Langs Flyktningeruta

Tur nr: 211
Område: Østmarka
Lengde: 16.8 km
Gradering: Medium

Vi skal fra Streifinn til Kølabonn og tilbake. Det blir en tur på historisk grunn, for på deler av denne rundturen følger vi den tradisjonsrike Flyktningeruta. Rundt halvparten av strekningen har scooterpreparerte spor.

Fra Streifinn legger vi i vei mot vest, krysser Østre Morttjern og Gjeddevann, og legger så kursen mot sør. Hellertjerna passeres, og vi kommer fram til Bikkjetjern. Her er det en gapahuk som innbyr til rast under tak.

Vi fortsetter i samme retning, og passerer Klokkertorvet. Nå går vi i den samme traseen som mange flyktninger og kurérer gikk på sin vei mot Sverige under okkupasjonen i 1940-45.

Flyktningeruta ble opprettet i 1995. Den er merket, bl.a. på Kølabonn, der det står et skilt på vollen nedenfor bygningen. Kølabonn er et tidligere serveringssted. Her var det nok folksomt i helgene i tidligere tider, men nå er det øde og forlatt her inne.

Vi fortsetter videre gjennom skogen, og kommer ned bakkene til Vengsveien. Her går Flyktningeruta til høyre, mens vi tar til venstre. Her er det slutt på scootersporene, og i strøkne løyper vi tar fatt på siste del av turen.

Det bærer nordover i lett terreng, vi passerer Påstrand, litt stigning venter oss, og så kommer vi fram til løypekrysset ved Skillebekk. To kilometer gjenstår, og vi er tilbake ved Streifinn.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Streifinn

Nr Navn Fra Til Prepp Lengde i km
268 Streifinn - Hellertjerna - Klokkertorvet Streifinn Klokkertorvet 16.03.2018 5.2
646 Klokkertorvet - Kølabonn - Festningsdalen Klokkertorvet Festningsdalen 12.03.2021 2.0
417 Festningsdalen - Katisa - Skillebekk Festningsdalen Skillebekk 29.12.2021 7.6
643 Streifinn - Skillebekk Skillebekk Streifinn 16.03.2021 2.0