I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Noen skyer på himmelen over Roa i dag, men stort sett var det pent vær på Hadeland. Bildet er tatt på togstasjonen.
Se på bildetSykkelruten fra Grua til Roa byr på litt utforkjøring idet hadelandslandskapet åpner seg for øyet.
Se på bildetSykler du Hadelandsvegen fra Bjørgeseter til Grua, kommer du forbi denne rasteplassen. Der er det satt opp to minnesmerker, ett fra krigens dager (nærmest kamera) og ett fra 1716. På det første står det: "Her på Harestuskogen kjempet en gruppe frivillige og mobiliserte norske avdelinger mot overlegne tyske styrker i dagene 14. 15. og 16. april 1940 ved Stryken, Harestuvollen og Bjørgeseter med seier for de norske styrker under kommando av major Sverre Fermann Hermansen. Tyskerne måtte trekke seg tilbake og melde: "Dagens mål Bjørgeseter er ikke nådd." Vi hedrer de norske styrkers kamp for sitt lands frihet". Deretter står det listet opp navnene på de 15 nordmennene som døde under kampene. Teksten på det andre minnesmerket kan du lese på bilde nr. 19852.
Se på bildetFra Furumo togstasjon på Harestua går det en fin skogsbilvei sydover. Den er fin å sykle på. Etter noen kilometer går en godt opparbeidet sti (delvis kjerrevei) til høyre, nedover mot Harestuvannet. Det er morsomt å sykle ned her, og bortsett fra gjennom toglinje-undergangen, er det ikke nødvendig å forlate sykkelsetet. På bildet er det bare noen titalls meter igjen før sykkel og fotograf er nede ved Monsrudvika på Hadelandsvegen. Vi ser vannet blinke der nede.
Se på bildetEtter at den nye rv 4 ble lagt på vestsiden av Harestuvannet, er den gamle veien på østsiden blitt betraktelig roligere, og dermed fin å sykle på. Det var mange på sykkeltur eller -trening denne søndagen. Dette bildet er tatt ved Strykenvannet.
Se på bildetVegvesenets kontrollstasjon ved rv 4 rett vest for Varpet ligger på grensen mellom Romariksåsene og Nordmarka. Herfra kan man sykle mot Stryken (rett frem) eller Elnes (i motsatt retning). Ved den hvite bilen midt i bildet ses litt av bommen der skogsbilveien nordover mot Piperen og Toreren går.
Se på bildetEtter å ha syklet nordover fra Elnes, måtte Hakadalselva krysses. Det ble gjort ved å ta denne broen ved Varpet i bruk.
Se på bildetEn fin turmulighet er å sykle nordover fra Elnes. Da kommer du inn på denne delvis gressbevokste veien, som fører deg frem til rv 4. Derfra er det kort vei til Vekta ved Varpet, hvorfra du kan sykle opp i Romeriksåsene, eller du kan fortsette mot Stryken.
Se på bildetPå en flott junidag var det supert å sykle i kulturlandskapet ved Sander gård (i bakgrunnen) ved Maridalsvannet. Fra samme kameraposisjon finner du både et vinterbilde (bilde nr. 30795) og et høstbilde (bilde nr. 24606) i Markadatabasen.
Se på bildetDe som i dag fikk seg en sykkeltur på østsiden av Maridalsvannet, kunne glede seg over både fint vær og god utsikt.
Se på bildetTogstasjonen i Nittedal er et fint sted å starte når du skal på tur i Marka. Herfra går det kort vei til Sørlitangen og Tumyrhaugen, begge steder er innfallsporter til Nordmarka fra øst. Ved å sykle ned Stasjonsveien kommer du ned mot Nitelva, og der går det sykkelruter både nordover og sørover dalen.
Se på bildetDet er lenge sidene togene hadde fast stoppested her på Sandermosen stasjon. Nå er stasjonen vernet, og brukes til ulike typer kulturarrangementer.
Se på bildetHan kaller seg "stassjonsmester", Tore F. Haagensen. Haagensen residerer på Sandermosen stasjon, og er primus motor for de mange kulturarrangementene på stasjonen. Her hilser han et av de mange togene som passerer - slik de aller fleste gjør. Men toget stopper fortsatt på stasjonen når det er arrangementer her.
Se på bildetSelv om Gjøvikbanen ikke har fast stopp på Sandermosen mer, kommer det stadig tog forbi. Lyd- og lyssignal varsler, men det gjelder å være OBS når man skal krysse, enten det nå er på sykkel eller ski.
Se på bildetVeier fra fire retninger møtes i Råsjøkrysset, som ligger ca to kilometer innenfor Bjørgeseter. Veien som går mot høyre, fører til Solobservatoriet, Pipern og Harestua. Tar vi opp bakken til venstre, er vi på vei mot bl.a. Råsjøen og Hakkim. På venstre side av fotografen går det vei til Brovoll, mens veien på høre side går ned til Bjørgeseter.
Se på bildetSykler man fra Movatn til Slåttemyra må jernbanen krysses tre ganger. På bildet ser vi krysningspunktet nærmest Slåttemyra.
Se på bildetHer fra en part, noen få hundre meter før Movatn. Toget og veien gjennom Skillingsdalen følger hverandre.
Se på bildet18 bilder vist.