Opp og ned langs Glomma

Lengde: 51.1 km
Gradering: Krevende

Nes og Sørum er to av kommunene Glomma, Norges lengste elv, renner gjennom. Denne turen, som både starter og slutter i Sørumsand, går hovedsakelig på lite trafikkerte veier på begge sider av elva. Vær imidlertid oppmerksom på at det på enkelte strekninger er 80-sone. På grunn av det, og at turen er på drøye fem mil, er den ikke så godt egnet for barn. Ellers er traseen ganske lettsyklet, for det er ikke de store høydeforskjeller på traseen.

Fra Sørumsand stasjon sykler du ut av tettbebyggelsen, og krysser også traseen for museumsjernbanen Tertitten. Du befinner deg på Fv 171 (Blakerveien), og den følger du frem til avkjøringen til Blaker. Her tar du til venstre i retning mot kirken, og sykler så inn til Blaker skanse. Dette gamle festningsverket er verdt å stoppe ved, i alle fall hvis du ikke har vært her tidligere.

Du fortsetter så på turveien ned til asfaltveien (Fv 253), rett ved Blaker stasjon. Glomma er bare 100 meter unna, men en del trær sperrer for en god del av utsikten. Derimot er det utsyn mot et vakkert åkerlandskap på ferden nordover mot Rånåsfoss, og her kommer du nesten helt inntil Glomma. Det går også to broer over til vestsiden, men du skal ikke dit nå, men sykle nordøstover, krysse kommunegrensen mellom Sørum og Nes, og fortsette til møtet med Fv 175. Når du kommer dit, hvor du skal til venstre, har du syklet 13 kilometer.

To og en halv kilometer senere er du fremme ved et nytt veikryss, der Fv 175 går rett frem. Du skal derimot til høyre her, da det er minst trafikk i den retningen. Veien leder deg til Årnes, og den siste delen inn til dette tettstedet, kan du benytte deg av gang- og sykkelvei.

Idet du forlater Årnes og sykler ut på broen over Glomma, er litt over halve turen unnagjort. Pass på å svinge til venstre i første kryss etter broen, slik at du kan sykle på Fv 173 i sørvestlig retning. Det bærer gjennom vakre kulturlandskaper, helt frem til veien munner ut i Fv 171, som her heter Haldenvegen. Sving til venstre, og fortsett på gang- og sykkelvei frem til du nok en gang kommer frem til Glomma. Her heter det Bingsfossen, og du benytter deg av broen for å komme deg over på østsiden av elva, slik at du kan sykle inn til Sørumsand.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Sørumsand

Nr Navn Fra Til Lengde i km
850 Sørumsand - Blaker - Årnes Sørumsand Årnes 27.0
851 Årnes - Sørumsand (Glomma vest) Årnes Sørumsand 24.1