I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Når sola begynner å få tak og våren nærmer seg, er det ikke uvanlig at vinter- og våraktiviteter kan finne sted med liten avstand. Men her er det kanskje betenkelig liten avstand mellom de som tar en vinterlig tur på isen og båteieren som har startet båtsesongen. Åsen i bakgrunnen er Søndre Kolsås.
Se på bildetPå Søndre Kolsås er det fullt av tråkk etter besøk i jula og tiden etterpå. Her har også noen pyntet en furu med glasskuler og gyllent glitter. Etter vindværet er ikke alle kulene like hele. Denne dagen skyet det over, og det kom lett snø. Stinettet her var ganske bra, men med enkelte isete partier dekket med et tynt lag av lett nysnø.
Se på bildetMerradalen er en av tre adkomstveier til Kolsåsmassivet fra vestsiden. Dette er en gammel driftsvei for tømmertransport. Etter høstens nedbør renner fortsatt ganske mye vann i bekken fra myrene mellom Søndre og Nordre Kolsås, og det bratte veifaret er fylt av ruglete is. Fra toppen av stupet henger tallrike istapper, som fortsatt vokser og etter hvert faller ned. Dette er fortsatt en mulig vei opp, men nedover er den mer enn krevende.
Se på bildetDen første lørdagen i juli bød på godt turvær, med behagelig temperatur. Det var folksomt på Søndre Kolsås, som på så mange av de populære turmålene i Bærumsmarka. Her ser vi noen nyte utsikten vestover mot Tanumplatået og Ramsåsen.
Se på bildetSøndre Kolsås var et populært turmål på nasjonaldagen. Det var vekslende skydekke, en del vind og 13 grader, men kun noen få regndråper.
Se på bildetOvnen er viktig i ei så gisten hytte som denne. Den er nokså spesiell, nemlig en kamin med ribber for effektiv varmeoverføring, men hvor innrammingen er fjernet. Det må ha vært litt av en jobb å bære den opp til hytta! Taket er av ikke UV-stabilisert presenning, men heldigvis av bølgeblikk rundt pipa. Luken ved ovnen er til det utvendige vedlageret. Bilde nr. 33424 viser gavlveggen med vindu i desember 2005.
Se på bildetInteriøret i hytta på bilde nr. 33419 er meget enkelt. Det domineres av en stor ovn og og noen stokker som antageligvis var underlaget for en sengebriks. Det var i alt tre vinduer, som alle er fjernet nå. Takhøyden er lav. Bilde nr. 33423 viser hviordan interiøret tok seg ut i desember 2005.
Se på bildetHytta på bilde nr. 33419 ligger nesten på stupkanten og, merkelig nok, med inngangen mot denne. Den er laftet av ganske granne lokale stokker, som også holdes sammen med tau. Bilde nr. 33425 viser hvordan den så ut for 14 år siden.
Se på bildetPå en liten flate ved kløfta på bilde nr. 33418 ligger denne lille, primitive hytta. Garantert hemmelig, fordi den ligger innenfor et av naturreservatene. Det er ikke tvil om at den nærmer seg sitt livs aften, og det derfor ikke er tilfeldig at bildene er tatt rett før solnedgang. Til høyre for hytta i bildet er det kanskje spor etter en enda eldre grunnmur.
Se på bildetSøndre Kolsås er omgitt av stup i alle retninger unntatt mot nord, gjerne stup i flere etasjer. Mellom to av dem ligger denne lille kløfta med en kledelig vannpytt. Terrenget før man kommer dit er ikke innbydende, bratt og steinete, med tallrike falne trær på kryss og tvers. De som diskuterer nasjonalpark i Østmarka burde ta seg en runde på Kolsås og studere hva området har utviklet seg til siden det ble vernet som naturreservat og landskapsvernområde i 1978.
Se på bildetBåde voksne og barn har glede av å ta seg opp til toppen av Søndre Kolsås. Traseen opp fra Hauger er blåmerket, og de fleste velger nok den. Noe steinetesti, men absolutt overkommelig.
Se på bildetBærum kommune har i vinter kjørt opp løyper på Brennejordet. I dag var de temmelig harde, og hadde nok trengt litt oppfrisking. Vi ser Kolsåstoppen i bakgrunnen.
Se på bildetKolsåstoppen er et kjent landemerke i Bærum som kan ses fra mange steder. På fredag kunne fotografen se toppen fra Gyrihaugen, mens den her ses fra Vestfjorden, mellom Borøya, Kjeholmen og Ostøya. Bygningene til høyre i bildet huser Det Norske Veritas, og rett over disse, oppover i skrenten, skimter vi KIF-hytta.
