Bruk skjemaet under til å søke etter bilder og sortere resultatet. Merk at det er mange kombinasjoner som ikke vil gi resultat. Resultatet vises i bildeslideshowet og i tabell under skjemaet. Slideshowet spiller av seg selv hvis muspekeren holdes utenfor bildet.
Langs skiløypa fra Borgersetra til Vambu rett ved Svarttjern (ved Svarthøgda 654 moh.) står denne primitive plankehytta. I likhet med mange andre slike plankehytter, er den i fritt forfall. Her laget en solstråle gjennom en grånet og falleferdig vegg en spesiell effekt som jeg syntes det var verdt å ta vare på. Siden taket på hytta har falt sammen, er det bare et tidsspørsmål før det hele ligger nede. Rett ved hytta havarerte et tysk JU 52 transportfly 14. april 1940. Besetningen søkte tilflukt i hytta etter havariet.
Dette er den nordligste ruinen på setervollen. I tillegg til stein og mur var det deler av rustne jernplater, murstein og takstein. Mellom den sydligste og nordligste ruinen var det også andre spor av pilarer og grunnmurer, og et gammelt spadeblad lå henslengt mellom dem. Det er også en ruin rett vest for løypedelet, og ved den en henslengt kjele og en sinkbøtte.
Viksetra ble nedlagt i 1941, og noen av bygningene ble flyttet til Sæterroa ved Storflåtan. Orienteringskartet viser to ruiner på det som var setervollen. Vi fant både flere ruiner og rydningsrøyser. Dette er den sydligste tydelige ruinen, tre pilarer av stablet stein på rekke. Selve setervollen er helt gjenvokst av graner. Viksetra var kjentmannspost 1992-94.
Rughaug går for å være et av de fineste utsiktpunkten på Krokskogen, med utsikt i alle retninger. Kjente syn er Tryvannstårnet, Gausta (denne dagen med snø), Norefjell (med snøflekker), Ringkollen med hytta og solobservatoriet på Harestua, og mye mer. Denne dagen var det noe blådis, og da ble Tvetjerna og hyttene der et bedre motiv. Hytta til venstre er speiderhytta Solbu, hvor det var bål og full fart med meget unge speidere. Rughaug var kjentmannspost 1994-96.
Koia ved Søndre Svarttjern ble ofte omtalt som stallen, men det måtte i så fall vært for ponnier, så lav er inngangsdøra. Nå hadde stokkene i en glugge i nordveggen løsnet, slik at det gikk an å få inn et kameraobjektiv. Det måtte bli skudd i blinde med særs lang lukkertid, siden det var så mørkt der inne at ikke var mulig å se eller (auto)fokusere. Bildet viser ei primitiv koie med to køyesenger og noen skap. Koia har ikke skorstein nå, men vedkomfyren ligger utenfor i deler.
Nær toppen av kneika opp fra Søndre Svarttjern ligger denne gamle koia rett inntil skiløypa. Utforkjøring ned kneika var som regel spennende, fordi det ofte var eller hadde vært overvann på Svarttjern, og da kunne det enten lugge kraftig i overgangen eller plutselig være iset. Her var det gjerne mange fallgroper i snøen.
I min barndom og tidlige ungdom gikk Vikseterløypa over Svarttjerna nord for Rughaug. Her ser du over det nordre mot kneika ned mot dagens løypekryss nord for Femputtene. Dette var en krevende utforkjøring, bratt og svingete, trang mellom trestammene og oftest med lite snø, både på grunn av at skogen skjermet mot snøen og at det ble ploget heftig nedover. Nå er det laget ny løype nord for den gamle, og sist jeg var der var det ikke skispor i den gamle traseen.