I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Dette treet er nesten 500 år gammelt og står i lia mellom Oppkuvvann og toppen. Det ble oppdaget i 1994, og boreprøver viser at det sannsynligvis så dagens lys i 1545 (!). Treet kalles Gamla og er det tredje eldste grantreet i Norge (de to eldste er i Trillemarka) og det femte eldste i Skandinavia. Med sine 65 cm i diameter og to meter i omkrets i brysthøyde er hun den kraftigste av over 400 år gamle grantrærne i Norge. Her er Gamla sammen med en av Markas sprekeste pensjonister, Ragnhild Krogvig (t.v.).
Se på bildetEn håndfull personer hadde funnet veien opp til 704 moh. i dag, der høstsola varmet og utsikten fra tårnet var upåklagelig.
Se på bildetEnnå ikke frost her oppe på nesten 700 moh., men høstfargene er kommet ved Smaltjernet, som er at av de høyest beliggende vann i Marka. Bilde nr. 14575 viser hvordan det så ut her en måned tidligere.
Se på bildetI naturreservatet på Oppkuven er det mye gammelskog. Bildet viser en av myrene på ca. 650 moh. som vi går forbi på blåmerket sti mellom Oppkuven og Kuvelia.
Se på bildetSmaltjernet på Oppkuven er et av de høyest beliggende tjern i Marka, der det er plassert nesten 660 moh. Denne kvelden var det helt stille her oppe, knapt et vindpust.
Se på bildetTårnet på Oppkuven stod stødig selv om det blåste til dels kraftig her i dag.
Se på bildetVår siste skitur 19. mai gikk vi 10 km på denne remsa, vi måtte legge på litt mose mellom de to issvullene før vi kom i gang.
Se på bildet19. mai på ski ved Bittelille Oppkuvvann. 37,5m x 266 ganger = 10 km.
Se på bildetVi greide det i år også, selv om det var på håret, fant vi denne stripen med snø ved Oppkuvvann ca. 45 meter lang, Gikk 15 km frem og tilbake 332 ganger. Hurraaaaaaaaaaaah!
Se på bildet15. mai er det fremdeles en 45 meter lang issvull ved Bittelille Oppkuvvann. Vi hadde en flott skøytetur på 15 km ca. 332 ganger frem og tilbake. Og vi håper å få gått her 17. mai, men det er kun mulig å gå en av gangen, så man må trekke kølapp her på nasjonaldagen.
Se på bildetVi går 250 ganger frem og tilbake på 60 meter og logger inn 15 km.
Se på bildet6 måneder på ski hver dag fra 12. november til 12. mai. Vi har 60 meter med snø ved Bittelille Oppkuvvann den 12. mai.
Se på bildetI toppen av tårnet på Oppkuven er et av turens mål nådd: besøke de fem 700-meterstoppene i Marka på én dag. Dette er en flott tur både sommer og vinter. Noen vil gjøre det så fort som mulig, som i Kristins Runde-løpet (http://romerikeultra.vpweb.no/KRISTINS-RUNDE.html), mens andre fortrekker å legge inn både bad og matpauser.
Se på bildetEventyrskog rundt naturløypen fra Oppkuvvann opp mot toppen.
Se på bildetMildværet har slått ned også i høyden som her ved Vesle Oppkuvvann, men fortsatt et slags skiføre over ca 4-500 meter.
Se på bildet17. mai på Markas tak og vi nyter utsikten på toppen av tårnet på Oppkuven.
Se på bildetDette bildet er tatt fra tårnet på Oppkuven (704 m.o.h.). Det er en del granskog som skjermer for noe av utsynet, men mellom trærne kan man lett se karakteristiske steder i Marka samt steder langt utenfor Markas grenser. Det anbefales å ta med kikkert hvis man tar seg en tur opp hit. På bildet har ”lillebror” Gyrihaugen (682 m.o.h., 7,7 km mot vest) blitt zoomet inn.
Se på bildetEtter en fin tur på Oppkuvmassivet åpnet terrenget seg i det nedstigningen vestover var i gang. Vi ser i retning mot Storflåtan.
Se på bildetMed kraftig telelinse kunne Norefjell fanges inn fra tårnet på Oppkuven i dag
Se på bildetUtsikten fra tårnet på Oppkuven er god, men den er noe hemmet av noen litt for høye grantrær. Med teleobjektiv kunne imidlertid Tryvannsåsen (14 km unna i luftlinje) fanges inn i dag.
Se på bildetDenne elgkalven så vi i dag inne i skogen, dessverre ble det litt for mørkt.
Se på bildetDenne snøfonna fant vi i dag mellom Oppkuven og Kuvehytta, den var dessverre for liten til å gå på ski.
Se på bildetStripa blir tynnere og tynnere, men fortsatt 100 meter lang og vi tror den holder en dag til for i morgen er det slutt på milslukinga for i år. Her er kun plass til en skiløper av gangen, men tror ikke det blir kø her i morgen 7. juni.
Se på bildetFortsatt ca 100 meter med skiføre ved Oppkuvvann og vi er akkurat ferdige med dagens økt på 10 km, 50 ganger frem og tilbake på 1 time og 30 minutter.
