fisker med en flott ørret på 700g.
Se på bildetFidlingen har en fin bestand av abbor og ørret, og særlig er abboren lett å lure her ...
Se på bildet22 bilder vist.