Det er langt fra Ellingsrud til Streifinn. Turen går fra Østmarkas nordvestlige hjørne og hele veien ned til det sørligste punktet – Ytre Enebakk – og derfra nordover igjen på østsiden. Du skal innom både Mariholtet, Losby og Vangen.

Dette er en tur som fører deg inn til hjertet av Østmarka. Du får se daler, åser, elver og vann – og frodig og åpent jordbrukslandskap. På deler av turen sykler du langs Losby-vassdraget, der det har vært sagbruksdrift helt tilbake til 1500-tallet.

Du er innom asfaltert vei på et par strekninger, og du må ta deg fram på stier gjennom skogen. Men mesteparten av turen har du skogsbilvei med grus under dekkene. Det er liten høydeforskjell.

Vi kan grovinndelen turen i tre deler: Ellingsrud-Røyrivann, Røyrivann-Vangen og Vangen-Streifinn. Fra Ellingsrud til Mariholtet er det nesten flatt. På Mariholtet selges mat og drikke – denslags kan du også få kjøpt på Losby og Vangen.

Etter Mariholtet legges kursen østover mot Losby. Her er det noe stigning i starten, og tilsvarende nedoverbakke når du nærmer deg det åpne og vide landskapet ved Losby. Her tilbringer du ca tre kilometer på asfalt.

Videre følger du Losby-vassdraget sørover til Røyrivann. Nå er det slutt på skogsbilveien, og vi er over i del to av turen. Til Vangen går det ingen vei – men det er uproblematisk å ta med seg sykkelen på stien forbi Tonevann. Stien er tydelig merket helt fram til Vangen.

Så er det grusvei igjen fra Vangen, og vi er i gang med del tre. Friske unnabakker ligger foran, du kommer ned til Bysetermosan og Fjell, og fortsetter langs Børtervann. Du er innom et parti med trillesti, passerer Durud, og sykler inn på gang- og sykkelvei langs Vågvann. Nå har du tre-fire kilometer med asfalt framfor deg.

Ytre Enebakk passeres, du runder Østmarkas sørligste punkt ved Tangen bru, og er dermed på vei mot nord igjen – og øst. Tettbebyggelse og gårder tilbakelegges, og igjen har du et par parti med trillesti i vente. På god vei kommer du fram til Kirkebygda, kommunesenteret i Enebakk.

Du sykler forbi store gårder, men snart er du inne i skogen – på sti. Resten av turen er en blanding av sti, litt ”rufsete” traktorvei og god skogsbilvei. Du beveger deg nå gjennom et område i Østmarka som er betydelig mindre besøkt enn de mer sentrale områdene. Når du kommer fram til det nedlagte serveringsstedet Kølabonn og fortsetter nordover mot Klokkertorget, vil du nok merke en betydelig kontrast til strekningen Ellingsrud-Mariholtet.

Streifinn ligger på Flateby, helt øst i Østmarka, omtrent midt mellom Ytre Enebakk og Lørenskog. Ikke langt fra Streifinn kan du gå rett på bussen.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Ellingsrud

Nr Navn Fra Til Lengde i km
155 Ellingsrud - Mariholtet Ellingsrud Mariholtet 4.4
274 Mariholtet - Losby Mariholtet Losby 9.2
327 Losby - Vangen Losby Vangen 9.3
219 Bysetermosan - Vangen Vangen Bysetermosan 3.9
279 Fjell - Bysetermosan Bysetermosan Fjell 2.0
287 Durud - Fjell Fjell Durud 5.2
286 Ytre Enebakk - Durud Durud Ytre Enebakk 5.3
285 Ytre Enebakk - Roligheta - Kirkebygda Ytre Enebakk Kirkebygda 8.4
818 Festningsdalen - Kirkebygda Kirkebygda Festningsdalen 4.3
817 Finland - Festningsdalen Festningsdalen Finland 2.8
282 Streifinn - Finland Finland Streifinn 3.7