I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Et lite fossefall her ved Håjen, og Lenaelva tar seg en sving nordover mot Lena sentrum. Der dreier den sørover igjen, og fortsetter så sin ferd mot Mjøsa i øst.
Se på bildetSom vanlig på en søndag - folk strømmer til Torsætra for å nyte buffeten som stedet er blitt så kjent for. Inne er det stinn brakke. Mange slapper også av i solveggen denne fine høstsøndagen.
Se på bildetPå vei inn på Totenåsen fra Skreia passerer man Skjeppsjøen. Vannet er reservevannkilde for Østre Toten kommune. Det ligger 458 meter over havet, mens Torsæterkampen, som vi ser til høyre, reiser seg hele 841 meter opp. Torsætra ligger litt forbi vannet.
Se på bildetVi er i Totenåsens randsone, og ser rett sørover i retning Skjeppsjøen og Torætra. Bilen kom opp på veien fra Skreia, syklisten er på vei mot Stange. Skjult bak bilen er det også en vei - den går bl.a. til Kildevangen.
Se på bildetPå vei opp Rossgutua er det fint å se seg tilbake - det er et panorama mot Skreia, Mjøsa og store deler av Østre Toten.
Se på bildetHer ved Bilitt er det flere veivalg enn de du umiddelbart ser. Mjøsvegen går til høyre mot Kapp, og veien rett fram fører bl.a. til Lena. Men så er det en mulighet til. Ved det hvite skiltet et stykke framme kan du ta til venstre, og så til høyre igjen like etterpå. Da kommer du inn på den nedlagte jernbanetraseen til Lena. Den er fin å sykle - et godt alternativ til asfaltveien.
Se på bildetDette er Skreia sentrum. Bildet er tatt fra Fossen bru. Fylkesveien mellom Minnesund og Gjøvik er hovedgata gjennom tettstedet, og til venstre går Kvennomslinna i retning Lensbygda.
Se på bildetDøra står fortsatt åpen på Skreia stasjon - i dag er det en butikk som holder til i stasjonsbygningen. I mange år var dette endestasjon for Skreiabanen, som ble åpnet i 1902. Foruten ekspedisjonsbygningen hadde stasjonen bl.a. uthus, privetbygning, lokstall, vognskur, dreieskive, kullskur, lasterampe og vanntårn. Skreiabanen ble nedlagt i 1988, og strekningen fra Bøverbru og hit er i dag en fin turvei.
Se på bildetPå vei nedover fra Bilitt mot Skreia har man fin utsikt over det frodige landskapet her ved Totenvika. Bak bebyggelsen på Skreia ser vi Totenåsen.
Se på bildetKraby var en av to stasjoner på jernbanestrekningen mellom Lena og Skreia. Her gikk det tog fra 1902 til 1987. Året etter ble den 22 kilometer lange Skreiabanen nedlagt. I dag er deler av strekningen en fin turvei.
Se på bildetFra 1902 gikk Skreiabanen gjennom det frodige kulturlandskepet her på Toten. I 1988 ble den nedlagt, og som vi ser, er skinnene fjernet. Nå er strekningen mellom Bøverbru og Skreia en kjempefin sykkeltrasé. Bildet er tatt mellom Lena og Kraby. Totenåsen til høyre.
Se på bildetJernbanedrift er historie her på Lena, men den fine stasjonsbygningen står på sin plass fortsatt. På skiltet kan man lese følgende: ”Høide over havet: 229,4 M, Fra Skreia: 7,9 Km, Fra Christiania: 120,7 Km, Fra Gjøvik: 31,2 Km, Fra Reinsvold: 14,0 Km”. I dag er deler av den gamle jernbanetraseen en fin, gruslagt turvei. Her fra Lena kan man benytte den både mot Bøverbru og Skreia. Den 22 kilometer lange Skreiabanen var i drift fra 1902 til den offisielt ble nedlagt i 1988.
Se på bildetEn gang gikk det jernbanespor akkurat her, og vi ser den nedlagte stasjonen midt i bildet. Men i dag er det Lena-mart'n, og massevis av aktiviteter og mye folk over hele Lena sentrum.
Se på bildetVesterås var i gamle dager brukt som hvile- og overnattingssted for tømmerkjørere her på Totenåsen. I dag leies stedet ut. Bygningen som vi ser til venstre brukes som ubetjent hytte av DNT Gjøvik og Omegn.
Se på bildet37 kilometer til Minnesund, forteller dette skiltet ved Torsætra i Totenåsen. Både Feiring, Minnesund, Eidsvoll og Hurdal er blant turmålene som er innen rimelig rekkevidde dersom man legger kursen "i pilens retning".
Se på bildetPå vei sørover mot Totenåsen kommer man til denne meget solide konstruksjonen ved Fredrikstad sag. Her ønskes man velkommen til Totenåsen av Toten allmenning Lodd nr. 3. De som kjører bil, må betale avgift her, før ferden fortsetter fra kulturlandskap og inn i skogen, nå på grus.
Se på bildetDet var stor aktivitet på kornåkrene på Toten i dag. Snart er nok avlingen i hus. Etter hvert som man sykler sørover fra Lena, får man bedre og bedre utsikt over dette frodige landskapet.
Se på bildet17 bilder vist.