I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Trivelig samling i strålende vær på Vindflosætra. Dugnadsgjengen på 15 er invitert for å markere at arbeidet med å restaurere bygningen er fullført. Arbeidet startet i 2012. Blant annet er det lagt nytt tak - vegger og inngangsparti er utbedret, og pipa og peisen, som hadde rast ned, er murt opp igjen. Innvendig har det vært viktig å beholde den autentiske stilen, med jordgulv, kjøkken, bord, stoler og senger. Det har også vært viktig å beholde melkerommet i opprinnelig stil, med hyller for butter, spann og annet utstyr. Vindflosætra er kanskje det mest autentiske seterhuset på Totenåsen. Det var drift her fram til 1955.
Se på bildetEn gang var det fem hus her på Vindflosætra. Etter brannen i 1930 er det disse to som står igjen. Nederst ligger fjøset, nærmest ser vi størhuset, som er satt i stand av en gjeng frivillige under ledelse av Torbjørn Alm. Blant annet er det lagt nytt tak.
Se på bildetHer ved stien mot Vindflosætra går grensen for Vindflomyrene naturreservat. Vi befinner oss helt i den sørøstre delen av reservatet, som dekker er areal på 3500 dekar i Østre Toten og Hurdal. Fra informasjonstavla ved stien ser vi inn i reservatet, og over mot Hurdal kommune på den andre siden av Søndre Vindflotjernet.
Se på bildetKommer man innover Totenåsen på Knutssætervegen, må man over på sti dersom Vindflosætra er målet. Legg merke til det lille skiltet oppe til venstre i bildet - det markerer starten på stien. Den er godt merket.
Se på bildetVindflomyrene viser seg i vakker fargeprakt på årets første oktoberdag. Dette er et 3500 dekar stort naturreservat på grensen mellom kommunene Hurdal og Østre Toten. Bildet er tatt på Toten-siden. Her i traktene ble det sluppet to laster med våpen og ammunisjon fra England på ettervinteren 1945.
Se på bildetVakre høstfarger omgir Knutssætervegen, som her krysser Vindfloelva. Om vinteren kjører Kolbukameratene skiløype her.
Se på bildetNår en når toppen av stigningen opp fra Store Svartungen, treffer en på Totenåsstien (DNT). Som en ser på skiltet, kalles dette stedet Torget. Totenåsstien starter ved Evjua nede ved Mjøsa og ender på Lygna. Stien kommer langs veien som sees på bildet, fortsetter så på bilveien ca. 300 meter, før den svinger til skogs igjen retning Lygna.
Se på bildetHer i området ble det sluppet våpen og ammunisjon fra England 22. februar og 3. mars 1945. Motstandsmenn fra gruppe 1432-4 Milorg i Kolbu tok imot flylastene. Minneplaten er reist av kulturetaten i Østre Toten kommune i 2011, med bistand fra lokale personer og Mjøsmuseet.
Se på bildetStanser du i vegkrysset mellom Vesle og Store Svartungen (jf. beskrivelsen til sykkelrute nr. 679), ser du en snauhogd, liten topp like opp for krysset. Parkerer du sykkelen og tar beina fatt dit opp, får du flott utsikt ned på Vesle Svartungen.
Se på bildetHyttefolket ved Store Svartungen koser seg i dag, på dette som er en av årets fineste sommerdager. Det ligger et femtitalls hytter bortover langs stranda på nordsida av Store Svartungen. Brygga som vi ser til høyre, har benker og bord, og er en fin rasteplass for den som er på sykkeltur her i grenseland mellom Hurdal og Østre Toten.
Se på bildetEnkle, men tydelige skilt viser vei i krysset ved Lønsjøen. I tillegg står det en stor oversiktstavle med kart og informasjon her, slik det gjør en rekke steder på Totenåsen.
Se på bildetStrekningen mellom Lund og Lønsjøen er fin tur å ta med sykkelen. Selv om man sykler gjennom skog, oppleves landskapet som åpent, da skogen ikke står tett inntil veien. Her er det også hogd en del langs veien for ikke så lenge siden.
Se på bildetTotenåsen har et stort nett av avgiftsbelagte veier. På vei innover fra Lund kreves avgiften inn her ved Skjølås. Men dette gjelder kun bilistene, da.
Se på bildetEt siste blikk tilbake mot Totens kulturlandskap før veien går inn i skogen på åsen. Bildet er tatt i bakken etter Homla sag, vel 2 kilometer fra Lund.
Se på bildetStore jorder - et frodig kulturlandskap. På vei opp Dystlinna - i retning Totenåsen - kaster vi blikket tilbake mot Lund, det sørligste tettstedet i Østre Toten kommune. Stedet er viktig for kommunens produksjon og foredling av grønnsaker som gulrot, reddiker, salat, brokkoli og kålrot.
Se på bildet17 bilder vist.