Se på bildetNærmere sydenden av Kolsåsmassivet enn stupene på bilde nr. 28501 ligger det enda et område med stup og tilløp til pinakler. På den smale ryggen ovenfor dette, på bildet omtrent rett ned for toppen av masta på Kolsås, ligger en av de fire bygdeborgene på Kolsås, den navnløse og minst kjente, se bilde nr. 14969 og bilde nr. 21667 og etterfølgende bilder. Lenger mot syd (til venstre i bildet) er taket på KIF-hytta synlig.
Se på bildetMellom Gråmagan og sydenden av Kolsåsmassivet ligger dette området med stup og tilløp til pinakler. Dette er også et krevende og mye brukt område til klatring med boltesatte ruter, se f.eks. bilde nr. 17113.
Se på bildetSlik så soloppgangen ut som ga regnbuen på bilde nr. 28187. Egentlig ganske typisk, først med gyllent lys på toppen av Haugskollen sydvest for Lommedalen, men så tok det av: et nedbørområde, ikke spådd av yr.no, kom inn fra nordvest, og ga en kortvarig regnskur over Vestre Bærum. Mesteparten av skuren gikk nord for oss, dvs. over Marka. Det kan ha gitt spennende føre og glatte veier.
Se på bildetEt noe uvanlig syn i desember, full regnbue ved soloppgang. Det var til og med tendenser til dobbel regnbue i endene, her i østre ende (høyre). Bildet er tatt fra øvre del av Løkenhavna mot Lommedalen. Åsene i bakgrunnen er Kirkebykollen og Vensåskollene.
Se på bildetÉn ting er å klatre opp. Noe annet, og ikke mindre utfordrende, er det å komme seg ned når det er våt og glatt.
Se på bildetStigningene opp til Kolsås kan være utfordrende på vått og glatt føre, men de 31 deltagerne på dagens seniortur tok seg til topps.
Se på bildetSnødybden øverst i Løkenhavna hadde økt til mer enn det dobbelte i løpet av natten, så da var det naturlig å ta med kamera på en liten avstikker underveis til morgenens fysioterapitime. Nå var skogen og plenen hvit, og både Søndre Kolsås og Lille Kolsås var for det meste ute av tåka. Og kl. 14.30 var mesteparten av skogen og plenene grønne igjen.
Se på bildetDet var snø i lufta på Kolsåstoppene i går, men i dag var det også snø på bakken, og om morgenen helt hvitt øverst i Løkenhavna (155 moh.). På bildet har tåka lettet såpass at det er mulig å se nedre deler av Søndre Kolsås og litt av Lille Kolsås mot venstre bildekant. Her mot syd har mye av snøen regnet vekk, men mot vest og fortsatt i tåka var det helt hvitt.
Se på bildetDagen hadde en grå start, men utover ettermiddagen kom solen mer og mer til sin rett, og gjorde utsikten og tilværelsen på Søndre Kolsås attraktiv. På bildet ser vi store deler av Bærums vestre del, og videre mot Asker. Helt til høyre troner Skaugumsåsen. Landskapet har fått en vårgrønn karakter, ser vi.
Se på bildetDe står svært så ranke, disse grantrærne. Vi befinner oss blå blåmerket sti rett sør for Sætertjern, etter å ha gått fra KIF-hytta.
Se på bildetKolsåsmassivet har tre markerte topper: Nordre Kolsås som er den høyeste, Søndre Kolsås med TV-masta som er den mest kjente, og Lille Kolsås eller Kløv(er)kollen, som er den laveste, men likevel en viktig del av massivets karakteristiske profil, se bilde nr. 20413 og bilde nr. 13715. Langs foten på vestsiden er det tett edelløvskog og kampesteiner, stup og store steinrøyser. Her utforsker datterdatter Vilde området for første gang, litt skeptisk etter akkurat å ha sett sin første stålorm.
Se på bildetMange fant veien opp til Kolsåstoppen 2. pinsedag, da værgudene viste seg fra en generøs side. Utsikten herfra var som vanlig fantastisk.
