#162: Spikkestad

Område: Kjekstadmarka
Moh.: 110 m
Steder i nærheten [ Gullaugkleiva Transet ]

Oversiktskart - Spikkestad

Beskrivelse

Spikkestad er et tettsted i Røyken kommune, og er endestasjon for Spikkestadbanen. Stedet er en viktig innfallsport til Kjekstadmarka. Det vanligste utgangspunktet om vinteren, er lysløypa fra IL ROS' skistadion ved Elopak. Ta av fra riksvei 23 i Spikkestadbakkene og ta første avkjøring til venstre. Kjør over jernbanen og fram til Elopak. Sving til venstre ut på Gamle Drammensvei, forbi Elopaks kontorbygg.

På høyre side passeres den nye Vestbygda skole, i gropa som var uttak av leire for Spikkestad teglverk. Teglverket ble stiftet av Hans Spikkestad i 1897 og var bygdas viktigste arbeidsplass i 70 år før det ble revet da NEBB overtok tomta.

Rett etterpå tar veien av til parkeringsplassen.

Kommer du fra Drammen er det mulig å kjøre de gamle Gullhaugkleivene fram til lysløypa. Bussforbindelse til Spikkestad sentrum (15 min fra lysløypa) og tog til Spikkestad stasjon (10 min fra lysløypa).

Det er også mulig å starte fra Spikkestad ungdomskole, her er det parkering og løypa starter på bussholdeplassen.

Vår, sommer og høst er det fint å sykle på skogsbilveien nordover gjennom Kjekstadmarka. Da sykler du opp til Kjos gård og videre innover derfra. Du kan f.eks. starte ved Spikkestad stasjon. Før stasjonen ble åpnet i 1885 gikk veien i planovergang over til Elopak. Nå må en sykle opp på brua over jernbanen, første bygg på høyre side er det gamle meieribygget fra 1898. Mellom gangveien og Elopaks fabrikkbygg lå Spikkestad Tegleverk fra 1898 fram til det ble revet etter 70 år. Elopaks kontorbygg og Vestbygda skole ligger i leireuttaket til teglverket.Edit

Bilder

Løyper, ruter og turer tilknyttet Spikkestad