Gjennom Østmarka fra Krokhol

Vi skal holde oss i den vestlige delen av Østmarka. Tonevann og Røyrivann er østligste punkt. Vi starter på Krokhol, og ender turen ikke så langt unna.

Fire steder kan det være mulig å få kjøpe seg mat og drikke underveis. Vi skal nemlig innom både Vangen, Losby, Mariholtet og Skullerudstua. Fra Krokhol til Vangen er det mest skogsbilvei, men også en strekning (1,7 km) med trillesti (før Skjelbreia). Vi tråkker opp bakkene til Vangen, og peiler oss inn på skiltstaken på vollen øst for kafeen. Her starter den blåmerkede stien som vi skal følge gjennom skogen fram til Røyrivann.

Stien er ca 3,6 kilometer lang. Vi ”klatrer” opp mot Pølseberget, og kanskje må vi "klatre" litt på vei ned igjen også. Snart ser vi Tonevann, et fint sted for en rast. Oppover igjen, mellom Vesle Tonekollen og Tonekollen, og så er det nedoverbakke fram til plassen der skogsbilveien starter, ved gapahuken vest for Røyrivann. Vi møter noen bratte kneiker underveis, men de er ikke lange, og det bør være helt uproblematisk å ha sykkelen med på denne strekningen gjennom skogen.

Fra Røyrivann sykler vi, delvis i nedoverbakke, langs det tradisjonsrike Losby-vassdraget. Her har det vært sagbruksdrift helt tilbake til 1500-tallet. Etter Mønevann er landskapet mer åpent, og vi sykler langs de vide golfbanene i Losby. Så er vi innom asfalt i ca tre kilometer, før vi stikker til skogs igjen ved Vestereng. Nå er vi på vei over mot Elvåga og Mariholtet, rett vest for Losby.

Fra Mariholtet skal vi videre mot vest, og tar oss over åsen til Nøklevann. Vi følger vannet sørover mot Rustadsaga, og er snart framme ved Skullerudstua. Nå gjenstår siste etappe – strekningen sørover til Grønmo. Her kan man hoppe på nærmeste buss, eller velge riksvei 155 tilbake til Krokhol. Det er en strekning på knapt sju kilometer.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Krokhol

Nr Navn Fra Til Lengde i km
218 Krokhol - Vangen Krokhol Vangen 8.0
327 Losby - Vangen Vangen Losby 9.3
274 Mariholtet - Losby Losby Mariholtet 9.2
450 Sleppa - Mariholtet Mariholtet Sleppa 1.8
157 Rustadsaga - Sleppa Sleppa Rustadsaga 3.2
451 Skullerudstua - Rustadsaga Rustadsaga Skullerudstua 1.2
166 Skullerudstua - Grønmo Skullerudstua Grønmo 3.3