I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var stille for folk langs nedre del av Isielva i dag, men til Gatahølen hadde far og sønn tatt turen med gummibåt. Far forsøkte å fange et eller annet i vannet med gul håv, mens junior undersøkte om en badebalje kunne brukes som båt. Vannføringen denne dagen var nok for liten til svømmekurs.
Se på bildetDet er mye gulveis langs Isielva i disse dager, og selv etter mye regn i pinsen lyser den opp langs turveien rett nord for Vøyenenga.
Se på bildetI oppblåsbare kajakker kom det to karer padlende nedover Isielva, som hadde god vannføring i dag. Her ser vi den ene av dem. Bildet er tatt ved Holma.
Se på bildetDet var bra trykk i Isielva i dag, men ved Gatahølen, omtrent der Økribekken renner ut i elven, gikk det mindre vilt for seg. Bildet er tatt fra vestbredden, og på motsatt side ser vi rasteplassen, der noen turgåere har slått seg til. Gatahølen ble dannet ved at Isielva skiftet leie her etter en storflom i 1951, og var en populær bade- og fiskeplass, hvor mange lokale lærte å svømme. Fortsatt kan man bade her, men da må det nok bli varmere i vannet!
Se på bildetOvenfor møtet med Lomma renner Isielva fortsatt ganske rolig mellom bredder dekket av gulveis og hvitveis. Her er det flere områder hvor gulveisen dominerer nå. Selv om elva fortsatt ikke er i vårflom, er vannet brunt og grumset. Kanskje en konsekvens av anleggsarbeidene med forlengelsen av nye E16 ved Bjørum sag?
Se på bildetDalsbekken fra Enli-området renner ut i Isielva i Smedhølen. Ned den bratte skrenten mot elva danner den denne friske fossen. Opp langs fossen går det også en sti, som gjør en liten sløyfe tilbake til Berghoffveien mulig.
Se på bildetSmedhølen litt syd for Berghoff var tidligere et svært populær som badested og fiskeplass. På østsiden ovenfor hølen er det rester av en lang forbygning langs elva. Hensikten med denne er ikke klar lenger. Bærum Elveforums nye folder om Isielva gir mye til nå ukjent informasjon om elva og kulturen og naturen langs den.
Se på bildetDet kan se ut til at utålmodige køståere har dumpet sine bilvrak her i stedet for på Isi gjenvinningsstasjon, men jeg kjente til disse allerede da anlegget av nye E16 og brua over Isielva startet. Da var det høy og tett barskog i lia, og bare en skarve traktorvei opp den. Så denne ansamlingen av VW type 1 fra midten av 1960-årene er ekte skogsvrak, en gang usynlige for folk flest. Nå når krattskogen får løv, blir de igjen gjemt.
Se på bildetVel ute av Skuitunnelen lager veien til Isi gjenvinningsstasjon en veiknute på nye E16, på enkelte dager også en trafikknute, med kø helt ut på motorveien. Bildet er tatt i et av dagens stillere øyeblikk. I motsatt retning er det utsikt til innslaget for tunnelen gjemmom Bjørumåsen på videreføringen av E16 til Sollihøgda.
Se på bildetKjaglidalen er kjent for sin rike flora, men også nedenfor Bjørum sag er det mye interessant å finne. Nå dominerer det gule, med vårkål, gullstjerne, litt løvetann, mengder av gulveis og tepper av hvitveis. Her er et knippe gulveis og et par hvitveis for å vise likheter og forskjeller.
Se på bildetFortsatt åpent vann kombinert med streng kulde og minkende vannføring gir gode betingelser for vekst av istapper. De fleste fantes på kanter på undersiden av isflak, og var vanskelig tilgjengelige for fotografering. Disse et stykke ovenfor «Kavlebrua», var enklest tilgjengelige, og også de største.
