I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Dette skiltet på massivt gjerde med elektrisk drevet skyveport møter dem som har tenkt seg til Børtervann fra Kirkebygda. Det gjelder kjøretøyer, hester, syklister og fotfolk, med andre ord alle som ikke har fått løyve, og det er bare spesielt inviterte, ifølge lokalpressen. Denne dagen var porten fjernet, men med videokameraene oppe i treet til venstre for porten hadde man oversikt likevel, og kunne gjennomføre de aksjoner som sørger for at overtredere blir stoppet og ikke får lyst til å komme dit igjen.
Se på bildetBevere er flinke til å bygge tett. Her har han bygget helt på grensa i Østmarka naturreservat, i bekken nord for Børtervann.
Se på bildetHer er jeg helt på grensa til Østmarka naturreservat, rett nord for Støttumfjorden i Børtervann. Østmarka er mye trange daler og bekker, her må det være fint å være fisk. Ikke mye folk heller, møtte en person denne dagen. Blåmerka løype.
Se på bildetSko- og sokketørk, tomatstsuppe til lunsj (nr. 4? på samme dagen). Varmt og fint, første dagen med bare shorts på turen. Dag nr 14 på turen fra helt sør i Østfold til Sundvollen.
Se på bildetLite vann her, og mye i bekken fra Søndre Kytetjernet. Men er nok den tørre sommeren som var i fjor, og den tørken som har vært i vår, som gjør at det er lite vann her ved Støttumfjorden. Stien i fjæra og langs åskammen er litt typisk for reservatet.
Se på bildetGrinderbekken har blitt et vann. Beveren har laget en dam her, rett på innsiden av Østmarka naturreservat. Nå er stien nesten borte.
Se på bildetFlott speiling i vannet i Grinderbekken, som er temmelig full. Det stakkars treet med blåmerking på, står bra under vann.
Se på bildetBekken går ut her, der også traseen til løype 267 (Forfoten - Dæliseter - Søndre Krokvann) passerer. Litt typisk i reservatet i Østmarka, bratte skrenter og store steiner i bunn. Stien går over de store steinene. Grensen til reservatet går i vannlinja, som har mye furustøv.
Se på bildetEtter å ha gått i tett skog i reservatet, er det fint når det åpner seg opp, og du ser utover Børtervanna. Lett å sette seg ned og ta en rast da, siden det er sol også.
Se på bildetI reservatet i Østmarka går det forbausende bratt ned mot Dæliseterfjorden, som vi skimter gjennom skogen. Glad det ikke er vått og glatt, og har med staver. Er mye brattere enn det bildet viser. Dæliseter skal ligge til høyre ifølge kartet, men jeg tok ikke turen ut dit.
Se på bildetDet er snart 200 år siden det var setring her ved den nedlagte Delisetra, innerst i Børtervann. Men denne dagen er seks spælsau på vandring fra Bøvelstad til Rausjøgrenda, her ved en av dem. De driver med både sau, ku og gris, gårdbrukerne på gården Søndre Oppegård på Svartskog: Hilde Hammer (t.v.) og Kristin Hammer Aukrust, som også er veterinær. Nevøen Jens er med som gjetergutt. Det er sannelig ikke hver dag man treffer bufe i Østmarka naturreservat. Ellers kan man lese mer om "Gården på Svartskog" på Facebook.
Se på bildetIkke mange skøytegåere å se på Børtervann i dag, men vannet ligger innbydende, etter mildvær og nattekulde. Isen er ganske ruglete og ujevn, så vær varsom. For en uke siden var det skiføre her.
Se på bildetVi er på hjemvei fra skøyteturen "Børtervann rundt" - med mektige naturopplevelser hele veien.
Se på bildetInnerst i Breisjøen i Børtervann varter naturen opp med små, maleriske isfosser.
Se på bildetDeliseterfjorden, er i likhet med Støttumfjorden, en fjordarm innerst, og lengst nord i Børtervann, i den delen av Østmarka som kalles Rausjømarka. Omkranset av de dype skoger, i kanten av Østmarka naturreservat. Her fant jeg ut at skiene nok må legges "på is" inntil videre, slik dette gamle skisporet vitner om - og holde meg til skøytene. Bildet er tatt mot sør.
Se på bildetHelgen vartet opp med etterlengtet skøyteis på Børtervann. Her ser vi Støttumfjorden, med Bøvelstad i bakgrunn. En eksklusiv følelse var det å ha hele vannet for seg selv. Så bare noen skiløpere, som hadde bommet på føret, en syklist og et glimt av to turskøytere som kom helt fra Strømstad i dag.
Se på bildetRester efter en demning i bekken som renner fra Grinderen ut i Støttumfjorden. Til høyre for murrestene er kloppen OOT har bygget. Bak kloppen er det en liten beverdam, slik at bekken er demmet opp. Jeg kan huske at på 1960-tallet, før beveren kom tilbake, var det fortsatt spor efter plankevegger i bekken mellom Grinderen og Børtervann. Et minne fra tidligere tiders tømmerfløting.
Se på bildetBøvelstadseter ligger på en tange nedenfor Bøvelstad. Bøvelstad er den røde bygningen som kan skimtes mellom trærne til venstre.
