I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var folksomt på og ved Burudvann denne søndagen i januar. Det var mange pilkere, hundeluftere og folk til fots på isen. På land var det mange bål og folk som rastet. På Burudodden er det bord og benker. Noen hvilte i hengekøyer. Dette er også et populært overnattingssted. Det er toalett ved badeplassen i nærheten.
Se på bildetDenne søndagen i januar var det tåke i lavlandet så det ble bare utsikt til skyene fra gapahuken ved Burudvann.
Se på bildetDenne gapahuken nordøst for Burudvann har fantastisk utsikt over vannet, Lommedalen og mye mer, og det er god plass i den. Den er bygget av Lions på Bærums verk, og er et populært turmål for barnefamilier. Turen kan starte fra parkeringsplassen ved Burudvann. Store deler av turen går på grusvei, men den siste delen går på sti.
Se på bildetDenne dagen gjaldt det å bruke Marka før mildværet satte inn, så tykt skydekke og tåke var ingen hindring. Fra Kirkebykollen var det utsikt over Burudvann og åsene omkring mens det fortsatt var vinterstemning med snø på trærne.
Se på bildetDet var flott turvær i dag, og det blyge høstlyset skapte en fin stemning ved Burudvann.
Se på bildetMed 22 grader i vannet var det ikke rart Burudvann var godt besøkt i dag. Noen hadde tatt med seg padlebrett.
Se på bildetDet viste seg at stien til hyttene delvis var opparbeidet og fortsatt mulig å følge ved hjelp av kartet fra 1971. Her er et slikt parti før den igjen forsvinner i kratt og bunnvegetasjon. Til de tre hyttene nærmest blåstien forbi Rumpemyra til Vensåsseter er det nå velbrukte stier som også er tatt med på dagens orienteringskart. Her ser det ut til å foregå tilrettelagte aktiviteter.
Se på bildetKartet fra 1971 viser et ganske omfattende stinett mellom stupene og opp til hyttene på Haugkollen. På orienteringskartet over samme område fra 1988 hadde allerede de fleste stiene blitt utelatt, og på dagens kart er området omtrent stiløst. Det gamle kartet viser at hovedstien til den øverste hytta startet langs trestammen på bildet, og gikk bratt nedover i den grasdekte jord- og småsteinbakken. Bildet viser også dagens beste utsikt fra hytta. Like tettvokst er det rundt de andre hyttene vi kom forbi.
Se på bildetFlaggspretten har 50-års jubileum i år og feirer det blant annet med å bruke kartet Burudvann – Kampen fra 1971 med de opprinnelige turorienteringspostene. Haugkollen nord for Burudvann og utsiktshyttene der er et interessant område. Dette er den øverste av hyttene på den bratte sydspissen av kollen: ganske stor med store vinduer, utelys, men ikke synlig solcellepanel, og rommelig uthus i tillegg. Ikke bekvemt tilgjengelig, og heller ingen spor av bruk de siste årene.
Se på bildetPå det som vel var årets til nå varmeste dag, var flere av markavannene populære turmål. Det var temmelig fullt på badestranden sørvest i Burudvann, og også rundt resten av vannet var det både badende, folk som prøvde fiskelykken (og noen fikk også fisk), padlebrett og gummibåter. Flere hadde også slått leir med telt eller hengekøye. Skyggetemperaturen var opp mot 30 grader i ettermiddag. I vannet var det 21,5 grader, og fotografen lot seg friste til å ta seg en lang svømmetur. På parkeringsplassen var det nesten helt fullt, og det var tendenser til køgåing på den 1 kilometer lange strekningen frem til vannet.
Se på bildetDet var enorm utfart ved Burudvann i dag, vinden til tross. Det var smekkfullt på den store parkeringsplassen, og mange hadde med seg telt, soveposer og hengekøyer. Bildet er tatt sørover fra vestsiden av vannet, der det var litt roligere. Vanntemperaturen ble målt til 19 grader.