Se på bildetSol og kuldegrader i dag, og fra Søndre Kolsås var det fin utsikt over den vestre delen av Bærum. Vi ser Bryn kirke til venstre i bildet, mens blokkene på Rykkinn ses i midten av det. Til venstre i bakgrunnen ser vi Skuibakken, som ligger i skyggen nå som dagen er kort. Selv om det er rim på både bakke og hustak, er det noe som mangler for at vi skal kunne kalle dette for vinter...
Se på bildetSolen strålte over Bærum i dag, men fra Søndre Kolsås kunne vi også se hvordan disen lå over fjorden.
Se på bildetSønnavind og termikk fristet minst én paraglider til å starte fra Solfjellstua på Eineåsen, og etter en stund seilte han så langt mot sør at det så ut som om han var over Norefjell. Og Norefjell var ganske hvitt, og det var fortsatt to snøflekker i Kirkerudbakken. Kanskje milslukerne kan få litt bakketrening der når de har brukt opp all snøen ved Oppkuvbekken?
Se på bildetDette var dagen for stor aktivitet på Kolsås. Det nærmest krydde av skoleklasser med elevere i 14-15 års alderen, og alle lune solkroker var opptatt av folk som pratet og solte seg i finværet. Det var også en myndig klatreinstruktør som hadde en elev nesten oppe, og holdt på å oppmuntre neste elev som sto nede og bandt seg inn i tauet.
Se på bildetDette er mesteparten av restene etter grunnmuren til kaféen. Ganske tydelige når man vet hva det var, ellers bra sitteplasser for folket med engangsgrill. Det var en hel stabel i krattet til venstre i bildet.
Se på bildetSelv om det har vokst opp mange løvtrær siden bilde nr. 23833 ble tatt, er utsikten fra stedet der kaféen lå fortsatt verdt en stopp. Men det er ikke noe opplysningsskilt som viser at her lå det i sin tid en kafé, og stein er ikke mangelvare på Kolsås. Den eldste av damene hadde vært på kaféen som ung, men tenkte ikke over hvor hun var før jeg nevnte den.
Se på bildetBilde nr. 23833 viser Kafé Kringsjå den gangen det var drift der. Slik ser det ut fra samme kameraståsted i 2015. Nytt gjerde, men berget i høyre kant av bildet og muren er som den gang. De to store furuene ser også ut til å holde seg oppreist fortsatt, men løvtrær dekker nå mye av det som var utsikten.
Se på bildetAt Søndre Kolsås i sin tid var fattigmanns-Geilo, og at det var en kafé der, har jeg visst om lenge. Men hvor var kaféen? Ingen ruiner å se i området der folk vanligvis sitter og koser seg. Ny oppslagstavle ved inngangen til naturvernområdet hadde et gammelt bilde av kaféen, og det var en god ledetråd.
Se på bildetSolen har gått ned for nærmere en halv time siden, men det regner fortsatt bra. Over Søndre Kolsås, som dessverre er gjemt bak den hurtigvoksende vegetasjonen ovenfor Løkenhavna, står en tydelig regnbue med litt rødskjær. Også den ytre regnbuen kan skimtes. Med såpass sterkt regn bør fotograferingen skje under tak, ellers kommer det dråper på frontelementet til objektivet. Da blir det flekker på bildet som vanskelig kan fjernes.
Se på bildetFlere klatrere prøvde seg i Kolsåsstupene i dag. Her er en av dem på vei nedover en av de sydvestre veggene på Søndre Kolsås.
Se på bildetDet var godt med folk på Kolsåstoppen den første lørdagen i mai. De fremmøtte kunne glede seg over en flott utsikt over Oslofjorden og et lysegrønt Bærum
Se på bildetDe våteste myrene var meget våte og utrolig grønne denne dagen. Fine å se på, umulig å krysse. Her var det også god anledning til å føle seg omsvermet og å klaske årets første mygg (flertall!). De var store og grå.
Se på bildetKolsås har til vanlig ett tjern og et fåtall ganske små vannpytter. Men etter snøsmeltingen om våren, og etter langvarig nedbør, blir det flere småvann. Dette ligger rett syd for ryggen hvor den eneste hytta på Søndre Kolsås er, bare 80 meter fra blåstien. Likevel er det bare svake tråkk dit, og helt stilt for folk, selv om det var stor trafikk på blåstien. Vannstanden denne dagen var høy, men mange døde trær i vannet viser at vannstanden generelt har økt. På orienteringskartet er det bare merket to små vannpytter her.
