Framstadsæterfjellet rundt

Dette er en litt lengre rundtur i det flotte skiterrenget sør for Lygnasæter. På turen kommer du innom to serveringssteder som har åpent i helgene - Lushaughytta og Sagvollstallen.

Fra skiparkeringa rett sør for Lygnasæter Hotell starter vi i løypa som går over Skarvåsen. Etter litt stigning fra Lygna er vi raskt oppe på platået. Nå går vi i ca. 700 meters høyde, og terrenget er åpent og usedvanlig lettgått. På ettervinteren innbyr det til å sette seg ned med fjeset mot sola under en av furuene på de store myrpartiene her oppe.

Vi er raskt framme i løypekrysset ved Lushaughytta (3,7 km) og herfra tar vi gjerne turen opp bakken til hytta for å få oss en forfriskning. Serveringen her drives av Hadeland O-lag.

Fra løypekrysset tar vi løypa som går mot høgre. Den dreier etter hvert sørdover, ned i Svartdalen, og til et nytt løypekryss. Her skal vi holde rett fram - på tilbaketuren vil vi komme inn løypa fra venstre.

Vi er nå raskt framme ved Sverasæter, og her fortjener vi en rast. Kanskje kjøpte du med deg noe på Lygnasæter eller Lushaughytta, og i solveggen ved et av seterhusene her er det fint å ta fram dette.

Vi fortsetter så videre fra Sverasæter i jevnt fallende terreng. Vi forbereder oss på kryssing av brøytet bilveg, med fare for grus i vegen. Vi står nå i fine nedoverbakker parallelt med vegen før vi dreier mot venstre og krysser Risbakkvegen. Så bærer det igjen rett sørdover på ubrøytet skogsbilveg (umerket) gjennom åpent terreng, og snart er vi ved utfartsparkeringen i Ullvildsdalen.

Når denne skogsvegen noen ganger er brøytet, går løypa i stedet forbi Sverahytta, leirdubanen, og langs Randsjøen fram til Ullvildsdalen.

I Ullvildsdalen krysser vi vegen og fortsetter i fine nedoverbakker til løypekrysset ved Grunntjernet. Løypa rett fram går til Koperud, men vi skal til venstre mot Sagvollen. Terrenget er fortsatt åpent og vennlig, uten store skimessige utfordringer.

Vi kommer etter hvert fram til Sagvollstallen, der turens vendepunkt er. Her har Gran IL servering i helgene. Etter en velfortjent rast tar vi samme veg tilbake et par kilometer, men i løypekrysset ved Stråtjernet (etter Steinsjøen) tar du av nordover.

Nå er vi på veg opp til Fjellsjøplatået, og har foran deg turens kraftigste oppoverbakker. De kalles av mange for "Val-d’Isère". Vel oppe blir vi belønnet med vakkert terreng og fin utsikt. Ved løypas høgeste punkt kan vi evt. ta en avstikker vestover (ca. 500 meter), opp til Framstadsæterfjellet, der det er flott rundskue. Løypa fortsetter i friske bakker nedover på nordsida og passerer Fjellstadhytta, der det var servering tidligere.

Vi får Malsjøen på høgre side, og tar til venstre i første kryss. Etter noen kilometer er vi tilbake i Svartdalen - i løypekrysset vi passerte tidligere i dag. Dermed har vi sett Framstadsæterfjellet fra alle kanter.

Nå bærer det opp til platået igjen - og Lushaughytta. Vi har 4,7 kilometer igjen av turen, og tilbake til Lygna følger vi løypa over Grevsjømyrene, for å få variasjon.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Lygna

Nr Navn Fra Til Prepp Lengde i km
484 Lygna - Skarvåsen - Lushaughytta Lygna Lushaughytta 02.01.2022 3.8
485 Lushaughytta - Svartdalen - Sverasætra Lushaughytta Sverasætra 02.01.2022 2.8
1060 Sverasætra - Ullvildsdalen Sverasætra Ullvildsdalen 09.12.2021 4.0
486 Ullvildsdalen - Grunntjernet - Stråtjerna - Sagvollen Ullvildsdalen Sagvollen 30.03.2021 7.3
487 Sagvollen - Fjellsjøen - Lushaughytta Sagvollen Lushaughytta 30.03.2021 14.0
499 Lygna - Grevsjøen - Lushaughytta Lushaughytta Lygna 02.01.2022 4.7