Fakta om føremeldingen

Oppdatert løypekart med preppestatus døgnet rundt. Førerapporter fra Skiforeningen og rundt 75 kommuner, idrettslag og løypelag fra Moss og Hurum i sør til grensen mot Lillehammer i nord. Skiforeningens føremelding holder deg à jour gjennom hele skisesongen. Her får du full oversikt - du får alt på ett sted!

Føremeldingen finner du på forsiden av Skiforeningens nettsider gjennom hele skisesongen, eller ved å gå direkte til www.skiforeningen.no/utimarka/foremelding/. Her ser du føremeldingens oppdaterte kart, teksten som beskriver dagens føreforhold og noen av de ferskeste bildene. Via kartet kan du klikke deg videre til føremelding for de enkelte områdene. Områdekartet sentreres til stedet der du befinner deg (dersom du godtar at nettleseren registrerer posisjon).

Oppdatert løypekart med prepareringsstatus finner du også ved å gå direkte til www.skiforeningen.no/marka/kart/. Dette er et "sømløst" kart med integrert turplanlegger og store mengder informasjon (kom i oppgradert versjon i febuar 2019).

Når du bruker smarttelefon, er føremelding og kart lettest å se i Skiforeningens app, iMarka (kan lastes ned gratis).

Dette er føremeldingen

 • En helhetlig presentasjon av hvordan skiføret er i alle deler av Oslomarka, samt Mossemarka, Follomarka, Nesoddmarka, Hurummarka, Hadelandsåsene, Gjøvik, Toten og Land, Totenåsen, Romeriksåsene - Nannestad, Hurdal - Feiring og Eidsvoll - Nes. Oslomarka består av Kjekstadmarka, Vestmarka, Bærumsmarka, Krokskogen, Nordmarka, Lillomarka og Gjelleråsen, Romeriksåsene, Østmarka og Sørmarka.
 • Dekker mesteparten av løypenettet fra Moss og Hurum i sør til Eidsvoll og grensen mot Lillehammer i nord - til sammen over 5000 kilometer med løyper.
 • Viser føreforholdene på tvers av kommunegrensene og uavhengig av hvem som preparerer. Her får du full oversikt på ett sted.
 • Bygger på rapporter fra Skiforeningens løypebaser og rundt 75 kommuner, idrettslag og løypelag.
 • Består av løypekart med preppestatus (ulike farger angir preppestatus), skriftlige rapporter som beskriver føreforholdene, og av lister med ca. 1500 løyper, der man kan se om løypa prepareres i dag, er preparert i går eller tidligere (dato oppgis).
 • På kartet kan man klikke på løypetraseen og bl.a. få opp info om siste preppedato for hele løypa og hvem som er ansvarlig for å preparere den. Man kan klikke seg videre til løypesiden i Markadatabasen, der mer info er å finne.
 • Kartet er "sømløst", dvs. at man kan flytte det fra område til område og hele tiden finne oppdatert informasjon.
 • Ferske førerapporter legges ut i føremeldingen hver morgen og oppdateres fortløpende utover dagen. Løypenes preppestatus oppdateres hele døgnet, fra Skiforeningen og de fleste samarbeidspartnerne vha. GPS. Andre rapporterer inn preppestatus manuelt.
 • Gjennom føremeldingen finner du store mengder tilleggsinformasjon, som turforslag, bilder, informasjon om steder i området, presentasjon av stuer/hytter inkl. oversikt over åpningstider - og mye mer.
 • Føremeldingen bidrar til god profilering av området/kommunen og av de som preparerer (bl.a. er det lenker til preppeansvarlig fra alle løypesider).

Når mange

Dekker et stort område

Skiforeningens føremelding dekket i utgangspunktet Oslomarka og Follomarka. Men nå kan du finne oppdatert informasjon om føreforholdene i størstedelen av området mellom Moss og Hurum i sør og Eidsvoll og Gjøvik kommune i nord. Den største tilveksten av nye samarbeidspartnere har kommet fra 2007.

 • Vinteren 2007-2008 kom Hadelandsåsene med i føremeldingen. Fram til 2010 kom også Toten, Land og Gjøvik med.
 • Vinteren 2010-2011 sluttet bl.a. Eidsvoll kommune, Feiring IL og Gjelleråsen IF seg til.
 • Vinteren 2011-2012 ble løypene i Rælingen (Rælingen kommune), Vestby (Vestby Skiløypeutvalg), Nesoddmarka (Nesodden kommune), Hurummarka (Hurum Turistforening, Holmsbu IF, Huringen IF), Kråkstad-Skotbu-Tomter-området (Kråkstad IL, Hobøl idrettslag), Hurdal (Hurdal Hele Året), Nes (Fenstad Skiklubb, Steinsjøens venner, Halmsås & omegn skilag og Nes skianlegg) samt noen flere løyper i Svea-området (Svea Skilag) lagt inn, og ble dermed også en del av føremeldingen.
 • Nye i sesongen 2012-2013: Mossemarka (Moss skiklubb), løypenettet i Østsinniåsen nordøst for Dokka (Nordre Land IL), Nannestad/Maura/Nordåsen (Nannestad og Bjerke løypekjørerlag), Tingelstad (Tingelstad IF), Jaren IL, Brandbu IF, Finnkollen IL og Nordre Eidsvoll IL.
 • Nye i sesongen 2013-2014: Haugsbygd Idrettsforening, Åskameratene U&IL, Norderhov UIL, Hakadal IL, Totenåsløyper AS, Styri og omegn vel.
 • Ny i sesongen 2014-2015: Bjørndal IF, Markaskolen, Kolbukameratene, Moen Sportsklubb.
 • Ny i sesongen 2015-2016: Vestre Gran IL, Grindvoll IL, Jevnaker IF Ski.
 • Ny i sesongen 2016-2017: Finstad sportsklubb.
 • Ny i sesongen 2017-2018: Bækkelagets Sportsklub - Ski, Bygdø idrettslag.
 • Ny i sesongen 2018-2019: Biristrand skole FAU, Biri IL, IL Holeværingen Løypelag, Redalen IL, HIK - Ødemørkkomiteen/Moss Skiklubb, Ringelia IL, Samfunnshuset Lindheim.
 • Ny i sesongen 2019-2020: Ås kommune, Skjerva løypelag, Nordre Østbygda vel, Øvre Vardal Sportsklubb.
 • Se oppdatert oversikt på denne siden.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

Ut på tur - eldre nyheter

07 Des 2011

Rapport fra første dag med skiføre:

Av Redaksjonen | Ut på tur

Da kom endelig snøen, litt senere enn i fjor og i forfjor, men absolutt ikke unormalt sent, og til gjengjeld kom det så mye at det ble skiføre flere steder. Markadatabasens automatiske systemer samlet inn denne informasjonen og presenterte den som føremelding til glede for de mange som hadde ventet sååå lenge ...

26 Nov 2011

Mens vi venter ..

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Mange lurer nok på om vi er ferdige med de gode snevintrene siden det fortsatt ikke er veldig vinterlig. Men det er ikke så mange år siden det heller ikke var føre på denne tiden. Og et annet år var det litt føre i november, men så dårlig til nærmere slutten av desember. Osv. Alt dette vet Markadatabasen og kan fortelle deg med noen tastetrykk, prøv selv.

18 Nov 2011

Snart klart til start på Lygna!

Av Redaksjonen | Ut på tur

Skimulighetene har latt vente på seg, men vi har vel vært godt vant de siste årene? Nå har imidlertid kuldegradene kommet og snøproduksjon er i gang flere steder. På Lygna er det nå like før vi kan spenne på oss skiene.