Se på bildetLitt nord for den navnløse bygdeborgen står denne steinsøylen. Utsikten herfra mot Oslofjorden kan man ikke klage på. Og enda er dette bare en del av utsikten: Østmarrka, hele Oslogryta, Holmenkollen, Wyllerløypa, Gardlaushøgda og neste bygdeborg på Kolsås, Gråmagan, er godt synlige. Perspektivforvrengning gjør at stupet ikke ser like loddrett ut som i virkeligheten. Som bilde nr. 17113 viser, er den en populær utfordring for klatrere.
Se på bildetVest for åskammen med bygdeborgen er det en nokså trang dal med stup på begge sider. I dag er det en meget bløt mosemyr i bunnen av dalen, men da borgen var i bruk, var dette sannsynligvis et langt skogstjern. Igjen et effektivt vern, slik at borgen i sum hadde vern i alle retninger.
Se på bildetDen nordre muren er enda vanskeligere å se enn den i syd. En rest av den er midt på bildet. Bak trærne til høyre i bildet er det et stup mot nord, og røysa på bildet ligger på en linje mellom dette stupet og noen skrenter med stein over som fortsetter til øststupet. Med trepalisader på toppen av muren ville også dette vært et effektivt vern.
Se på bildetDet er langt ned fra stupkanten til steinrøysa under. Å komme opp her er forbeholdt klatrere med tau. De var i aksjon denne dagen, men ikke slik at de kunne komme med på bildet uten klatrende fotograf eller fotodrone. Dette var ingen mulig vei opp for inntrengere. Gården til venstre i overkant av bildet er Dæli gård. KIF-hytta er litt til høyre for midten av bildet.
Se på bildetDen navnløse bygdeborgen ligger over øststupene på Søndre Kolsås, og er den sydligste av de fire bygdeborgene der. Bilde nr. 14967 og bilde nr. 14969 viser beliggenheten. Når du kommer fra syd, går det en steinrøys fra øststuptoppen og tvers over åskammen til stupet mot myra på vestsiden. Ikke lett å se når vegetasjonen vokser seg større, men ganske tydelig om man ser langsetter røysa. Med trepalisader på toppen var nok dette et effektivt vern mot inntrengere.
Se på bildetMan må følge nøye den blåmerkete stien ned fra Søndre Kolsås. Det øverste partiet her er bratt, men er delvis tilrettelagt med trapper og gelendre. Men innimellom må også armene tas i bruk for å komme seg helskinnet ned!
Se på bildetEtter noen dager med litt kulde og snø i høyden, kom blanke høstdager tilbake og viste frem det vakre, frodige kulturlandskapet rundt Dalbo gård i all sin gylne prakt. Det er godt å ha noen utsiktsplatåer i den stupbratte nedstigningen fra Søndre Kolsås, slik at man kan nyte farvespillet i liene ned mot Dælivann.
Se på bildetEn vakker, varm høstdag i slutten av oktober innbyr til langrast ved kaffebålet! Fantastisk panoramautsikt utover Oslo, Bærum og Oslofjorden. Deler av Kolsåstoppen ligger innenfor Kolsåstoppen naturreservat som tilhører Kolsås/Dælivann landskapsvernområde.
Se på bildetKristian Grigson Eian har ikke drevet lenge med fjellklatring, men manglet ikke på iver der han trente i veggen på Kolsåstoppen i dag. Pål Kjetil Eian kontrollerte at alt gikk riktig for seg.
Se på bildetI bokskameraenes tid var det en gyllen regel at solen skulle komme inn i bildet bakfra over skulderen, og at fotografens skygge på bildet var fy-fy. Men hvitkledde trær ved solnedgang er ikke lett å motstå, så da får man heller prøve å gjøre noe ut av skyggene. Litt kos med varmende (?) sol i ryggen, for eksempel.
Se på bildetOgså mot nordvest er det fin utsikt fra Søndre Kolsås. I venstre bildekant skimtes unnarennet i Skuibakkken, mot høyre Eineåsens rygg, og i bakgrunnen midt i bildet et helhvitt Norefjell. Furua har fortsatt beholdt snødekket, mens på åsene i vest, som var nesten helhvite da vi startet opp, har vinden allerede blåst vekk mesteparten av snøen.
Se på bildetEttersom det led ut over ettermiddagen, tok vinden seg opp, og det ble real snøføyke langs vestsiden av Søndre Kolsås. Men kameraet gjorde sin virkning også her, vinden løyet da det kom opp, og holdt seg moderat til etter at fingrene hadde blitt så kalde at det måtte i sekken igjen.
Se på bildet50 bilder vist.