Klekken ligger ved foten av Krokskogen, og det er heller ikke langt til de nordligste delene av Nordmarka herfra. Med sin beliggenhet kun fire kilometer fra Hønefoss sentrum, er grenda lett å nå for en stor befolkningsgruppe. Dessuten besøker mange hotellet ved Hadelandsveien i forbindelse med møter, kurs eller konferanser. Men hva skal du gjøre hvis du har noen timer fri i løpet av et opphold her? Jo, sykle fem mil i Marka!

Du stormer ut av møtelokalet, for det er ingen tid å miste. Snakk minst mulig med kollegaene, og kom deg raskt i sykkeltøy og opp på sykkelen. Hvis du gjerne vil være sosial, bør du ha bedt med deg noen av møtedeltagerne på felles sykling. På denne turen er det muligheter til å skape gode relasjoner!

Den første delen av turen går østover på Linnerudveien, men snart kommer du (eller dere?) inn på gang- og sykkelveien langs Hadelandsveien. Ved Åsbygda skole sykler du opp bakken (Gamleveien) rett frem, der hovedveien gjør en svak venstresving. Etter et lite stykke får du fin utsikt vestover her i Almegrenda.

Nå bærer det nedover til Jevnaker, rett ved sørenden av Randsfjorden. Men like etter at du har kommet inn på hovedveien igjen, venter tøffe stigninger. Ved kirken tar du av til høyre, inn på grusveien. Du befinner deg nå i et nydelig kulturlandskap med utsikt tilbake mot Jevnaker og med Nordmarkas høye åser til høyre.

Drøyt fire kilometer senere står du igjen ved hovedveien, etter å ha syklet 17 kilometer siden du forlot Klekken. Her svinger du til høyre, og kommer etter noen hundre meter frem til avkjøringen ved Olum. Du skal til høyre på grusveien her.

Ferden fortsetter sørover og oppover i Nordmarka, og fem kilometer senere ser du ut over Mylla fra vestsiden, rett under Helgehaugen, som rager 705 moh. Tenk gjerne på hva dine kollegaer går glipp av nå. Kanskje sender du dem et bilde herfra?

På god grusvei sykler du videre, forbi Trantjern og Tverrsjøstallen, og fortsetter sørover Sinnerdalen. Vær oppmerksom på at her kan snøen komme tidlig! I enden av dalen, ved tjernet Store Sinnera, tar du til høyre og opp Bjønnputtdalen. Her må du være forberedt på å trille sykkelen et stykke, før du igjen får fast grus under dekkene.

Mosjøen passeres på nordsiden, og snart får du kontakt med Øyangen. Dette store vannet sykler du på nordvestsiden av, men pass på å ta til høyre mot Ringkollen når du er midt på vestsiden. Utfartsparkeringen på Ringkollen ligger ca. 600 moh., så det blir fine utforkjøringer herfra og ned de syv kilometerne tilbake til Klekken.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Klekken

Nr Navn Fra Til Lengde i km
575 Klekken - Åsbygda skole Klekken Åsbygda 5.3
577 Jevnaker - Åsbygda skole Åsbygda Jevnaker 4.7
578 Jevnaker - Olum Jevnaker Olum 7.5
194 Olum - Trantjern Olum Trantjern 6.1
134 Trantjern - Kalvedalen Trantjern Kalvedalen 3.7
135 Tverrsjøstallen - Kalvedalen Kalvedalen Tverrsjøstallen 2.0
162 Ringkollen - Bjønnputtdalen - Tverrsjøstallen Tverrsjøstallen Ringkollen 13.5
581 Ringkollen - Jaklefoss Ringkollen Jaklefoss 3.4
576 Klekken - Jaklefoss Jaklefoss Klekken 3.6