#1072: Røykenvik

Område: Hadelandsåsene
Moh.: 136 m
Steder i nærheten [ Brandbu Randsfjorden Ulsnestangen ]

Oversiktskart - Røykenvik

Beskrivelse

Røykenvik ligger i ei lun vik i Randsfjorden og var fra gammelt av et sentrum. Første dampskipet kom i 1837. Her var kai, pakkhus og kølbu. Den aller første butikken i Røykenvik var knyttet til Næs Brænderi og startet i 1863. Her var også det første posthuset.

20/12 1900 ble jernbanen fra Oslo med endestasjon i Røykenvik åpnet, med en fin stasjonsbygning og lokstall i tegelstein og snuplass for lokomotivet.

På begynnelsen av 1900-tallet var det stor trafikk og handelsvirksomhet her, med to hoteller, tre landhandlerier, bakeri og noe industrivirksomhet. I dag står bare lokstallen, pakkhuset og kølbua igjen. Lokstallen er pusset opp. Det er spisested i første etasje og butikk i andre. På utsida mot Randsfjorden er det en fin uteplass.

Pakkhuset inneholder "Oskar den 2 Cafe" og et lite vikingmuseum. Kølbua er blitt Vika Landhandel. Stasjonområdet er nå en del av småbåthavna.

Røykenvik Sag og Høvleri holdt til litt sør for stasjonsområdet. I dag er det bare lagerbygget som står igjen.

Det ble skipet ut mye tømmer. Hele vika var full av tømmer om våren. Noe ble kjørt på jernbanen og mye ble slept i tømmergrimer etter slepebåten Rond til Jevnaker.

I nordkant av vika ligger Brenneriet, med særegne selskapslokaler og catering. Her er et lite brennevinsmuseum.

Fra Røykenvik ser vi Nes kirke som ligger vakkert til ute på odden.Edit

Bilder

Løyper, ruter og turer tilknyttet Røykenvik