Se på bildetBurudvann er overraskende langt og smalt. Fasongen på vannet synes godt fra høyden på østsiden.
Se på bildetLions har bygget en gapahuk i Bærumsmarka med fantastisk utsikt over Burudvann. En liten familie har gått opp på stien fra demningen i Burudvann. Nå koker de middag før returen går ned via kjerreveien og skogsbilveien til Haugen gård og videre til parkeringsplassen ved Burudvann.
Se på bildetBurudvann var et populært sted i dag. Selv ved 19-tiden var den store parkeringsplassen nesten helt full, og folk gikk, løp og syklet mellom denne og badeplassen sørvest i vannet. Der var det smekkfullt, og også i vannet var det mange som oppholdt seg. Det var tendenser til køsvømming inne ved badestranden, men litt lenger utpå var det bedre plass, noe dette innzoomede bildet viser. Lek og moro, tursvømming og trening (en triatlet kan skimtes i bakgrunnen) stod på menyen i dag. Fotografen målte vanntemperaturen til 20,5 grader på 1 meters dyp.
Se på bildetFra Kirkebykollen kunne vi se ned på Burudvann, og observerte at isen er i ferd med å gi opp for denne sesongen. Vi kunne også se at det var mange som ahdde slått seg ned ved vannet, og flere av dem hadde tydeligvis tenkt å overnatte der. Flere hengekøyer var satt opp.
Se på bildetHadde det ikke vært for den sterke vinden, ville dette stedet på vestsiden av Burudvann vært godt egnet for en lengre pause. Selv om solen kom frem, var det ikke mer enn fem varmegrader, men isen så i alle fall ut til å være på retur.
Se på bildetDet ble en runde rundt Burudvann i ettermiddag, og gikk på vestsiden stien som går inntil vannet. Mye vind i dag, men hadde den i ryggen på denne strekningen. Fortsatt er vannet stort sett dekket av is, men den begynner å gå i oppløsning noen steder langs land.
Se på bildetGapahuken nordøst for Burudvann ligger høyt opp i åsen, med god utsikt mot vannet. Også i dag var det mange mennesker på tur i dette området, den sterke, sure vinden til tross. Det var godt å ha en pause i gapahuken.
Se på bildetDet er kjempefin utsikt mot Burudvann (som fortsatt er islagt) og Lommedalen fra gapahuken nordøst for vannet, og til tross for det sure været var det mange som tok turen inn hit 2. påskedag 2020. I bakgrunnen til høyre ser vi Krydsbybakken, og vi kan også skimte litt av Kirkerudbakken midt i bildet.
Se på bildetEt vårlig Burudvann. Bildet er tatt fra veikrysset inn til Haugen gård.
Se på bildetFra gapahuken i lia nordøst for Burudvann var det noe som tiltrakk seg oppmerksomhet: en mann som gikk utpå for å sjekke isen. Han bar på en drill, og isen holdt (ham), men hvor tykk den er, vites ikke. Isoppsynet i Bærum kommune sjekker bare fjordisen, står det på kommunens hjemmesider.
Se på bildetI gråværet ble det også en noe grå utsikt, men i det fjerne skimtes Kirkerudbakken, der snøkanonene er i gang. Bålløsningen ved gapahuken virker å være laget mest til pynt, og ikke som varmekilde, siden det er begrenset plass rundt den og stor avstand til gapahuken. Det er slike praktiske tanker fotografen har etter mange uteligginger i den kalde årstid.
Se på bildetFra gapahuken i lia nordøst for Burudvann er det glimrende utsikt mot søndre delen av vannet og videre nedover Lommedalen. I bakgrunnen ser vi Krydsbybakken.
Se på bildetI dag var det mer sommer enn vår ved Burudvann, med godt over 20 varmegrader i skyggen. Bekkeblommen holder imidlertid fortsatt stand ved demningen.
Se på bildetDet var sommerlig vær på nasjonaldagen, og noen lot seg friste av nedkjølingsmulighetene i Burudvann.