Se på bildetFortsatt er det noen som tar vare på og bruker trebåten. Her ligger den ved Tangetjernet nederst i Rausjøgrenda.
Se på bildetDet er mye vann i Marka nå! Blåstien i nordøstre del av Støttumfjorden (Børtervann) har forsvunnet helt under vann, men det er fremkommelig hvis en er litt forsiktig.
Se på bildetDet var klarvær og dermed fin utsikt over Marka oppe fra flyet. På bildet ser vi Børtervann.
Se på bildetDer hvor bekken fra Grinderen renner ut i Støttumfjorden, en del av Børtervanna, går grensen for Østmarka naturreservat. Det dekker 12,5 kvadratkilometer og ble fredet i 1990. Herfra anbefaler vi en tur til reservatets høyeste topp, Grinderkollen.
Se på bildetNaturløypa fra Forfoten kommer ut på Børtervann - og fortsetter videre nordover dette mektige vannet sørøst i Østmarka.
Se på bildetHer ved skiltet ut fra Tangentjern og Dammen. Gammelt overvann var frosset, og det var lett å gå.
Se på bildetHelt nord i Børtervann ligger Dæliseterfjorden, fjorden har fått navn etter den nedlagte Dæliseter som lå her.
Se på bildetVi padler sørover Børtervann, gjennom Trangene, denne nydelige, varme pinsekvelden, med folk på alle odder og leirplasser. En drømmehelg i Østmarka, både til lands og til vanns.
Se på bildetDen nordvestre delen av Børtervanna har fått navnet Deliseterfjorden. Her lå Delisetra, men i dag er det ingen hus her. Derimot veldig grønt og idyllisk nå midt i mai! Vi er såvidt innenfor grensen til Østmarka naturreservat.
Se på bildetLøypa over Børtervann, lengst sørøst i Østmarka, kjøres opp jevnlig fra Tangentjern (nederst i Rausjøgrenda) til Støa-vika i sørenden. Her kommer man inn på en brøytet skogsbilvei til Ekeberg. Denne løypa binder også løypenettet fra Ytre Enebakk/Ekebergdalen sammen med løypene til Rausjø, Vangen og Søndre Krokvann og til Myrseter/Fudalen/Streifinn på østsiden. Det mektige Børtervann er en opplevelse i seg selv. Løypa som tar av mot høyre går til vannet Forfoten. Åsen midt i bildet heter Strutåsen og ligger på sørøstsiden av Forfoten.
Se på bildetTangentjern ved Børtervann, helt nederst i Rausjøgrenda, ligger nokså øde og forlatt nå på denne tiden. Isen er i ferd med å legge seg på Tangentjern, men det er stor vanngjennomstrømning fra Rausjøelva, så det vil ta tid før isen er gangbar på Børtervann. Her trengs det en skikkelig kuldeperiode.
Se på bildetIkke et vindpust - det er helt stille her ved Børtervanns bredd. Tangetjernet heter denne delen av Børtervann - et smalt sund knytter dem sammen. For folk i Rausjøgrenda er Tangetjernet er populært sted å bade.
Se på bildetDenne idylliske plassen heter Brattfoss og ligger ved demningen til Søndre Børtervann. Husene virker slitte og umalte, og vi synes de er sjarmerende. Også dette stedet eies av Godseier Børter som bor litt lenger sør i Ekebergdalen i et fantastisk flott trehus også det umalt og man får følelsen av å være i en annen tid som har stått stille lenge og dette pirrer vår nysgjerrighet og vi får en spesiell ro her inne ved Søndre Børtervann.
Se på bildetPlassen Furubråtan ligger helt sør i Søndre Børtervann og eies av Godseier Børter som eier skogområdene rundt Søndre Børtervann. Stedet ligger idyllisk til i enden av vannet og husene er umalt og slitte. I dag skøytet vi over begge Børtervanna fra nord til sør ca 8 km i raskt tempo og opplevde dette vakre vannet med bukter, fjorder og øyer. Nordre og Søndre Børtervann henger sammen i et lite sund og gjør dette til det største vannet i Østmarka. Om sommeren er dette et eldorado for padlere.
Se på bildetUansett, så mild som oktober er i år, får en gjøre det beste ut av ventetiden.
Se på bildetDisse fiolene blomstret i dag ved Tangetjernet, en del av Børtervann.
Se på bildetTangetjernet er egentlig ikke et tjern, men en ”blindtarm” av Børtervann. Men før oppdemmingen av Børtervann var nok tjernet helt selvstendig.
Se på bildetÅ kalle dette for en fjord er vel litt pretensiøst, men det er betegnelsen som brukes om de to nordre vikene i Børtervanna, og dette kan vel ha vært egne vann før Børtervann ble oppdemmet. Bildet er tatt utover fjorden mot Tangen og Børtervanna
Se på bildetDet var ingen god skivinter i Østmarka i 1989, og noen lot seg friste til en løpetur på barmark i slutten av januar. Turen gikk også over islagte vann, slik som her på Deliseterfjorden, en del av Børtervann.
Se på bildet41 bilder vist.