Se på bildetVi dekorerte denne siste remsen med snø med en liten krans av hestehov. Snøen begraves nå og akk "av vann er du kommet og av vann skal du bli".
Se på bildetHer i løypa fra Oppkuvvann til Oppkuven snødde det tett i hissige snøbyger og etterpå skinte sola
Se på bildetHer i løypa fra Oppkuvvann til Oppkuven snødde det tett i hissige snøbyger og etterpå skinte sola
Se på bildet18. mai og skiløpere på vei opp i tårnet i snøbyger og nordavind. Mange ute på ski i dag i nysnø fra gårsdagen.
Se på bildetFra tårnet på Oppkuven 704 m.o.h. ser vi hvite tretopper og litt av et 17. maimotiv. Vi har aldri opplevd en så vinterlig 17. mai i Marka.
Se på bildetVi zoomer inn Norefjell fra tårnet på Oppkuven og den hvite kåpa svever som et luftslott i horisonten.
Se på bildetVi er på vei opp til Oppkuven fra vest og bak oss har vi utsyn mot Vikerfjell og Norefjell. Løypa er en naturløype og kalles "Oppkuven på langs" og går fra Oppkuvvann-Oppkuven-Bjørnstadputten-Storflåtan.
Se på bildetI dag 22 april er det fortsatt 175 cm snø ved målepinnen i Villmannsdalen. Det har minket ca 25 cm snø på en uke.
Se på bildetVi passerer den siste myra ned til Oppkuvvann og opplever et vakkert skue mot Såta. Stakene langs løypa er 300 cm høye og de når oss til skrittet. Vi måtte gå litt frem og tilbake i denne løypa for denne vakre kveldstunden tok rent pusten fra oss.
Se på bildetKuvehytta ligger ved utløpet av Store Oppkuvvann og har vært helt nedsnødd i vinter, men dukker nå mer og mer opp av dvalen. Med 180-200 cm med snø har det bare vært taket som har vært synlig på den ene siden og man har vært nødt til å grave seg nedover for å finne inngangsdøren.
Se på bildetKuvehytta ligger mellom Lille og Store Oppkuvvann, ved utløpet av Store Oppkuvvann. Hytta kan sees fra Hovedløypa langs Oppkuvvann og ligger 50 meter fra løypa. Denne fantastisk snørike vinteren har hytta mer eller mindre ligget begravd i snø, men dukker mer og mer opp for hver dag. Her har ligget mellom 180-200 cm snø de siste månedene og både uthus og hytte har blitt gravet opp flere ganger i løpet av denne snørike vinteren over 4-500 meter.
Se på bildetVåren kommer til å komme seint på Oppkuven i år. Skal vi gjette på snø til godt etter 17. mai?
Se på bildetDet er bare såvidt skiltet stikker opp av sneen. Det må være opp mot 2 meter med sne i området rundt Oppkuven. Det er ikke tele i bakken, så det er skummelt å gå i all løssneen. På vei ned fra Oppkuven var det herlig løssne-kjøring der sneen nådde til knes. Plutselig kjørte jeg ned i en bekk og brakk både ski og stav. Turen hjem ble litt lenger enn jeg hadde regnet med.
Se på bildetFantastisk ved Lille Oppkuvvann i dag, vi står ved vestenden av vannet på hovedløypa mellom Skansebakken og Løvlia. På dette vannet legger isen seg først og forsvinner sist. I år la isen seg 3 november og i fjor vår forsvant den 3 mai.
Se på bildetVillmannsgjelet ligger i Villmannsdalen og er en smal passasje før man når toppen. Her er det akkurat bredt nok til at Løypemaskinen kommer gjennom. Da løypebasen fikk ny maskin for et par år siden måtte han velge en type som var smal nok til å komme gjennom Villmannsgjelet.
Se på bildetSåta ligger ved Oppkuvvann og er den toppen vi ser fra løypekrysset. Toppen har flott utsikt mot byen og er lett å gå opp på fra baksiden. Her ved Oppkuvvann målte vi 190 cm snø mellom Villmannsdalen og Oppkuvvann. På toppen her står det en stake og vi stakk skia ned langs denne og skia er 190 cm lang og den gikk ned i hele lengden.
Se på bildetVillmannsdalen er bare et kallenavn og går fra Langtjern til Oppkuvvann. Den lille dalen er vill og vakker og er innenfor Oppkuven Naturreservat. Hovedløypa fra Skansebakken til Løvlia går gjennom dalen der det er en flott foss og et smalt gjel som løypa går igjennom.
Se på bildetPerlemorskyer over Oppkuven og vi har fått oppleve dette vakre fenomenet flere dager på rad. Dette er noe som bare skjer på denne tiden av året fordi sola må stå i en passe vinkel for å lage perlemorskyer.
Se på bildetVakrere og mer vinterlig blir det knapt. Løypa til Oppkuvtoppen går gjennom eventyrlig terreng, med sus av Asbjørnsen og Moe.
Se på bildet50 bilder vist.