Lysløypa Østmarksetra - Lutdalen - Sleppa

Løype nr: 165
Område: Østmarka
Lengde: 2.2 km
Preppetype: Klassisk
Siste preppetype: Scooter
Preppestatus: Delvis preparert
Ferdig preparert: 11.03.2021
Delvis preparert: 02.01.2022 04:21
Lysløype Lysløype

Oversiktskart

Beskrivelse

Løypa starter fra bommen ved parkeringsplassen nedenfor Østmarksetra. På fine søndager blir parkeringsplassen tidlig full her. I så fall kan du prøve parkeringsplassen ved Haraløkka og gå derfra (løype 163).

Løypa vi har framfor oss er egentlig turvei med lys. Det betyr at det kan være mye fotgjengertrafikk her hele uken, og at skiløypa kan være temmelig slitt. Løypa går langs nordsiden av Ulsrudvannet - vi holder til venste, går opp en bakke og fortsetter i svak nedoverbakke innover et høydedrag.

Ca 700 meter fra start kommer vi til den kjente veiknuten som noen kaller Korketrekkeren og andre kaller Svingbrua. Uansett navn, er dette en uvant veikonstruksjon å treffe på i Marka, der den går i flere slyng ned til Nøklevann. Traséen for preppemaskinen er lagt utenom selve brua.

Vi fortsetter til nordenden av vannet, der vi har flere valg videre. Løype 684 og løype 164 og går til venstre, opp Lutdalen mot henholdsvis Oppsal og Haugerud. Løype 181 går i samme retning, og fortsetter som scooterkjørt løype til Lutvann. Denne går også sørover isen på Nøklevann, mot Rustadsaga.

Vår løype fortsetter mot høyre, langs østsiden av vannet. Vi går opp en bakke, og kommer til Sarabråten - et historisk interessant sted som du finner informasjon om på skilt som er satt opp på tunet. Her finner du også en minnestøtte over 13 Milorgkarer som ofret livet for fredens sak.

Konsul Thomas Heftye kjøpte dette stedet i 1856, og både en rekke celebre gjester og ”vanlige folk” fra Oslo-området besøkte Sarabråten. På slutten av 1800-tallet var dette det mest benyttede utfartsstedet for folk i byen.

600 meter sør for Sarabråten kommer vi til Sleppa - og kan fortsette mot sør til Øgården (løype 681) - eller over åsen, østover til Mariholtet (løype 682).Edit

Bilder

Tilknyttede løyper og turer

Nr Navn Fra Til Lengde i km
242 På ski til Gullsmeden Østmarksetra Østmarksetra 10.2

Adkomstinformasjon

Slik reiser du til og fra Østmarksetra