#912: Bislingsetra

Område: Nordmarka nord
Moh.: 627 m

Oversiktskart - Bislingsetra

Beskrivelse

Nedlagt seter i Lunner kommune, rett nord for Bislingen fjellstue. Med sine 627 moh. er den en av de høyest beliggende i Marka. I dag (2007) står det tre hus på setervollen, som deles i to av bekken som renner fra Bonntjernet og ut i Myllselva ved Storfløyta.

Det var i sin tid to setre her. På 1930-tallet var Anna Kjekshus fra Gran budeie på den setra som lå nærmest Myllsdammen. Hun kom gående fra Gran via Grua med dyrene om våren og holdt til her hele sommeren. På setra fikk en kjøpt rømme og annet godt. Fra Grua var det en god tur hit opp, og da smakte det nok godt med Annas rømmekolle når en kom fram. Rømmekollen besto av melk som var satt til syrning i små trebutter, 10-15 cm høye og 25-30 cm i diameter. Det dannet seg et lag med rømme på toppen, og ved servering fikk rømmen et dryss med kanel og sukker, og det var flatbrød ved siden av. Hele familien spiste med hver sin skje av rømmekollen, og når rømmen var spist opp, gikk den sure melka som lå under, til drikke for dyra.

På den andre av Bislingsetrene var Mari Espen fra Gran budeie. Hun kunne fortelle at hun flere ganger hadde hatt besøk av huldra, mens hun var her med buskapen på sommmerstid. Huldra var vakker med langt lyst hår, og hun hadde fine fargerike klær. Hun satt gjerne ned og småpratet litt, men ville aldri ha verken vått eller tørt. Huldrefolket, eller skogsfolket som de gjerne ville kalles, tok aldri i mot mat eller drikke fra mennesker. Huldra hadde egen buskap og bodde en knapp mil fra Bislingsetra. (Kilde: http://www.turweb.net/)

Oppdatert i 2016: Det ene seterhuset er nå borte. På vollen står det nå en hytte samt en seterbygning.Edit

Bilder

Løyper, ruter og turer tilknyttet Bislingsetra