Badevann og historisk vei

Her får du sjansen til å legge ut på en flott tur i den søndre delen av Bærumsmarka. I dette området forsvinner snøen tidligere og kommer senere enn i de høyereliggende deler av Marka, så det er forholdsvis bra lengde på sykkelsesongen her. Turens høyeste punkt ligger ca. 230 moh. En av turens attraksjoner er Østernvann, som har suverene bade- og rasteplasser. Her er det folksomt om sommeren! Et stykke ut på sommeren kan turen også kombineres med bærplukking, for området er rikt på spesielt blåbær. Og om ikke det var nok, så får du sjansen til å sykle på den sagnomsuste Ankerveien.

Fossum er et fint startpunkt for turer, enten det gjelder skiløping, fotturer, jogging eller sykling. Det er bra med parkeringsplasser ved klubbhuset, og det går også buss dit. Du setter deg på sykkelen og tråkker forbi idrettsplassen og hoppbakken. Du befinner deg i lysløypetraseen, men tar snart en liten sving ut på høyresiden av denne. Da får du syklet litt på asfaltert vei (parallelt med lysløypen) frem til bommen ved Lathus.

Der venter skogsbilveien, og den fører frem til badeplassen på østsiden av Østernvann. En pause her anbefales, enten det er for å bade, fiske, hvile eller nyte utsynet mot vannet. Hvis du kommer hit tidlig på morgenen, er det best å sykle opp på nordsiden av vannet. Der er det best hvis du vil ha morgensol.

Neste etappe går langs den sydlige bredden av vannet. Her må du trille sykkelen, men det er ikke så langt. Først passerer du skulpturen Lathusbamsen, før en av de mange oppgåtte stiene fører deg gjennom åpen furuskog frem til Demningen. Også her er det fint å bade, men det er best etter lunsjtid på grunn av trærne som hindrer morgensolen i å trenge frem til vannkanten. Men det finnes knapt det sted i Bærumsmarka som har bedre badeforhold om ettermiddagen. Utsikten mot Brunkollen i nordvest er betagende, spesielt rett før solnedgang.

Men turen går videre, og det er nå lett sykling på skogsbilveien sydover til parkeringsplassen ved Østernvannsvingen. Her tar du asfaltveien til høyre og fortsetter ca. en kilometer frem til en bom på venstre side av veien. Den sykler du forbi og fortsetter på skogsbilvei som etter hvert blir til kjerrevei frem til Lund. Mesteparten av denne strekningen kan du sykle, men nær det høyeste punktet er det ganske steinete, så trilling er å anbefale gjennom dette partiet.

Fra Lund går ferden vestover, og du tar altså til høyre inn på kjerrevei som snart går over til å bli sti. Denne holder du deg på frem til serveringsstedet Nygård, og sannsynligvis må du trille sykkelen den siste kilometeren. Herfra får du imidlertid god skogsbilvei (Murenveien) å sykle på ned mot Sagstua, som er en skarp venstresving unna veien.

Du er nå inne på den historisk interessante Ankerveien, som Peder Anker (1749-1821) fikk bygget på siste halvdel av 1700-tallet for å lette transporten av jernmalm fra sitt Bærums verk til stangjernhammeren i Maridalen. Veien ble anlagt via Fossum, og det er den strekningen du nå sykler. På høyresiden har du først golfbanen på Haga, og etter hvert dukker vakre åkre opp. Det siste stykket opp til Fossum går på asfalt, og du er nå tilbake der du startet turen, forhåpentligvis godt forsynt med flotte opplevelser.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Fossum

Nr Navn Fra Til Lengde i km
61 Fossum - Østernvann Fossum Østernvann 2.8
268 Østernvannsvingen - Østernvann Østernvann Østernvannsvingen 2.2
460 Østernvannsvingen - Lund Østernvannsvingen Lund 2.3
459 Lund - Nygård Lund Nygård 2.6
452 Sagstua - Nygård Nygård Sagstua 2.5
63 Sagstua - Fossum Sagstua Fossum 3.9