Denne rundturen går i et svært variert terreng. Det blir sykling på både fylkesvei og skogsbilveier, og et lite stykke er det også trillesti. Du får en reise gjennom både Kjekstadmarka og Vestmarka, er nær Drammensfjorden på et punkt i turen og kan skue Holsfjorden fra et annet sted.

Fra Spikkestad får du først en veldig interessant tur på en nedlagt jernbanelinje, som nå er gjort om til turvei. Det går svakt utfor på denne strekningen, og du blir hele tiden minnet om at en gang gikk det tog her. Både perronger og jernbanebroer står fortsatt langs traseen. Men ved Reistad må du samle energi, for da starter dagens første klatre-etappe opp Lierbakkene. Du vet du har unnagjort det verste når du kommer opp til Damtjern, for øvrig et fint badevann med tilrettelagt badeplass.

Fortsett så til Gjellebekk ved Liertoppen kjøpesenter og kryss E18 ved å sykle inn på Gjellebekkveien som går under motorveien. I første veikryss tar du til venstre og kommer da forbi Gjellebekk skanse og frem til idrettsanlegget i Tranby. Etter noen få hundre meter på Joseph Kellers vei tar du til venstre og fortsetter så nordover på Hennumveien. Fra flere steder langs veien har du utsikt mot Lierdalen der du sykler gjennom et landskap som er dominert av gårder.

Kulturlandskapet fortsetter når du kommer frem til fylkesveien, og på den sykler du nordover til Enger. Du må dele veibanen med annen trafikk, men veien er oversiktlig. Ved Enger passer det med en pause, og du kan betrakte Holsfjorden fra syd. Det er greit med en pust i bakken, for nå blir det oppoverbakker. Grusveien opp til Asdøltjern byr på nesten ti prosent gjennomsnittlig stigning de første 2 km, men det siste stykket frem til tjernet er lettsyklet.

Du har nå krysset grensen mellom Buskerud (Lier kommune) og Akershus (Asker), men snart skal du igjen tilbake til Lier. Dit kommer du etter at du har passert Solli gård på vei sydover mot Heia. Akkurat ved grensen er det trillesti, men kun noen få hundre meter.

E18 krysses for andre gang for dagen idet du forlater Vestmarka, og ved Kjenner legger du kursen sydover i Kjekstadmarka. Syd for Heggsjø, på østsiden av Sagelva, venter noen hundre meter med trillesti, men etter det er det skogsbilvei frem til Spikkestad.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Spikkestad

Nr Navn Fra Til Lengde i km
443 Spikkestad - Reistad Spikkestad Reistad 6.8
435 Gjellebekk - Reistad Reistad Gjellebekk 5.2
439 Tranby - Gjellebekk skanse - Gjellebekk Gjellebekk Tranby 3.3
544 Tranby - Enger Tranby Enger 11.0
409 Enger - Asdøltjern Enger Asdøltjern 4.3
246 Solli gård - Asdøltjern Asdøltjern Solli gård 3.6
257 Heia - Solli gård Solli gård Heia 4.0
438 Heia - Gjellebekk Heia Gjellebekk 1.8
250 Gjellebekk - Heggsjø Gjellebekk Heggsjø 3.2
251 Spikkestad - Heggsjø Heggsjø Spikkestad 6.3