Toten rundt

Denne turen tar deg rundt de nordre delene av Toten på rolige fylkesveier, hvor du flere steder kan benytte gang-/sykkelvei. Du får en rundreise gjennom et av det vakreste kulturlandskaper du kan tenke deg, men siden turen også går gjennom skogområder og tettbebyggelse, er den variert. Flott utsikt mot blant annet Mjøsa er også en ingrediensene. Turen, som går innom kommunene Gjøvik, Østre Toten og Vestre Toten, kan startes hvor som helst i på runden (for eksempel Gjøvik, Lena, Reinsvoll eller Raufoss).

Men vårt turforslag har Gjøvik som utgangspunkt, med jernbanestasjonen som startsted. Ved å sykle sydover kommer du inn på Østre Totenveg, og den leder deg ut av bykjernen og opp på høydedraget vest for Mjøsa. Her har du god utsikt til innsjøen, og får også god oversikt over brede, frodige åkre.

Herfra sykler du enkelt frem mot Kapp, der det er gode muligheter for å ta seg en pause og også oppsøke butikker som selger mat og drikke hvis du skulle ha behov for det. Det blir i så fall en liten avstikker, men kan være verdt det.

Nå venter noen seige bakker opp til Kapphøgda, hvorfra det også er fin utsikt. Nå er det ikke langt igjen til Lena. Det er godt skiltet, og du kommer ned til dette tettstedet på en lite trafikkert vei. På Lena er det også muligheter til å kjøpe mer mat- og drikke. Kanskje en pause på en kafé kan friste?

Du setter nå kursen mot tettstedet Kolbu, og det tar ikke lange tiden før du kan trille inn hit. Det er en relativt flat trasé på denne strekningen. Men det blir noen bakker opp til grensen mellom de to totenkommunene. Her har du skog langs veien, men når det flater ut og du nærmer deg Reinsvoll, er det åker, eng og bebyggelse du sykler forbi.

Kursen settes nå nordover mot Raufoss. Det blir sykling på gang-/sykkelvei. Det er ikke mange bakker, så du kommer deg ganske raskt frem til dette tradisjonsrike industristedet som også er en stasjonsby på Gjøvikbanen.

Hvis du er litt sliten nå, så fortvil ikke. Det er nemlig stort sett utfor ned til Gjøvik. Ferden går via Hunndalen, som starter rett etter at du har krysset grensen mellom Vestre Toten og Gjøvik.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Gjøvik

Nr Navn Fra Til Lengde i km
491 Gjøvik - Kapp Gjøvik Kapp 13.5
676 Kapp - Lena Kapp Lena 5.4
492 Lena - Borglund Lena Borglund 6.4
710 Reinsvoll - Bøverbru - Borglund Borglund Reinsvoll 7.9
493 Reinsvoll - Raufoss Reinsvoll Raufoss 4.4
494 Raufoss - Gjøvik Raufoss Gjøvik 11.6