I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Dagens nest siste tog til Gjøvik er klart til avgang fra Eina stasjon. Kveldssola kaster sine stråler over tog og nymalt stasjonsbygning - det er like før den går ned nå.
Se på bildetPå vei fra Mjørlund til Lund åpner det seg et flott panorama her ved Korslia. Vi ser nordover og østover Toten - i retning Kolbu.
Se på bildetMjørlund er en av de mange gårdene som har strålende utsikt over Einafjorden. Bildet er tatt fra fylkesvei 244, som går nordøstover fra vannet - i retning Lund og Lena.
Se på bildetEt sommerlig og frodig landskap på begge sider av Einafjorden - godt synlig fra veien når man sykler her på østsiden av vannet. Bildet er tatt like nord for Mjørlund.
Se på bildetTettstedet Borglund ligger langs fylkesvei 246, som vi her ser i østgående retning mot Kolbu og Lena. Men for den som skal ut på sykkeltur, fins det et godt alternativ til ”den brede vei”. Helt til venstre i bildet ser du det som var traseen for Skreiabanen. Banen, som gikk fra Reinsvoll, ble nedlagt i 1988. Nå er dette en fin turvei, som du kan sykle fra Bøverbru og helt til banens endestasjon, Skreia. Rett bortenfor bilen går Vestvegen ned til høyre og sørover Toten. I bygningen helt til høyre lå en gang Borglund landhandleri. Helene og Jens Borglund drev handel her fra 1914. Like ved landhandelen lå Narum holdeplass, som var stoppested på Skreiabanen fra 1929 til 1963, da persontrafikken ble avviklet. Med landhandel og stoppested var Borglundkrysset et sentralt knutepunkt på den tiden.
Se på bildetFra Vestvegen har man - helt fra Dal - strålende utsikt over Totens kulturlandskap. Bildet er tatt litt nord for Haukås, og vi ser nordøstover i retning Kolbu og Lena.
Se på bildetDet er fint med litt variasjon, og på deler av strekningen mellom Dal og Narum bru får man grus under dekkene. Postbilen må fram, men ellers er det liten trafikk her - et fint område for sykling.
Se på bildetHer ved Narum bru møtes Lenaelva og Bøvra. Bøvra kan vi se helt nede til høyre på bildet, der den renner ut under den brua der sykkelen står. Lenaelva kommer inn fra høyre, og fortsetter under den borterste brua (Narum bru) i retning Lena, Skreia og Mjøsa.
Se på bildetEt lite fossefall her ved Håjen, og Lenaelva tar seg en sving nordover mot Lena sentrum. Der dreier den sørover igjen, og fortsetter så sin ferd mot Mjøsa i øst.
Se på bildetHer ved Bilitt er det flere veivalg enn de du umiddelbart ser. Mjøsvegen går til høyre mot Kapp, og veien rett fram fører bl.a. til Lena. Men så er det en mulighet til. Ved det hvite skiltet et stykke framme kan du ta til venstre, og så til høyre igjen like etterpå. Da kommer du inn på den nedlagte jernbanetraseen til Lena. Den er fin å sykle - et godt alternativ til asfaltveien.
Se på bildetDøra står fortsatt åpen på Skreia stasjon - i dag er det en butikk som holder til i stasjonsbygningen. I mange år var dette endestasjon for Skreiabanen, som ble åpnet i 1902. Foruten ekspedisjonsbygningen hadde stasjonen bl.a. uthus, privetbygning, lokstall, vognskur, dreieskive, kullskur, lasterampe og vanntårn. Skreiabanen ble nedlagt i 1988, og strekningen fra Bøverbru og hit er i dag en fin turvei.
Se på bildetFra 1902 gikk Skreiabanen gjennom det frodige kulturlandskepet her på Toten. I 1988 ble den nedlagt, og som vi ser, er skinnene fjernet. Nå er strekningen mellom Bøverbru og Skreia en kjempefin sykkeltrasé. Bildet er tatt mellom Lena og Kraby. Totenåsen til høyre.
Se på bildetJernbanedrift er historie her på Lena, men den fine stasjonsbygningen står på sin plass fortsatt. På skiltet kan man lese følgende: ”Høide over havet: 229,4 M, Fra Skreia: 7,9 Km, Fra Christiania: 120,7 Km, Fra Gjøvik: 31,2 Km, Fra Reinsvold: 14,0 Km”. I dag er deler av den gamle jernbanetraseen en fin, gruslagt turvei. Her fra Lena kan man benytte den både mot Bøverbru og Skreia. Den 22 kilometer lange Skreiabanen var i drift fra 1902 til den offisielt ble nedlagt i 1988.
Se på bildetSkal du sykle her fra Borglund til Bøverbru, kan du velge mellom asfaltert underlag eller grusveien som går inn til venstre. Dette er traseen til Skreiabanen, som ble nedlagt i 1988. Det er nå en fin turvei.
Se på bildetEn gang var dette Bøverbru stasjon - stasjon nr. 2 på Skreiabanen fra Reinsvoll til Skreia. Denne 22 kilometer lange sidebanen til Gjøvikbanen ble åpnet i 1902. 61 år senere ble passasjertrafikken avviklet, og godstrafikken var slutt i 1987. Året etter var banen nedlagt. Mesteparten av strekningen, dvs. fra Bøverbru til Skreia, er i dag en fin, gruslagt turvei. Den starter litt forbi stasjonsbygningen, i retning Lena.
Se på bildetHerfra er det strake veien inn på Totenåsen. Enten du kommer fra Kolbu, Eina eller andre steder i nærområdet, er det fint å sykle inn via Lund. Dystlinna, bak butikken, er riktig vei. Hovedveien er fylkesvei 244 (Kolbulinna).
Se på bildetPå en grå dag ved Reinsvoll stod lupinene rake og vakre - ikke mye påvirket av regnet. Bildet er tatt like ved broen over Rv 4. Herfra går det sykkelrute mot Raufoss, mens kommer til Lena og Kapp hvis man sykler i motsatt retning.
Se på bildetEina ligger idyllisk til - helt i nordenden av Einafjorden. I dag er det sommervarmt, det er båter på vannet - og et brudepar tar dagens høytidsfoto på bryggekanten.
Se på bildet18 bilder vist.