Se på bildetBurudvann er islagt nå, og det var mange som prøvde skøytene i dag. Det ble sagt at istykkelsen var 5 cm, men man bør nok fortsatt utvise stor forsiktighet, for det kan sikkert være variasjoner.
Se på bildetHer sjekkes isen. Det er viktig å gjøre det når man ferdes på nydannet is, som her på Burudvann.
Se på bildetDenne rasteplassen på sørsiden av Burudvann er nok mer attraktiv på fine sommerdager enn på en rimete søndag sent i november, men det var fint å stoppe opp her likevel.
Se på bildetI formiddag var det ved Burudvann noen som hadde hørt fortvilte rop om hjelp, i tillegg til lyd fra en fløyte. Dermed rykket både ambulanse, politi, brannvesen og redningshelikopter ut. Helikopteret søkte etter råker over hele isflaten, men fant ingen. Aksjonen ble derfor etter hvert avblåst.
Se på bildetRedningshelikopteret kom raskt på plass, i tillegg til ambulanse, brannbil og politi, da det gikk ut en melding om at en kvinne hadde ropt om hjelp i området. Helikoptersøket ble imidlertid avsluttet noen minutter senere, etter at det ikke ble funnet noen råker i isen.
Se på bildetDisse karene hadde sikkerhetsutstyret i orden, der de gled langs land på Burudvann.
Se på bildetDen to år gamle gapahuken øst for Burudvann var godt besøkt i dag, og noen danderte seg til med både spisebord og utsikt over vannet.
Se på bildetÅssiden øst for Burudvann er bratt med urer og stup, og burde egentlig gitt gode muligheter til utsikt mot vannet. Men den er bevokst med høy og tett barskog, og stort sett må man nøye seg med å høre lyden av de glade badende. Denne utsikten fra en ganske skarp rygg ved vannets sydøstside er faktisk en av de beste mot badestranda.
Se på bildetBurudvann viste seg fra sin beste side i ettermiddag. Sol og høy temperatur både på land og i vannet lokket mange til å oppsøke badeplassen sørvest i vannet.
Se på bildetOgså i dag varmet solen godt, og mange søkte seg til Markas populære badevann. Her er vi ved Burudvann, som holdt godt over 20 grader. Fotografen tippet 22 etter at svømmeturen var unnagjort.
Se på bildetPå bilde nr. 27568 dekker vegetasjon over den nederste delen av den ombygde demningen. Nå er vegetasjonen fortsatt nedvisnet og oversikten bedre. Etter min mening har den nye betongkronen blitt vel dominerende.
Se på bildetSen vår, men nå var isen på Burudvann råtten, og med tiltagende sønnavind på vei mot sundet midt i vannet. De hvite stripene er rester av vinterens skiløyper mot Haugen gård og hundeløypa rundt på vannet. I terrenget er det for det meste bart, men isete i skiløypene.
Se på bildetBadebrygga på Burudvann er for helårsbruk, se bilde nr. 15634, men i dag var det helt stille der. Ikke bare der, det var ingen å se ved vannet eller på veien dit heller. Lensa foran overløpet er ikke akkurat en visuell nytelse, men den holder vel badende unna. Et par små tømmerstokker hadde likevel klart å komme forbi, se bilde nr. 27569.
Se på bildetOverløpet ble i forbindelse med rehabiliteringen flyttet fra midten, se bilde nr. 17833, til sydenden. Før var det fra overløpet en loddrett foss til rett og ganske flatt bekkeløp, nå er overløpet avrundet og går over i et slakere S-formet bekkeløp med kanter av løst stablete stein.
Se på bildetNaturen begynner å ta seg inn igjen etter arbeidet med å rehabilitere demningen i Burudvann, så det var naturlig å ta seg en tur dit og se hvordan det hele tar seg ut med litt vannføring. Det er påfallende hvordan det nye betongpåbygget og allerede høye vekster på luftsiden dekker over den gamle steindemningen. Det virker litt brutalt å behandle en over 100 år gammel demning slik.
