I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Kalvsjø bru fra 1994 sikrer trygg forbindelse over E16 og Roa-Hønefossbanen. Opprinnelig gikk Bergensbanen her, men etter at det i 1984 ble bestemt at togene til Bergen skulle gå via Drammen, ble det slutt på persontrafikken. Dvs. - det gikk lokaltog til Oslo fram til 2002. Nå er det kun godstog som benytter strekningen.
Se på bildetPå vei ned Feldbergveien mot Olum er det fin utsikt i retning Lamannshaugen i Nordmarka.
Se på bildetSykler man sørover fra Grindvoll, går det ganske bratt oppover etter Vassjø. Når krysset på toppen er passert, går det lett videre gjennom Feldbergveien.
Se på bildetKun noen små krusninger kan observeres på Vassjø denne fine sommerdagen. Vassjø ligger ved Grindvoll.
Se på bildetAvlingen er i hus, dvs. - ikke helt, den er samlet i rundballer, og nå gjenstår bare transporten til driftsbygningen. På dette jordet på Grindvoll går det løyper vinterstid.
Se på bildetNoen godstog suser forbi, men ellers er det rolig på Roa-Hønefosslinja nå. Opprinnelig gikk Bergensbanen her, men etter at det i 1984 ble bestemt at togene til Bergen skulle gå via Drammen, ble det slutt på persontrafikken. Dvs. - det gikk lokaltog til Oslo fram til 2002. Grindvoll stasjon, som vi ser til høyre, het opprinnelig Vassjø stasjon (ligger ved Vassjø).
Se på bildetStasjonsbygningen på Grindvoll er fin! Men ingen passasjerer har glede av den nå mer. Stasjonen ligger langs jernbanestrekningen mellom Roa og Hønefoss. Opprinnelig gikk Bergensbanen her, men etter at det i 1984 ble bestemt at togene til Bergen skulle gå via Drammen, ble det slutt på persontrafikken. Dvs. - det gikk lokaltog til Oslo fram til 2002. Nå er det kun godstog som suser forbi her. Stasjonen het opprinnelig Vassjø stasjon (ligger ved Vassjø).
Se på bildetMidt i kulturlandskapet ved Grindvoll finner vi dette vegkrysset, som gir muligheter for å sykle østover (mot høyre) eller mot vest og nord. Rett bak fotografen ligger bebyggelsen på Grindvoll.
Se på bildetFin utsikt vestover åsen når man sykler Grindvollinna og nærmer seg Grindvoll.
Se på bildetI denne vika i Kjevlingen er det utvilsomt fint å bade. Og Kjevlingbrygga byr på flere muligheter for morsomme "sprell" i vannet.
Se på bildetDet er en grå dag, men helt fint å sykle gjennom kulturlandskapet ved Skøyen. Bildet er tatt ved parkeringsplassen nedenfor Lunner barneskole. Vi ser mot Øståsen, på den andre siden av Viggadalen.
Se på bildetKalvsjø er et knutepunkt i overgangen mellom Nordmarka og Hadeland. I krysset her ved Kalvsjøtjernet møtes veier fra Roa og Mylla (fra venstre), fra Olum og Jevnaker (fra høyre) og fra Grindvoll, Granlund og Granavollen (fra den siden der fotografen står).
Se på bildetDet har kommet opp et nytt hus der den gamle bygningen stod i dette veikrysset, som kalles "Sliperiet". Bilde nr. 11962 fra 2010 er det siste bildet Markadatabasen har av den gamle bygningen.
Se på bildetVed Myllsdammen har Lunner Almenning i år bygget ny stor parkeringsplass. Den ligger på sørsiden av dammen, og i tillegg til parkeringsplass, er det bygget ny løypemaskingarasje for Mylla løypelag.
Se på bildetPå vei nordover fra Svea passerer man Svea Sportshytte, og kommer så fram til Oppengårdene. Herfra - helt nord i Nordmarka - får man utsikt mot en helt annen type landskap, de "brede bygder" på Hadeland. Langt i nord, på den andre siden av Viggadalen, troner Hvalebykampen.
Se på bildetEtter snaut 20 minutter på sykkelsetet opp fra Grua kom jeg frem til solfylte Mylla, hvor det knapt var en krusning på overflaten. Kun utløpet ved demningen brøt stillheten.
Se på bildetBehagelig å kunne betrakte et speilblankt Grasbergtjern etter alle bakkene opp fra Olum. Bildet er tatt fra demningen på det sørvestre tjernet.
Se på bildetKalvsjøen ligger vakkert til der veien fra Oppengårdene krysser RV35 mellom Roa og Jevnaker
Se på bildetDet er vakkert på Sinnerseter, og nå i slutten av juni er det frodig på setervollen
Se på bildetKlokken er bare litt over halv syv på kvelden, og selv om vi er i slutten av juni har de siste solstrålene over Vestenden gård akkurat blitt stoppet av Helgehaugen som rager over 700 m.o.h. bak fotografen.
Se på bildetPå skogsbilveien mellom Olum og Trantjern er det like nord for Mylla en rasteplass med bord som er plassert der av Jevnaker skogeierlag og veiforeningen Olimb-Ølja. Hvis man snur seg motsatt vei av dit bildet ble tatt har man en flott utsikt over Mylla.
Se på bildetMylla er et av de større vannene i Marka. Her kan det skues fra en rasteplass på skogsbilveien nordvest for vannet.
Se på bildetOlumsetra ligger midtveis mellom den ca 6 km lange skogsbilveistrekningen mellom Olum og Trantjern. På setervollen står det nå bare en av de gamle bygningene igjen, selv om det også er en hytte av nyere dato på vollen.
Se på bildetHer kan man starte turer innover i nordlige deler av Nordmarka. Til Myllas vestside er det drøyt 5 km, mens det er snaut 11 km til Gjerdingen via Kalvedalen.
Se på bildetDenne morgenen lå gården badet i sol. Herfra er det også fin utsikt til bygdene rundt sydenden av Randsfjorden.
Se på bildet26 bilder vist.