Til middelalderkirken

Tur nr: 272
Område: Bærumsmarka
Lengde: 11.8 km
Gradering: Lett

Tanum kirke er en av to middelalderkirker i Bærum. På denne turen, som både starter og slutter i Sandvika, kommer du deg opp til denne kirken, som også ligger ved inngangen til Vestmarka. Mesteparten av turen går på asfalt, men det er gang- og sykkelvei stort sett hele veien.

Fra Sandvika togstasjon sykler du over Rønne elv og tar så til venstre frem til du får Pinsekirken på høyre hånd. Der svinger du til høyre. Du har allerede krysset Sandvikselva, og den skal du sykle over ytterligere to ganger frem til du kommer inn på Slependveien. Der er det gang- og sykkelvei på høyre side av veien. Veien går deretter over i Tanumveien, og den tar du – fortsatt på gang- og sykkelvei - frem til du kommer til Gamle Tanumvei. Den følger du frem til du igjen er inne på Tanumveien.

Ved Tanum skole tar du til høyre. Det blir nå noe oppover frem til Tanum kirke, turens høyeste punkt. Kirken, som ble bygget på 1100-tallet, ligger vakkert til ved kulturlandskapet her oppe på Tanumplatået. Den har også vært et yndet motiv for kjente interiørmalere, blant dem Harriet Backer. Et av hennes mest berømte malerier er ”Barnedåp i Tanum kirke” (1893). Det henger i Nasjonalgalleriet.

Nå fortsetter du på Tanumveien frem til Tanumeika. Her tar du til venstre og følger den samme veien inn i villabebyggelsen før du tar deg ned til Vøyenenga ved Skuiveien. Det gjør du ved å sykle på Tanumveien et stykke til og ta inn på Grinibråten som går ned til Skuiveien. Alternativt kan du ta turstien som går til høyre rett før der Tanumveien møter Butterudveien.

Vel nede ved foten av Kirkerudbakken på Vøyenenga dreier du til høyre og fortsetter mot Sandvika. Du sykler langs Sandvikselva på en del av denne strekningen. Det siste stykket følger samme trasé som du syklet ut fra Sandvika.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Sandvika

Nr Navn Fra Til Lengde i km
480 Sandvika - Tanum kirke Sandvika Tanum kirke 4.9
485 Tanum kirke - Vøyenenga Tanum kirke Vøyenenga 2.0
479 Sandvika - Vøyenenga Vøyenenga Sandvika 4.9