Raumerrittet er et av de mest populære terrengsykkelrittene på Østlandet. Det går i Romeriksåsene, og har navn etter det gamle norrøne navnet på Romerike, Raumaríki. Der bodde raumerne, som var blant de siste til å stå i mot Hellig-Olav og kristendommen. Turen du her får presentert, går i stort sett samme trasé som en av Raumerittets mange versjoner (”Raumertråkket”), og er omtrent syv mil lang.

Raumerrittet starter fra Hellerudsletta, der det ifølge sagaen var et stort slag mellom raumerne og Hellig-Olav i 1022. Vår tur starter like ved, nemlig i veikrysset på den østsiden av Nitelva (ved Hvam), men går forbi Hellerudsletta etter to kilometers sykling.

Derfra går turen nordvestover på asfaltert vei mot Nittedal kirke, og den fortsetter opp gjennom Nittedal på østsiden av Nitelva. Etter hvert kommer du inn på Gamleveien, der det er noen bakker som må forseres. Men ta deg tid til å nyte utsynet du får flere steder mot dalens kulturlandskap.

Ved Hakadal går det vei til venstre til Hakadal stasjon, men dit skal ikke du. Det er imidlertid greit å vite at man her har en mulighet til å starte turen der også, for det er bare en drøy kilometer til stasjonen. Turen fortsetter nå opp bakkene til Hakkim. Dette er en ganske tøff etappe på turen, og opp her får du for første gang på turen grusvei å sykle på.

Du skal imidlertid ikke helt frem til selve Hakkim, men tar til høyre 300 meter før du kommer dit. Nå får du fine utforkjøringer ned mot Storøyungen, et av de største vannene i Romeriksåsene. En stund fremover vil du nå befinne deg i Nannestad kommune.

Det blir mer utfor ned mot Gimildammen, men då venter det en to kilometer lang sti sørover. Hvis det er vått i terrenget, vil denne være krevende. Vær forberedt på å måtte trille sykkelen her. Men når du igjen kommer inn på skogsbilvei – nå i Gjerdrum kommune – kan du spare krefter på ferden videre sørover mot Ringdalshytta.

En ny trillesti ligger foran deg nå, men den er bare en drøy kilometer lang, og det går nedover. Mange vil kunne sykle hele denne strekningen, hvor det er ny grensepassering (Gjerdrum – Skedsmo). Etter 2,5 kilometer på skogsbilvei er du fremme ved Solbergveien, og nå blir det asfaltvei resten av turen. Ta til høyre til du kommer til veikrysset ved Søndre Dal, som er rett ved Nittedal kirke. Derfra sykler du samme vei tilbake til Hvam, som den du startet på.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Hvam

Nr Navn Fra Til Lengde i km
588 Hvam - Søndre Dal Hvam Søndre Dal 7.0
592 Rotnes - Søndre Dal Rotnes Søndre Dal 7.7
604 Rotnes - Glitre Glitre Rotnes 6.5
605 Hakadal - Glitre Hakadal Glitre 4.5
232 Hakadal - Åskastet Åskastet Hakadal 4.3
263 Åskastet - Hakkim Hakkim Åskastet 3.8
233 Østbydalen - Hakkim Østbydalen Hakkim 9.2
265 Gimildammen - Østbydalen Gimildammen Østbydalen 5.0
261 Ringdalsveien P - Gimildammen Ringdalsveien P Gimildammen 5.7
260 Ringdalshytta - Ringdalsveien P Ringdalshytta Ringdalsveien P 4.5
259 Ringnes - Ringdalshytta Ringnes Ringdalshytta 4.3
591 Ringnes - Søndre Dal Søndre Dal Ringnes 3.1
588 Hvam - Søndre Dal Søndre Dal Hvam 7.0