Veien er kort fra Østensjøvannet og inn i Østmarka. Og der er mulighetene mange for kortere eller lengre turer på de mange veiene. Vi skal langt av gårde, helt til Sørlihavna og Losby. Det blir også en runde rundt Nøklevann.

Fra sørenden av Østensjøvannet følger vi turveien som går forbi Rustad skole og inn til Skraperudtjern. Herfra er veien kort til Rustadsaga (servering), et populært turmål i dette området. Vi skal videre langs sør- og østsiden av Nøklevann – første bit av runden rundt dette vannet. Fra Sleppa tar vi østover, først med stigning, og så i fine nedoverbakker til Mariholtet, som også har servering til turfolket.

Neste etappe er strekningen til Ekerud. Vi følger veien mot Ellingsrud et stykke, og tar til høyre, over en liten høyde og videre gjennom kulturlandskapet i Bjørndalen. Dermed er vi straks på Ekerud, og fortsetter gjennom lysløypetraseen til Vallerud.

Nå sykler vi inn på asfaltert vei, gjennom bebyggelsen i Skårer og fram til Sørlihavna. Så går turen rett sørover, til Losby. Her følger vi Losbylinja, den gamle jernbanestrekningen fra 1861, som ble bygget for å frakte tømmer fra Østmarka.

Vi kommer fram til de store golfbanene på Losby, og i Losbylåven kan du få nærkontakt med dyrene – og noe å spise og drikke (Losby gårdskafé).

Nå er vi kommet så langt øst som vi skal på denne turen, og legger kursen mot Mariholtet. Vi tar inn ved Hauger gård, og etter noen oppoverbakker kan vi nyte ferden ned lia til Nord-Elvåga. Straks er vi tilbake ved Mariholtet, og sykler tilbake til Sleppa igjen.

Det er tid for å fullføre turen rundt Nøklevann, og vi sykler derfor til høyre, forbi Oslomarkas eldste serveringssted, Sarabråten (bare murene står igjen). Vi runder Nøklevann i nord, sykler opp Korketrekkeren og kommer ned til Ulsrudvannet.

Fra parkeringsplassen nedenfor Østmarksetra går turen nå sørover langs vestsiden av Nøklevann, forbi Haraløkka og fram til Rustadsaga. Så gjenstår bare siste etappe, på kjent vei tilbake til Østensjøvannet.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Østensjøvannet

Nr Navn Fra Til Lengde i km
449 Østensjøvannet - Rustadsaga Østensjøvannet Rustadsaga 3.1
157 Rustadsaga - Sleppa Rustadsaga Sleppa 3.2
450 Sleppa - Mariholtet Sleppa Mariholtet 1.8
277 Ekerud - Mariholtet Mariholtet Ekerud 3.9
390 Sørlihavna - Ekerud Ekerud Sørlihavna 4.8
389 Sørlihavna - Losby [Losbylinja] Sørlihavna Losby 3.5
274 Mariholtet - Losby Losby Mariholtet 9.2
450 Sleppa - Mariholtet Mariholtet Sleppa 1.8
156 Østmarksetra - Sleppa Sleppa Østmarksetra 2.5
336 Haraløkka - Østmarksetra Østmarksetra Haraløkka 1.2
337 Haraløkka - Rustadsaga Haraløkka Rustadsaga 1.1
449 Østensjøvannet - Rustadsaga Rustadsaga Østensjøvannet 3.1