Østmarksetra - Sleppa

Rute nr: 156
Område: Østmarka
Lengde: 2.5 km

Oversiktskart

Beskrivelse

Det er en svært interessant sykkelrute du har framfor deg nå. Den fører deg blant annet til det som omtales som Oslos første utfartssted i Marka, Sarabråten. Så nå er du på historisk grunn.

Du starter ved parkeringsplassen nedenfor Østmarksetra, og legger Ulsrudvannet bak deg idet du tar fatt på rutas første motbakke (300 meter lang). Veien fortsetter i svak nedoverbakke innover et høydedrag i retning nordenden av Nøklevann.

Veien ned mot vannet er spesiell. Så her anbefaler vi at du bremser opp, ser deg godt omkring og kanskje stopper og kikker på skiltet som forteller historien til Korketrekkeren - ett av flere navn som brukes på dette veistykket.

Veien går først over ei bru, svinger deretter 360 grader mot venstre, og så gjennom en åpning under brua. Derav navnet. Så fortsetter veien i flere slyng ned til vannet.

Denne veien - Sarabråtveien - ble anlagt i 1856 av konsul Thomas Heftye, som drev Sarabråten. Det sies at han bygde veien slik fordi han ville gi de besøkende en litt spesiell opplevelse når de skulle ta seg fram med hest og vogn ned mot Nøklevann. Og spesielt er det - også for den som ferdes på sykkel.

Vel framme ved krysset like nord for Nøklevann, tar du til høyre. Veien til venstre går oppover Lutdalen, og så nordvestover mot Oppsal (rute 472) og Haugerud (rute 214).

Du sykler nå tett inntil det idylliske Nøklevann, før du så tar fatt på en solid bakke (300 meter lang) opp til Sarabråten. Sarabråten er et historisk interessant sted, som du finner informasjon om på skilt som er satt opp på tunet.

Den allerede nevnte konsul Heftye kjøpte stedet i 1856, og både en rekke celebre gjester og ”vanlige folk” fra Oslo-området besøkte Sarabråten. På slutten av 1800-tallet var dette det mest benyttede utfartsstedet for folk i byen.

Vi anbefaler en rast ved murene på Sarabråten, før turen går videre sørover - og ned til krysset ved Sleppa. Tar du til høyre her, kommer du videre langs Nøklevann og til Rustadsaga (rute 157). Rute 450 fører over til Mariholtet.Edit

Bilder

Tilknyttede ruter og turer

Nr Navn Fra Til Lengde i km
229 Langtur fra Østensjøvannet Østensjøvannet Østensjøvannet 39.2
227 Nøklevann rundt Østmarksetra Østmarksetra 8.0
228 Rundt Nøklevann fra Ellingsrud Ellingsrud Ellingsrud 20.4

Adkomstinformasjon

Slik reiser du til og fra Østmarksetra