Lillestrøm er senteret i den folkerike kommunen Skedsmo, og har i flere år hatt bystatus. Med tog- og bussforbindelse i flere retninger kan Lillestrøm nås relativt raskt fra mange steder med kollektivtransport. Det går dessuten flere sykkelruter ut fra byen, og den er derfor et fint utgangspunkt for sykkelturer. Turen du her skal ut på, tar deg ut av Skedsmo og opp gjennom dalbunnen i Nittedal. Deretter blir det en sving opp i Romeriksåsene før du ankommer Harestua.

Først sykler du ut fra Lillestrøm stasjon i retning Kjeller, der du holder deg på gang- og sykkelveien langs Fetveien. Nitelva har du hele tiden på venstre side helt til du sykler over den ved Hvam. Du sykler også over E6, og når du kommer til Hellerudsletta, rett etter Olavsgård, tar du av til høyre.

Når du på ny krysser Nitelva, tar du deg samtidig over kommunegrensen, fra Skedsmo til Nittedal. Landskapet har endret karakter ved at åker og eng har erstattet bolighus og bedrifter langs veien. Fortsett i svakt stigende terreng, men pass på å se deg tilbake, slik at du får med deg den fine utsikten over Kjeller-området.

I veikrysset ved Søndre Dal gård, like ved Nittedal kirke, tar du til venstre og sykler så på Kirkeveien mot Slattum. Det blir nok en gang kryssing av Nitelva (bro). Nå starter ferden nordover dalen. Terrenget de neste snaue 14 kilometerne er temmelig flatt, og du holder deg på gang- og sykkelveien langs og på vestsiden av rv 4.

Først ved avkjøringen til Hakadal stasjon svinger du til venstre. Du passerer stasjonen og tar til høyre ved Hakadals verk. Her, nede ved elva, er det fint å ta en pause, og kanskje frister det med et bad i Verkensdammen? Ved å ta deg over Verkensbrua er du over på østsiden av Nitelva, og deretter krysser du rv 4 før du tar fatt på turens siste del oppover i Romeriksåsene.

Du forlater asfalten ved å ta til venstre til Ås gård, der Hakadal golfklubb holder til. Deretter blir det å legge inn de lette girene på stigningen opp til Åskastet. Det er et skogsområde du nå sykler i. Hakkim passeres, og du når turens høyeste punkt, ca. 540 moh. Men nå går det lettere, og snart er du nede ved den idylliske Råsjøen (436 moh.) der Råsjøstua ligger.

Den videre syklingen foregår på nordsiden av vannet, som du imidlertid forlater i vestenden. I nordvestlig retning fortsetter du gjennom Sagdalen og ned til Råsjøkrysset, et sentralt veikryss i denne delen av Marka. Her tar du til venstre og følger så skogsbilveien frem til Harestua, der det finnes kollektiv kommunikasjon i form av tog (Gjøvikbanen) eller buss.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Lillestrøm

Nr Navn Fra Til Lengde i km
500 Lillestrøm - Kjeller - Hvam Lillestrøm Hvam 4.3
588 Hvam - Søndre Dal Hvam Søndre Dal 7.0
594 Slattum - Søndre Dal Søndre Dal Slattum 2.1
595 Slattum - Kjul Slattum Kjul 3.1
596 Rotnes - Kjul Kjul Rotnes 2.3
593 Rotnes - Hakadal Rotnes Hakadal 8.6
232 Hakadal - Åskastet Hakadal Åskastet 4.3
263 Åskastet - Hakkim Åskastet Hakkim 3.8
227 Hakkim - Elsjøane - Råsjøstua Hakkim Råsjøstua 4.7
226 Råsjøkrysset - Råsjøstua Råsjøstua Råsjøkrysset 6.9
253 Harestua - Råsjøkrysset Råsjøkrysset Harestua 2.6