Se på bildetTil tross for isete veier fra parkeringsplassen og opp til vannet, hadde flere funnet veien til isen på Burudvann i dag. Gode skøyteforhold og fin "påskestemning" i sola langs land. Istykkelsen målt til 30 cm, men den kan variere, spesielt ved inn- og utløp, så vis varsomhet.
Se på bildetEtter å ha rekognosert i sundet, fant familiefaren ut at det nok var sikrest for familien å stoppe opp og lage pølsebål på sydsiden av tangen. Og det gjorde de lenge og vel.
Se på bildetIsen på Burudvann har allerede lagt seg og gått opp igjen mer eller mindre flere ganger denne høsten/tidligvinteren. Etter det siste mildværet er det igjen sammenhengende isdekke, men med tydelige sprekker og spor etter overvann. Langs breddene er isen så tynn at et lite trykk med støveltuppen får den til å brekke opp. Likevel var det minst to sett med ferske skøytespor her. Nestemann, utstyrt med med ispil og ispigger, fant det best å snu ved første sprekk til høyre i bildet. Sikkert lurt, for strøm og grunner i sundet, se for eksempel bilde nr. 24382, gjør at det er åpne råker her når isen legger seg, og stor sjanse for varierende istykkelse.
Se på bildetOverløpet er flyttet, og det er bygget ny bru over det. Bekkeløpet videre er også nytt, og det er rensket til glatt fjell av de siste dagers regnvær. Området kan nok bli pent når sårene etter anlegget har vokst til.
Se på bildetRegnværet de siste dagene har fylt Burudvann helt opp til gammel vannstand. Demningen er ferdig renovert, men fortsatt stengt for ferdsel. På badestranda er det en blanding av sand og sprengstein, så badesesongen er nok fortsatt et stykke unna. For sikkerhets skyld advares det fortsatt mot usikker is! Bildet er tatt med utfyllende blitz.
Se på bildetStøpearbeidene er nå stort sett ferdige, med nytt overløp syd for det gamle. Målestokken ved overløpet viser at det fortsatt er 1,2 meter igjen før vannet er fylt, og vannføringen gjennom bunnluka er nå på et minimum.
Se på bildetEtter hvert som vannet fryser til mens det hever seg, fryser mange bunnstokker og annet rot fast i isen der den dannes, og følger med videre oppover når vannstanden øker videre. Bildet viser forholdene i den grunne vika på bilde nr. 24215, men det er også andre områder med slikt rot.
Se på bildetSundøya i Burudvann var lenge landfast på vestsiden da vannet var på sitt laveste, men etter mildværet med regn er vannstanden på god vei oppover igjen. Men det er områder med blank og våt is langs strendene og enkelte steder ute i vannet også, og det advares mot usikker is. Det er da stort sett bare dyr og pilkere som har beveget seg på isen.
Se på bildetSiden vannstanden er på vei oppover igjen, må støpearbeidene på demningen være ferdige. Vannsiden er fortsatt forbudt område, men luftsiden viser nytt utløp i bunnen (bunnluke), og at overløpet er helt gjenmurt. På vannsiden var arbeiderne i ferd med å rive ned forskalingen. I østenden av demningen var det nå et ca. 2 meter bredt opprom med bart fjell og innborede armeringsjern. Kanskje blir det her et nytt overløp? I så fall blir fossen fra demningen og ned til bekken erstattet av et ganske viltert stryk.
Se på bildetBilde nr. 24510 reiser spørsmålet om vannet har steget siden sist. Dette bildet gir svaret: Nå er steinfyllingen over østre løp omtrent 30 cm under vann, mens den sist stakk minst 20 cm over vannet, bilde nr. 24382. Vannstanden har derfor steget med anslagsvis 0,5 meter siden sist.
Se på bildet50 bilder vist.