Bruk skjemaet under til å søke etter bilder og sortere resultatet. Merk at det er mange kombinasjoner som ikke vil gi resultat. Resultatet vises i bildeslideshowet og i tabell under skjemaet. Slideshowet spiller av seg selv hvis muspekeren holdes utenfor bildet.
Jeg har pigget meg ut fra Steinsbystranda, ca. 40 cm mellom hver gang jeg sjekket istykkelsen. Kom 110 meter ut før isen ble for tynn, selv for en med komplett sikkerhetsutstyr og kompetanse. Men solnedgangen ble magisk. Så turen på 220 meter i løpet av 22 minutter var verdt det! Hadde ikke vært mulig å få tatt dette bildet fra stranda.
Det ble ikke noe bål i dag. Minus ni grader, så ikke så kaldt. Men å sitte på en stein funker også, når du har ei god rastejakke i dun. Isen har lagt på seg noe. Ingen sprekker da jeg gikk på turskøyter i dag. Men isen en nesten helt umulig å lese med 2,5 cm snø oppå. Vi ser mot Haugkastvika.
I september 2019 gikk det et stort steinras over den gamle driftsveien i Åsbråtakleiva, og stien der ble sperret for all ferdsel. Senere ble det åpnet for å passere raset igjen, men det ble bare delvis ryddet, og tråkket går i storsteinet ur. Med snø er passasjen ganske krevende, for nå har den våte snøen frosset til og dekker mellomrommene mellom blokkene, men den tåler ikke vekten av en person. Med forsiktighet går det likevel ganske greit.
På Søndre Kolsås er det fullt av tråkk etter besøk i jula og tiden etterpå. Her har også noen pyntet en furu med glasskuler og gyllent glitter. Etter vindværet er ikke alle kulene like hele. Denne dagen skyet det over, og det kom lett snø. Stinettet her var ganske bra, men med enkelte isete partier dekket med et tynt lag av lett nysnø.
Merradalen er en av tre adkomstveier til Kolsåsmassivet fra vestsiden. Dette er en gammel driftsvei for tømmertransport. Etter høstens nedbør renner fortsatt ganske mye vann i bekken fra myrene mellom Søndre og Nordre Kolsås, og det bratte veifaret er fylt av ruglete is. Fra toppen av stupet henger tallrike istapper, som fortsatt vokser og etter hvert faller ned. Dette er fortsatt en mulig vei opp, men nedover er den mer enn krevende.