Bruk skjemaet under til å søke etter bilder og sortere resultatet. Merk at det er mange kombinasjoner som ikke vil gi resultat. Resultatet vises i bildeslideshowet og i tabell under skjemaet. Slideshowet spiller av seg selv hvis muspekeren holdes utenfor bildet.
Det ble en kort tur på skøyter (8-10 meter), da isen ikke var spesielt god i styrke, selv om den var 5 cm. Men fint å komme seg ut i Marka. I terrenget var det vått. Husk nødvendig kompetanse og utstyr når du beveger deg på is. Skiforeningen har en turskøytegruppe. Bli gjerne med der for ta kurs og få erfaring med is under trygge rammer.
Det skal ha vært drevet tømmerfløting på Søndre Kytetjern fra Kytetjernssleppa og videre i retning Børtervann. I det klare vannet er da også tømmerstokker som har sunket, synlige flere steder. Flest stokker er det her ved utløpet, både i vannet og i myra langs starten på bekken. I bekkedalen til Deliseterfjorden, kjent som Østre Deliseterdal eller Gjørmedalen, er det tydelige spor etter en om lag én meter bred tømmervei fra vannet og ned til gjørmemyra. Veien er en typisk vintervei med grovt og nokså ujevnt steindekke, enkelte steder ryddet, andre steder oppbygget med en lav mur. Så man bør vel konkludere med at vannet har blitt fløtet, selv om bekken videre ikke er fløtbar.
Lorttjern ligger på 368.4 moh., og mange har nok vært i dette området, dog uten å vite at det er et lite tjern her. Skiløypa Fjellstadhytta - Fjellsetra )løype nr. 1219) går her, og bildet et tatt fra skiløypa. Vått i myra, og det var ca. 5 cm is på vannet og fine høstfarger på gresset.
Om lag 50 meter fra enden på tangen på bilde nr. 32678 ligger denne ganske enkle grunnmuren. Den er ikke stor, neppe mer enn 3 x 3 meter, men såpass stor at det ble plass til å ligge utstrakt med litt ekstra rom. Intet tydelig spor etter ildsted eller ovn, så dette var nok et enkelt overnattingssted, muligens for fiskere. Det skal være pen regnbueørret i tjernet, dette også ifølge en som hadde fisket der flere år tilbake.
I nordenden av tjernet har to tømmerstokker lagt seg til ro på tvers av hverandre, og i årenes løp har det dannet seg ei lita øy med mose, blomster og små trær. Idyllisk i novemberlys, sikkert enda finere sommerstid med grønne blader og blomstrende planter.
Langs bredden på vannet sørget våt myr og mange vindfall for at det ikke var raskt å ta seg frem. Denne store bjørka hadde nok ligget der noen år, og var full av store kjuker. Kjukene hadde hestehovform og vekstmønster som er typisk for knuskkjuker, men knuskkjuker er vanligvis mye lysere grå. Men det skal også finnes versjoner som blir nesten svarte som gamle, og etter mye leting på Internett fant jeg to bilder av kjuker som så ut som disse, og som kjukekjennere hadde funnet ut at var knuskkjuker. Unge knuskkjuker ble brukt til å lage knusk, en viktig ingrediens når folk i gamle dager skulle slå ild med flintstein.
Egentlig litt rart at hele tjernet er islagt, for det har ikke vært mye kulde. Det må ha vært mye barn her, med tanke på alle steiner og pinner som er kastet på isen. Isen var ikke veldig god, og bare 2 cm tykk, så skøytene fikk hvile. Litt snø i lufta, og røyken fra kaffebålet ses mot tåka.
Slik tar stupet på bilde nr. 32678 sett fra siden. Bratt berg i dagen, for bratt og glatt til å ferdes i, men med muligheter for furu til å finne rotfeste i sprekker. I bratta er det også et parti med mørkerød mose, som faktisk var synlig fra den andre siden av vannet, selv i novemberlys. Dette var området hvor tømmeret fra Strutsåsen ble seilt ned, kanskje helst den delen som er bak hjørnet midt på bildet.
Slik tar Søndre Kytetjern seg ut når man kommer langs Kytetjernbekken i Østre Deliseterdal, også kalt Gjørmedalen på grunn av særlig bløt myr med dårlig bæreevne og til dels dyp gjørme. Til høyre tangen med fin rasteplass og rester av grunnmuren til ei lita koie. Rett frem et stup som går rett til vanns, og hvor man sendte tømmer som var hogd på åsen i bakgrunnen, Strutsåsen, ned på tjernet til fløting. Skrenten fortsetter videre oppover, men er tilvokst nå.
I dag var det tr-fire plussgrader i Bærumsmarka, og helt greit turvær. Flere av stiene var ganske tørre, og noen av dem hadde også litt tæle. Her inne mellom grantærne, mellom Mellom og Fiskelaustjern, var skogbunnen grønn. Bare rødmerkingen i denne traseen minner oss på at det snart er vinter. Det var sparsomt med lys i skogen, så bildet måtte tas med en iso-verdi på 2000, siden fotografen ikke benyttet stativ.