Knurra - Skålsjøen - Steinsjøen - Vangen

Løype nr: 189
Område: Østmarka
Lengde: 6.8 km
Preppetype: Scooter
Siste preppetype: Scooter
Preppestatus: Preparert tidligere
Prepareres av: Skiforeningen
Ferdig preparert: 02.01.2022

Oversiktskart

Beskrivelse

Løypa starter i Knurra, den trange passasjen mellom Fløyta og Røyrivann. Hit kommer vi i løype 256 fra Losby eller løype 1395 fra Geitsjøen. Mens løype 257 og løype 190 går ut på Røyrivann mot henholdsvis sørenden av Røyrivann og Vangen (via Tonevann), skal vi mot sistnevnte sted via Skålsjøen. Vi svinger straks opp til høyre.

I Askeslora møter vi skogsbilveien ("Vannveien") - vi krysser velteplassen og velger Skålsjøveien, en kilometer drømmeløype - særlig når vi går i motsatt retning. Vi passerer Skålsjøkoia, som disponeres av OFAs lokale avdeling. For 50 år siden sto den ulåst og det gikk bra - den gangen.

Vi er framme ved Skålsjøen (opprinnelig Skårer-sjøen) - og over vannet går kilometeren fort. Her kan vi ta en av de "gamle, ensomme løypene", for eksempel opp forbi Lisetra eller helt i sydenden "Milorgløypa", gjennom Skjærmdalen til Steinsjøen, men da må du brøyte deg veg sjøl. Ingen orker gå der nå lenger. Vi kan også ta til høyre, i løype 566 mot Drettvann, Halssjøen og Deledalen.

Men vi går i land på venstre side av stor beverhytte (forlatt) omtrent midt på vestsiden av Skålsjøen. Ved Løkenseterputten, ikke langt fra Løkenseter, kommer vi ned på løype 174 som går mot Paradisputten og Skjelbreia om vi tar til høyre. Men vi følger dobbeltsporet mot venstre, forbi Vælsputten og nordenden av Kløftetjern.

I neste nedoverbakke svinger stormaskin-sporet brått til høyre mot Askevann. Vi kjører rett frem og ut på Gjevikputten (beveren har vært der også). Kort, pent stykke løype over til Steinsjøen, populære sole- og badeplasser, beverhytter og isfiskere. Ei stupbratt kneik ned på Fjøsmåsan, så kan vi igjen følge stormaskin-sporet opp til Vangen.

Fra Vangen går det flere løyper videre, bl.a. mot Skjelbreia (løype 423) og Bysetermosan (løype 182). Løype 190 går tilbake til utgangspunktet via Tonevann.Edit

Bilder

Tilknyttede løyper og turer

Nr Navn Fra Til Lengde i km
41 Vårskitur i Østmarka Bysetermosan Bysetermosan 19.9