Se på bildetVadestedet ved Kjaglienga er vanligvis en nokså fuktig opplevelse, men i år har det vært kaldt nok vær til at det har dannet seg en sikker is- og snøbro der. Her går både blåstien og den gamle skiløypa, og det har vært bra med trafikk av folk med og uten ski. I bakgrunnen skimtes plassen Kjaglienga.
Se på bildetDet har blitt mange falne trær på grunn av tung snø og vind også i Kjaglidalen i vinter. Her har et ganske grovt tre med dobbeltstamme falt tvers over elva. Stort nok til å ake seg over på, eller kanskje også til å balansere på. Snølaget viser at det foreløpig ikke er brukt av hverken dyr eller folk.
Se på bildetSykkelrute 323 går gjennom Kjaglidalen, fra Bjørum sag til Nordre Kjaglia. Her ser vi litt av strekningen ved Kjaglienga, med Isielva som følgesvenn. Det var imidlertid kun en håndfull syklister vi møtte i dag.
Se på bildetSelv om det var brukbart fart i Isielva akkurat her, tyder vannføringen på at snøsmeltingen ved elvens kilder på Krokskogen er unnagjort.
Se på bildetDet spirer og gror langs Isielva i Kjaglidalen, og som alltid er bekkeblommen å finne ved elvebredden på denne tiden av året. Tilgangen på vann er god nå.
Se på bildetI dag ble det tur gjennom Kjaglidalen. Ikke den største vannføringen i Isielva, men den vårgrønne fargen gjennom dalen var i alle fall på plass.
Se på bildetVårflom i Isielva? Nei, vannføringen skyldes ekstremværet «Didrik» med vind, varme og to netter med rikelig nedbør. I Kjaglidalen var det stor vannføring også i sidebekkene, og med tette (tilfrosne?) stikkrenner rant de i og over veien på vestsiden av dalen. Holmevassbekken var såpass stor og dyp at det ikke var tilrådelig å krysse den.
Se på bildetDen sjeldne gulveisen blomstrer alltid i månedsskiftet mai/juni ved Bjørum sag, nede ved Isielva. Også i år tittet den frem mellom bregnekrattet nede ved elven.
Se på bildetDet var ikke mye vann i elva, men det ga muligheten for flere måter å krysse den sikkert på.
Se på bildetFossekallen har undersøkt ferdig de tre åpne råkene her, og drar så videre nedover Isielva til nye råker og mer mat. Fossekallene har mindre intoleransesirkel enn mange andre fugler, så det er ikke umulig å betrakte dem på rimelig kort avstand. Men ett skritt for nær, og de sørger for at avstanden blir akseptabel for dem igjen.
Se på bildetLitt lenger opp i elva er det grunne stryk som er åpne. Her holder en fossekall til, tar seg sine flyturer under vann, og pauser ved vannkanten innimellom.
Se på bildetI ly for vinden og skjermet mot sol holder nysnøen stand langs Isielva, også på trærne. Ned til de fortsatt isfrie partiene er det bra med dyrespor.
Se på bildetDenne dagen gikk Isielva brun og frådende nedenfor demningen ved Bjørumssaga. Vannføringen her er tydelig større enn på bilde nr. 14630 fra 30. august 2011. Det er litt merkelig, for andre bilder viser at vannet rant over en større del av overløpet på demningen i 2011. Kanskje er selve damåpningen satt lavere etter da? Flommen nå tok med seg bra med deler av ganske grove trestammer.
Se på bildetBrua på E16 over Isielva er et yndet mål for taggere. Her har for en gangs skyld en med talent for mer en rabling tatt seg over elva og laget dette lille maleriet. Småfiskene bifalt villig vekk med vak i elven nedenfor, men søkte dekning da de oppdaget fotografen.
