I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Mast i Marka, markamonster, monstermast. Installasjonen befinner seg i lia bak Storflåtan gård.
Se på bildetIsen på Storflåtan la seg sent denne vinteren, og er også en av de første til å forsvinne i denne delen av Marka. Her ved demningen er det helt åpent, men også utover vannet ble det i løpet av dagen i dag noen åpne partier. Storflåtan gård i bakgrunnen, hvor den sørvendte vollen har blitt helt snøfri nå. Om man vil ha seg en skitur i området, går det an å gå Damtjern-Skottaveien-Storflåtan-Bleiksjøen, ingen nypreparert opplevelse, men stort sett sammenhengende såle med unntak av noen våte myrer.
Se på bildetSelv om vannene i Marka begynner å legge seg, er langt fra alle farbare for "dødelige" markatravere. Storflåtan er ofte et av de siste vannene hvor isen legger seg, og i dag var det kun litt sørpe ved dammen i øst. Resten av vannet var helt åpent, og vinden laget store bølger. Det forsinker isdannelsen ytterligere.
Se på bildetTømmeret fra Skottarenna ble trukket med spillflåte fra utløpet av renna og forbi Langtangen til Flåtadammen. I andre vann hvor det ble fløtt, er det ofte spor etter fester for tømmerlenser for å holde tømmeret på plass under ugunstige vindforhold. Jeg gikk strandkanten rundt spissen av Langtangen, men fant ingen bolter eller synlige boltehull. Men dette er en fin rasteplass, hvor mangelen på stier ut på Langtangen viser at her er det båtfolket som holder til.
Se på bildetUt fra kartet og retningen på de tre siste røysene med rennematerialer, må utløpet av Skottarenna ha vært omtrent her. Merkelig nok er det ingen spor etter fundamenter eller forankringer av renna i strandkanten langs østsiden av odden vest for Langtangsvika. Til høyre for midten av bildet er Langtangen med den karakteristiske toppløse furua ytterst på spissen.
Se på bildetEtter Kulpmyr er det vanskelig å følge rennetraseen videre, men om lag hundre meter før den endte i Storflåtan, ligger denne stabelen med rennebukker på vestsiden av en liten dal, GPS-koordinater 8148 6502. Etter dette er det to andre materialrøyser som antyder den videre retningen til utløpet. Storflåtan er synlig mellom trestammene.
Se på bildetSnøvinteren 1950-51 tok bokstavelig talt knekken på Skottarenna, og de (kreosot)impregnerte materialene ble brukt til skåvegger i skogbestyrer Hoffarts kanal forbi Loka (bilde nr. 20041) og i diverse uthus. Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) brukte rennematerialer til denne hytta i Langtangsvika i Storflåtan, bygget i 1960. Et primitivt byggverk delvis over en bekk. Takket være impregneringen kunne jeg lukte hytta før jeg så den. Praktisk, siden den er tegnet inn feil på GPS-kartet. Skottarenna endte i Stoflåtan på odden vest for hytta.
Se på bildetDenne kvelden oppsto det et mye større halofenomen enn de «værmennene» vi vanligvis ser. Sirkelen er en relativt vanlig 22 graders sirkel, værmennene vi oftest ser er deler av denne. Den vingeformede buen med spissen ned som er på toppen av 22 graderen, er starten på en meget uvanlig bue, en «sunvex Parry arc». I tillegg er det tendenser til sidetangenter der værmennene vanligvis sees. Haloer skyldes lysbrytning i likt orienterte iskrystaller i luften, og varsler ofte om værskifte. Vi får se.
Se på bildetFlåtademningen, eller Flåtadammen som den vanligvis kalles, er fløtningsdemningen i Storflåtan. Den ble bygget i 1915-20 samtidig med atthaldsdemningen på bilde nr. 20026. Fløtningsløpet var mellom betongveggene. Disse, sammen med betongdekket på toppen, er senere modifiseringer av demningen. Her hadde jeg selskap av en fossekall på turen mot Heggelivannene, men nå da jeg hadde planlagt å fotografere den, hadde den forsvunnet.
