Feriekolonien - Bergerlinna - Pens

Løype nr: 765
Område: Eidsvoll - Nes
Lengde: 4.1 km
Preppetype: Klassisk
Siste preppetype: Klassisk
Preppestatus: Ikke preparert
Prepareres av: Eidsvoll kommune
Ferdig preparert: 19.03.2019

Oversiktskart

Beskrivelse

En mer rettlinjet løypestrekning enn dette er det vanskelig å finne. Årsaken er at den i sin helhet følger traseen til en nedlagt hestejernbane. Den gikk mellom Berger Bruk ved Hurdalssjøen (hvor det var sagbruk og glassverk) og Dal stasjon, og stod ferdig til Norges første jernbane mellom Kristiania og Eidsvoll ble åpnet i 1854. Jernbanen, som fikk navnet Bergerlinna, ble imidlertid nedlagt i 1895. Skinnene ble fjernet, men deler av den gamle traseen er i dag en fin turvei hvor det vinterstid prepareres skiløype.

Og det er altså denne løypa du nå har framfor deg. Den starter på Vestvoll. Her var det tidligere feriekoloni for hovedstadens skolebarn, gjerne de som slet med dårlig helse eller underernæring. Tanken var at landlig luft og sunt kosthold ville hjelpe.

Fra Vestvoll går løypa i nordvestlig retning. Etter 800 meter tar løype 761 til høyre mot Ladderud, mens du følger jernbanetraseen videre gjennom skogen til Pens. Herfra går det løype videre mot venstre, til Sessvollmoen (løype 764), og til høyre i retning Granhaugåsen (løype 763).Edit

Bilder

Tilknyttede løyper og turer

Nr Navn Fra Til Lengde i km

Adkomstinformasjon

Slik reiser du til og fra Vestvoll