Se på bildetDet er ikke rare vannføringen i Isielva nå, der den renner gjennom Kjaglidalen. Men klart var vannet, og disse to faktorene gjorde at det var lett å se den steinete elvebunnen. Fotografen benyttet et polarisasjonsfilter foran kameralinsen for å få dette frem. Et slikt filter fjerner mesteparten av refleksene som bildet ellers ville vært preget av. Det var for øvrig temmelig kaldt i vannt, selv om den nest siste maidagen bød på sol og drøyt 20 varmegrader. Litt vassing ved noen av kulpene litt oppover i elven førte til en temmelig begrenset badelyst.
Se på bildetDet er en stund siden løypen fra Frøshaug til Djupdalen har vært preparert, og jeg fant en god forklaring på det. Etter å ha manøvrert meg nedover fra Frøshaug gjennom tung, våt sne, noe som også inkluderte å krysse en temmelig livlig bekk som løp på tvers av traseen, stod jeg nede ved Isielva. Elven gikk åpen med ganske heftig vannføring. På bildet kan det se ut som om det var liten avstand mellom breddene, men sneskavlene i elven ga etter da jeg forsøkte å komme ut på dem. Dermed var det av med ski, skistøvler og sokker, og det ble vading over elven, som gikk godt over knærne. Kan love at det var kaldt, både vading og barbeint trasking i sneen! Så elven bærer sitt navn med rette: Is-i-elva.
Se på bildetI den sydlige delen av Kjaglidalen når ikke sola ned i det hele tatt på denne tiden av året, og solnedgangen må eventuelt oppleves fra åskammene lengre nord. Men når nåtidens miljøvennlige veibelysning speiler seg i elvevannet, kan det likevel bli et slags inntrykk av sene solstråler.
Se på bildetUnder en rundvandring i Kjaglidalen er det naturlig å krysse elva. Med dagens vær og vannføring var det best å bruke "kavlebrua" syd for Søndre Kjaglia i stedet for vadestedet ovenfor Kjaglienga der blåstien krysser. Det er ingen tvil om at her har høsten allerede kommet ganske langt.
Se på bildetIsielva renner gjennom Kjaglidalen. Akkurat nå er ikke vannføringen spesielt høy, men det er likevel nok vann til at man har god nytte av denne broen. Under broen er det for øvrig en kulp der man kan avkjøle seg på varme sommerdager, men så varmt var det dog ikke i dag. Bildet er tatt fra nord, og hvis man sykler eller går over broen, vil veien på den østre siden lede en til Kjaglienga, mens den vestre siden (altså til høyre på bildet) fører frem til blant annet Søndre Kjaglia.
Se på bildetRett syd for Bjørum sag går den nye E16-broen over Isielva. Veilysene derfra skapte et farget gjenskinn i vannet denne kvelden. Bildet er tatt fra broen som leder turveien gjennom Bjørumdalen frem til Bjørum sag.
Se på bildetSykkelruten mellom Skui og Bjørum går blant annet gjennom Bjørumdalen. En del av traseen går på en fin sti der terrengets formasjoner gjør at lite lys slipper til. I bakgrunnen av bildet ser vi litt av E16-broen over Isielva.
Se på bildetSykkelruten fra Skui til Bjørum sag går på sykkelvei på vestsiden av gamle E16 det første stykket. Men når man kommer frem til Isiveien, tar den av dit og fortsetter opp Bjørumdalen. Inngangen til denne ser vi på bildet.
Se på bildetIsielva renner gjennom Kjaglidalen, og nå om dagen renner den spesielt godt. Ved Kjaglienga (som skimtes i bakgrunnen) går blåstien over det som i store deler av sommeren er en bekk. Men i dag var det ikke mulig å krysse tørrskodd over her.
Se på bildetIsielva renner gjennom Djupedalen og Kjaglidalen, før den ved Vøyenenga slår seg sammen med Lomma og blir til Sandvikselven. Langs elven er det en del løvskog med interessant botanikk. I noen uker nå har bekkeblom stått og lyst opp elvebredden.
Se på bildet35 bilder vist.