Se på bildetAtthaldsdemningen i Storflåtan er en steindam bygget 1915-20 som senere har fått betongdekke på toppen. Fra denne vinkelen er de fint tilhogde steinene godt synlige. Godt synlig er også Storflåtan gård på den andre siden av vika der den bader i ettermiddagssol. Selve fløtningsdammen er i samme utførelse, men tilført flere senere betongdetaljer.
Se på bildetDagen gryner ved Storflåtan, men nattetåke henger ennå igjen og lager en fin stemning.
Se på bildetFra Storflåtan Dam og opp til Spålsveien tiner myrene raskt, men i dag var det bra her øst for Storflåtan.
Se på bildetDet er snart førefall mellom Skottaveien og Storflåtan Dam, men holder nok ut helgen. Men det er fortsatt bra på Skottaveien og Spålsveien.
Se på bildetTriste værforhold i Marka i dag med tåke og tungt føre som her ved Loka mellom Storflåtan Dam og Skottaveien.
Se på bildetFra Vassendvika går det løype sydover Storflåtan (452 moh.) mot Kikut, men tar vi av før dammen, kan vi følge staket løype inn i vika i sydøst og komme på løypa mot Skamrek og Heggelivannet. I bakgrunnen ruver Oppkuven med sine 704 moh.
Se på bildetUtrolig bra i terrenget på vei til Spålsveien, kjørt med stor maskin mellom Skottaveien og Spålsveien og overaskende bra.
Se på bildetDet var mange folk i se i Krokskogen i dag, både på sykkel, til fots og på rulleski. Noen valgte også kano som fremkomstmiddel, slik som her ved utløpet av Storflåtan. Rundt dette vannet var det en god del som hadde klare intensjoner om å overnatte ved bredden.
Se på bildetDet er alltid fint med en stopp ved Storflåtans bredd og la øynene skue ut over vannet - her er nok mye stor ørret i dypet. Gress og trær begynner å gulne, og høsten melder sin ankomst denne siste helgen i august. Men ennå er det deilig når sola er fremme.
Se på bildetIsen på de fleste vannene nord i Marka har nå lagt seg; selv Øyangen er delvis tilfrosset. Men ved Storfåtan er det bølgeskvulp og lite som minner om at det er siste helg i november.
Se på bildetPå dagens sykkeltur kunne vi se at det er lite vann i Storflåtan. Kanskje skyldes det arbeidet med demningen i Svarten?
Se på bildetHer ved Storfåtan passer det med en kort stopp når man sykler gjennom Marka. I dag ble det Ringkollen - Spålsveien - Storfåtan - Kuvelia - blåmerket sti langsmed Smeddalen og Stuevannsdalen ned til Sørkedalen. Og innlagt t/r Oppkuven på bena. Like ved der bildet ble tatt, hadde noen slått opp telt, og den grønne gress-sletta innbyr til piknik og en hvil.
Se på bildetStorflåtan lå der vakker og blinkende i solskinnet, og fotografen ble friste til å bade. Men temperaturen i vannet var litt lav, så det ble med tanken.
Se på bildetStorflåtan ligger 454 moh øst for Damtjern. Ved å velge litt utradisjonell skiløype denne flotte utfartsdagen, kunne vi nyte fjellfølelsen over den hvite flaten forbi Langtangen og inn i Sandviksdalen.
Se på bildetDet mangler ikke på sne på Krokskogen nå. På Storflåtan var det dype, kalde scooterspor i dag.
Se på bildetVirkelig varmt i sola til tross for oktober og deilig med en hvil etter en lang sykkeltur.
Se på bildetAlltid like fint her for en rast. Like ved er telt slått opp for natten.
Se på bildetFormiddagen på Storflåtan bød på mye sol, men etter hvert kom det skyer inn over vannet. Plutselig hørtes tordenskrall, og det kom også litt regn. Heldigvis ikke mye.
Se på bildetStorflåtan er et stort vann, og ørreten her kan nå anselig størrelse. Nå er vi inne i en av de beste fisketidene på året, noe disse padlerne sikkert tenkte å dra nytte av. Klikk på ”Kart”, så ser du hvor bildet ble tatt fra!
Se på bildetFremdeles skiføre mellom Storflåtan Dam og Loka, men det synger på siste verset. Oppkuven i bakgrunnen.
