Rundt Nøklevann fra Ellingsrud

Vi skal ut på en to mils sykkeltur i Østmarka, med Ellingsrud som utgangspunkt. Før vi kommer tilbake, har vi tatt runden rundt Nøklevann. To stuer med servering har vi også passert.

Turen går først sørover til Mariholtet. Dette er første mulighet til å kjøpe seg mat og drikke på turen.

Østmarka er kjent for sine åser i nord-sørgående retning. En av disse skal vi forsere nå, for turen skal ”ett hakk” vestover. Dermed blir det litt stigning – men dog ikke mer enn ca 50 høydemeter på en kilometers lengde. Deretter venter fin utforkjøring ned til Sleppa. Strekningen vi har syklet nå, skal vi også sykle på hjemveien. For nå blir det rundtur rundt Nøklevann.

Vi tar til høyre, mot Sarabråten. Dette regnes som det første utfartsstedet i Oslomarka. Fortsatt står murene der etter dette legendariske stedet som konsul Thomas Heftye bygde.

Turen går videre til nordenden av Nøklevann. Så skal vi opp Korketrekkeren, en original veikonstruksjon som også Heftye står bak. Veien går i flere slyng opp lia. Heftye mente det kunne være spennende for gjestene å få en litt utradisjonell ”veiopplevelse” når de skulle fraktes fra byen og inn til Sarabråten.

Vel framme ved Ulsrudvannet byr det seg fine muligheter for bading. Fra parkeringsplassen nedenfor Østmarksetra går turen nå sørover langs vestsiden av Nøklevann, forbi Haraløkka og fram til Rustadsaga. Også her er det mat og drikke å få kjøpt. Bademuligheter er det også, nærmere bestemt oppe ved demningen.

Men forholdene for bading er enda bedre når vi kommer videre østover langs vannet. Kattisa er et fint sted å stanse. Herfra sykler vi nordover forbi Bremsrud til Sleppa, og dermed er vi på kjente trakter igjen. Turen går tilbake til Ellingsrud på samme vei som vi kom.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Ellingsrud

Nr Navn Fra Til Lengde i km
155 Ellingsrud - Mariholtet Ellingsrud Mariholtet 4.4
450 Sleppa - Mariholtet Mariholtet Sleppa 1.8
156 Østmarksetra - Sleppa Sleppa Østmarksetra 2.5
336 Haraløkka - Østmarksetra Østmarksetra Haraløkka 1.2
337 Haraløkka - Rustadsaga Haraløkka Rustadsaga 1.1
157 Rustadsaga - Sleppa Rustadsaga Sleppa 3.2
450 Sleppa - Mariholtet Sleppa Mariholtet 1.8
155 Ellingsrud - Mariholtet Mariholtet Ellingsrud 4.4