Se på bildetPå grunn av lav vannstand i Storflåtan kunne man nå se restene av Tolverbanen. Dette var en hestejernbane hvor tømmeret ble fraktet fra Damtjern til Vassendvika. Opprinnelig var det meningen at tolverhjulet i Vassendvika, som det kan sees fundamentet av i dag, skulle dra tømmeret denne veien, men på grunn av vannmangel kom dette aldri i skikkelig drift.
Se på bildetDet ble etter hvert pent, varmt vær ved Storflåtan i dag, og det ble noe malerisk over landskapet
Se på bildetVi er i løypa mellom Sandviksveien og Storflåtan dam, og her går vi mest på maskinsålen fra i vinter. Utenom denne er myrene våte og bare. Broene er mere flåter enn broer og ligger og flyter og er ikke lette å komme over. Vi må ha med oss siste rest av vinteren før vi gir oss.
Se på bildetIkke lett å ta seg frem langs Loka i dag, det var flom i elva fra Storflåtan og Loka er oversvømmet og vi måtte gå inn i skogen og krongle oss frem. Vi ser Oppkuvmassivet i bakgrunnen.
Se på bildetVed utløpet til Loka er det alltid åpent vann. I dag krydde det av ender, og vi så også to hegrer på flukt med et enormt vingespenn og stygge skrik. Her ved Loka renner elva fra Storflåtan ut i både Loka og Vesleflåtan. Atjernsløypa går forbi her mellom Storflåtan dam og Sandviksveien. Det er fremdeles fine forhold her.
Se på bildetHytta ved Storflåtan Dam ligger vakkert til og bilveien fra Damtjern til Heggelia går rett forbi og deler tunet i to. Grenaderløypa går forbi Storflåtan Dam og vi kan skimte hytta når vi krysser brua nedenfor Dammen.
Se på bildetDet er vel tvilsomt om Grendaderløperne stoppet og tok en titt på elva som renner fra Storflåtan og ned i Veslefåtan da de passerte her i går
Se på bildetForeløpig er det litt lite sne til å preparere løypene over Storflåtan, men det er likevel greit å gå over vannet!
Se på bildetTrygve Christensen spanderer Kvikk Lunch på damene - Gunvor Strandbråten (til venstre) og Åse Irene Haugseggen.
Se på bildetHer er det fint å raste! Stedet ligger ved demningen der Storflåtan renner de få meterne ned til Vesleflåtan.
Se på bildetSom etterhvert gikk over til en sommernatt på Krokskogen. Fisk ble det imidlertid ikke denne gangen på denne familien.
Se på bildetBildet er fra helt vest i Storflåtan. Isen har begynt å legge seg i stille viker, men er så langt i fra mulig å gå på. I dag blåste det "hatter og høy" og bølgene gikk høyt i sørenden av vannet. Bilveiene i marka har et tynt dekke av snø som gjør det glatt å sykle. Nå venter fotografen bare på mer kulde slik at han kan ta fram skøytene før skisesongen starter.
Se på bildetTemperatur og løyper var perfekte denne vinterferien. Her ved Storflåtan på vei tilbake til Løvlia.
Se på bildetUtsikt mot Storflåtan og Storflåtan Gård fra veien under høgda ved Sandviksdalen. Et vidt syn mot et viktig området i "hjertet" av Nordmarka.
Se på bildetTross det flotte været er det nesten ikke folk ute. Trinsene på skistavene sank ikke akkurat ned i dyp snø her på isen - snølaget var tynt. De fleste stedene er det nok snø, men enkelte bratte kneiker kan være isete der mye ploging har skrapt vekk det øverste snølaget
Se på bildetFint vær over Storflåtan selv om det ble lite fisk å rense, men hva gjør vel det?
Se på bildetI 1959-60 ble det anlagt vei fra Sæterroa via Storflåtan gård og videre til Skotta. Da vi syklet der i juni 1960, var den fortsatt ikke ferdig fra Storflåtan og til Skotta, og til tross for gode hensikter og veivals, var det fortsatt mye om å gjøre før den var egnet til sykling. Her prøver Terje Leinaas førersetet på veivalsen. Ingen form for servostyring her!
Se på bildet50 bilder vist.